Συχνές ερωτήσεις για τη Yoga

Συχνές ερωτήσεις για τη Yoga

1. Τι είναι η Γιόγκα; Είναι φιλοσοφία ή ασκήσεις;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα ας παίξουμε λίγο με το αρχικό της γράμμα. Ας σκεφθούμε ότι γράφεται με το αρχικό γ σε πεζό ή κεφαλαίο.

Mε κεφαλαίο Γ υποννοείται ο στόχος της γιόγκα που είναι η εκούσια παύση των ψυχονοητικών διακυμάνσεων, η απελευθέρωση του ανθρώπου απο τον πόνο και τον περιορισμό και το βίωμα της ευτυχίας ως εσωτερικής φυσικής κατάστασης.

Με πεζό γ υπονοείται η διαδικασία, η μέθοδος μέσω της οποίας θα επιτευχθούν οι παραπανω στόχοι.

Με κεφαλαίο Γ είναι σύστημα φιλοσοφίας και πρακτικής, τουλάχιστον 5.000 χρόνων, το οποίο αποτελείται από οκτώ σκέλη. Τα δύο πρώτα σκέλη αφορούν στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Βοηθούν τον ανθρωπο να έχει μακροζωΐα και ορθό τρόπο σκέψης, ώστε να οδηγηθεί μέσα απο την πρακτικη και το σωστό βίωμα της καθημερινότητας να ανακαλύψει τον εαυτό του. Διαπνέονται από μη βία, αγάπη, αλήθεια, θετική συμπεριφορά, συμπόνοια για όλα τα πλάσματα και τον ίδιο τον πλανήτη γη. Τα δύο επόμενα σκέλη που λέγονται hatha yoga, αφορούν στις σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις. Τα επόμενα τέσσερα αφορούν στις νοητικές και πνευματικές ασκήσεις για την ανακάλυψη του πυρήνα και την αποδέσμευση από ψευδείς ταυτότητες.

Είτε ακολουθούμε τη yoga ως σωματική άσκηση για τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της, είτε ως νοητική και πνευματική άσκηση για την εμβάθυνση και την ανακάλυψη του πυρήνα, η γιόγκα είναι μεθοδολογία για την ανάπτυξη μιάς βαθύτερης εμπειρίας, τόσο του εαυτού όσο και του κόσμου.

2. Κάνει να πονάω όταν ασκούμαι;

Η μη βία με οποιαδήποτε μορφη είναι βασική αρχή της yoga: Ahimsa / Αχίμσα:
Τα κείμενα της yoga προσδιορίζουν ότι η άσανα / asana, (άσανα είναι η παύση, η στάση ή η κίνηση που οδηγεί στη στάση), πρέπει να είναι άνετη και σταθερή: sthira sukham asana.
Μέσα σε κάθε θέση ή κίνηση της yoga πρέπει να σταματάνε οι αντιθέσεις, οι αντιπαλότητες, η δυαδικότητα, ο ανταγωνισμός των μυων, ο πόνος: Asana dvandva abhigataha.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι ο πόνος είναι όριο που οφείλουμε να σεβόμαστε. Το να πονάμε ενω ασκούμαστε δεν είναι απόδειξη σωστής εκγύμνασης. Είναι κακή χρήση των υποδοχέων του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου που μας βγάζει έξω απο το ρεύμα της yoga.

3. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των ασκήσεων της Yoga;

Οι ασκήσεις διαπνέονται από πνεύμα όμοιο με τις ιδέες που αναπτύχθηκαν πρίν. Πνεύμα μη βίας, πνεύμα εμβάθυνσης, εσωτερικότητας, στροφής σε αυτό που είναι ουσιαστικό και θεραπευτικό.
 Συνδέουν την αναπνοή με την κίνηση, εμπεριέχουν «παύσεις», σταματήματα, σωματικά, αναπνευστικά και νοητικά.

4. Είναι η Γιόγκα θεραπευτική και σε τι κάνει καλό;

Η γιόγκα όσον αφορά το φυσικό σώμα σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα. Αναπνέεις ελεύθερα, αισθάνεσαι ξενοιασιά, ευφορία, αισιοδοξία.

  • Βελτιώνει το μυικό σύστημα
  • Φτιάχνει το σώμα
  • Καλλιεργεί ευλυγισία, δύναμη και αντοχή
  • Καταπολεμά το άγχος
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Θεραπεύει μυοσκελετικές ασθένειες, πόνους στην πλάτη και στη μέση
  • Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Κάνει καλό στην καρδιά, στο νευρικό σύστημα
  • Εξισορροπεί συναισθηματικά
  • Βελτιώνει την εικόνα σώματος και την αυτοεκτίμηση

Η συχνή άσκηση με τη γιόγκα δρά ως προληπτική ιατρική, εξασφαλίζοντας ευδιαθεσία και καλή υγεία, ανεξάρτητα από ηλικία.

5. Πόσο συχνά και για πόσο χρόνο θα πρέπει να κάνω γιόγκα;

Όσο περισσότερο αφοσιωνόμαστε στη γιόγκα τόσα περισσότερα θα μας δώσει. Η εξάσκηση μπορεί να είναι σωματικη, αναπνευστική, η να αφορά στην ικανότητα του νου να παρατηρεί τις σκέψεις, καλλιεργώντας έτσι συνειδητά έναν νέο τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς ή δράσης. Με όποιο σκέλος της γιόγκα ασκούμαστε αυτό έχει θετική επίδραση σε όλα τα επίπεδα. Το σώμα, τον οργανισμό, τον εγκέφαλο, το νου, τον τρόπο σκεψης, την ψυχολογία, την καθημερινότητα.

Όσον αφορά τις Άσανας και το Πραναγιάμα, δηλαδή τη Χάθα Γιόγκα (hatha yoga), -την άσκηση με το σώμα και την αναπνοή-, προτείνεται το δύο φορές την εβδομάδα σαν μία καλή αρχή.
Η επανάλειψη μέσα στην εβδομάδα βοηθάει τον ασκούμενο να εδραιώσει εναν ορθό τρόπο κίνησης, αναπνοής, να βελτιώσει τη στάση του σώματος του, να αυξήσει τη συγκέντρωση του και σταδιακά να απομακρυνθει απο βλαπτικές συνήθειες. Αν αυτό δεν ειναι εφικτό, τότε περιοριζόμαστε σε μάθημα μία φορά την εβδομάδα.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλό σταδιακά ο μαθητής να ασκείται καθημερινά στο σπίτι του και να βάλει τη γιόγκα μέσα στις απαραίτητες συνήθειες της καθημερινότητας του.

Το μάθημα γιόγκα στο Shantom διαρκεί 2 ώρες. Καλύπτει ασκήσεις για όλο το σώμα, αναπνευστικές ασκήσεις (πραναγιάμα / pranayama), πλήρη χαλάρωση και διαλογισμό.

Το ασκησιολόγιο στο σπίτι και ο χρόνος που απαιτείται για να εκτελεστεί, εξαρτάται απο το πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο του μαθητή, το χρόνο που διαθέτει, την κατάσταση της υγείας του, τις ανάγκες του, την ψυχολογία του.

Η εξάσκηση με τη γιόγκα μας κάνει να αισθανόμαστε πολυ όμορφα. Το σώμα κινείται ελεύθερα, άνετα, χωρίς κόπο. Η σπονδυλική στήλη μακραίνει, ελαστικοποιείται και αισθανόμαστε να διευρύνεται ο εσωτερικος χώρος. Μετά το μαθημα βλέπουμε καλύτερα, διευρύνεται η ακοή, η όσφρηση, η αφή, η αισθαντικότητα. Η αναπνοή κυλάει ελεύθερα, οι αναπνοές μεγαλώνουν και βαθαίνουν. Η ψυχολογία γίνεται θετική, οι σκοτεινές σκέψεις διαλύονται. Μπορεί κανείς να μείνει περισσότερη ώρα μόνος του και να κάνει πολύ καλή παρέα με τον εαυτό του.

6. Με τι ρυθμό πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις της Υoga;

Οι ασκήσεις της γιόγκα συνοδεύονται από εισπνοή και εκπνοή κι έτσι πρέπει να γίνονται αργά και να διαρκούν όσο και ο ρυθμός της εισπνοής και της εκπνοής.

Προσπαθούμε να επιμηκύνουμε τους αναπνευστικούς χρόνους για πολλούς λόγους. όσον αφορά το σώμα, η αργή και ουσιαστική αναπνοή είναι βάση της υγείας. Κατα τη διάρκεια της εισπνοής το σώμα διευρύνεται, τα πνευμόνια παίρνουν όλο το χώρο που χρειάζονται και το οξυγόνο με ουσιαστικές διαδικασίες περνάει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Η καρδιά τονώνεται, το διάφραγμα λειτουργεί δυναμικά. όλα τα όργανα λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Διευρύνονται, κινούνται, ελαστικοποιούνται.

7. Οι ασκήσεις της Γιόγκα μειώνουν το άγχος; Πως επιδρούν στον ψυχισμό του ανθρώπου;

Η αναπνοή συνδέεται με τις ψυχικές διακυμάνσεις: γρήγορη και κοφτή αναπνοή αντανακλά ψυχική αναστάτωση, θυμό, φόβο, στενοχώρια κλπ. Όταν ρυθμίζουμε την αναπνοή, εναρμονίζουμε και τον ψυχικό μας κόσμο. Η αναπνοή συνδέεται με το αυτόνομο νευρικό σύστημα που είναι η βάση του ψυχισμού μας. Χαλαρώνουμε, γαληνεύουμε και η αναπνοή μας γίνεται αργή και βαθιά. Η τακτική ενασχόληση με τη γιόγκα τονώνει το νευρικό σύστημα και διευρύνει την αντίληψη, με αποτέλεσμα την ορθή κατανόηση και την σωστή διαχείριση του εαυτού. Ισχυροποιείται η θέληση, η αυτοεκτίμηση, η αυτάρκεια.

νεαρή γυναίκα ασκείται στη γιόγκα

8. Ποια είναι η καλύτερη ώρα να κανω yoga;

Το να συνηθίσει κανείς να κάνει yoga το πρωϊ, προσαρμόζοντας όσο μπορεί το πρόγραμμά του για να εξοικονομηθεί αυτός ο προσωπικός χρόνος, θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην ποιότητα ζωής του όλη την ημέρα. Ξεκλειδώνει το σώμα, η αναπνοή, ισχυροποιείται ο εσωτερικός άξονας και αυτό δίνει μία νέα ώθηση σε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας, εξασφαλίζοντας εσωτερική δύναμη που θα βοηθήσει στο εύκολο ξεπέρασμα όλων των προκλήσεων.

Η yoga το απόγευμα ή το βράδυ επιτρέπει την απελευθέρωση των εντάσεων της ημέρας, της κούρασης, της ξοδεμένης ενέργειας. Ιδιαίτερα πριν τον ύπνο, ετοιμάζει τον οργανισμό να γλυστρήσει στο παρασυμπαθητικό και στο ασυνείδητο ομαλά, καταπολεμώντας την αυπνία.

Οι ασκήσεις είναι διαφορετικές για το πρωϊ που ακόμα το σώμα δεν έχει ζεσταθεί, ή το βράδυ πριν τον ύπνο. Το πρόγραμμα αναπνοών και ασκήσεων θα πρέπει να επιλεγεί βάσει της επίδρασης που η συγκεκριμένη άσκηση ή αναπνοή έχει στο σώμα και αν αυτό ανταποκρίνεται στη ζητούμενη στιγμή.
Η επιλογή των ασκήσεων στις διάφορες στιγμές της ημέρας, δεν μπορεί να γίνετια αυθαίρετα απο το μαθητή αλλά πάντα σε συνεργασία με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του.

9. Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι η μέθοδος που οδηγεί στη συνειδητοποίηση, στον έλεγχο και στην εκούσια παύση των σκέψεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη του βαθύτερου είναι μας, που συνοδεύεται από εσωτερική γαλήνη που τίποτε δεν μπορεί να διαταράξει.

10. Αν εχω πρόβλημα υγείας μπορώ να κάνω yoga;

Πολλοί άνθρωποι κάνουν yoga για να ξεπεράσουν θέματα υγείας. Παρόλα αυτά αν υπάρχει κάποιο ιατρικό θέμα υγείας, καλό είναι κανείς να έχει συμβουλευτεί το γιατρό του. Ετσι θα γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται να αποφεύγεται ως κίνηση όπως και ποιος θα είναι ο άμεσος θεραπευτικος στόχος.

Σε συνεργασία με το δάσκαλο ή τη δασκάλα της yoga θα βρεθεί ο τρόπος και το κατάλληλο ασκησιολόγιο σωματικά και αναπνευστικά που θα συμβάλει στην ίαση.

11. Ποιοι μπορούν να κάνουν Γιόγκα;

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν γιόγκα, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, ή φυσική κατάσταση, γιατί η γιόγκα εξατομικεύει τη μέθοδό της ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρωπου. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό όποιος θέλει να διδάξει γιόγκα να έχει κάνει γερές σπουδες και κοντά σε καλούς δασκάλους για να είναι σε θέση να κατανοεί τις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά, τόσο ψυχικές όσο και σωματικές. Να επιλέγει πρόγραμμα ασκήσεων που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές, οδηγώντας σταδιακά τον ασκούμενο στην υπέρβασή τους.

12. Μπορώ να κάνω γιόγκα κατά την εμμηνόρροια;

Εξαρτάται απο τη γυναίκα. Απο το πως βιώνει την εμμηνόρροια. Αν η κατάσταση της το επιτρέπει και βέβαια μπορεί να κάνει. Αποφεύγουμε τα τεντώματα προς τα πίσω και τις στάσεις μπρούμυτα που πιέζουν την κοιλιά. Καμια φορά και οι ανεστραμένες στάσεις μπορεί να είναι άβολες. Δυνατά στριψιματα μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικά. Για αυτο θα πρέπει η ασκούμενη να ακούει προσεκτικά το σώμα της και να ακολουθεί ένα διαφοροποιημένο ήπιο θεραπευτικό πρόγραμμα που θα της προτείνει η δασκάλα της.

13. Μπορώ να κάνω γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πρώτα θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση με τον/την γυναικολόγο. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα η γιόγκα είναι ιδανική εκγύμναση που θα βοηθήσει το σώμα σας καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της γέννας. Φυσικά και πάλι σε συνεργασία με το δάσκαλο/τη δασκάλα σας θα βρεθεί το σωστό προγραμμα ασκήσεων αποφεύγοντας αυτές τις άσανας που δεν ενδείκνυνται γι αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας. Η γιόγκα θα σας βοηθήσει ψυχικά, νοητικά και πνευματικά συμβάλοντας στην καλή επικοινωνία με το έμβρυο.

Το έμβρυο αισθάνεται τη γαλήνη που βιώνει η μητέρα του όταν κάνει γιόγκα. Ευεργετείται απο τις αναπνοές, απο τις αλλαγές στις συχνότητες του εγκεφάλου της. Εισπράττει τη θετική ενέργεια, την εμπιστοσύνη, την αγάπη που βιώνει η μητέρα του και στην κυριολεξία τρέφεται.

Η γιόγκα κατά τη διάρκεια της κύησης, βάζει τα ψυχικά και πνευματικά θεμέλια στη σχέση μαμάς βρέφους. Οι έγκυες μητέρες που κανουν γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τις συνθήκες της ενδομήτριας ζωής του μωρού τους.
Γεννούν καλύτερα και τα μωρά είναι ήρεμα και υγιή.

Είστε έγκυος; Διαβάστε γιατί η Yoga είναι ευεργετική για εσάς και το μωρό σας.

14. Μπορώ να κάνω γιόγκα κοιτάζοντας ασκήσεις απο το Youtube;

Η γιόγκα πρέπει να γίνεται κατόπιν προσωπικής συνάντησης με το δάσκαλο ή τη δασκάλα σας. Οι ασκήσεις εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή. Δεν κανουμε όλοι τα ίδια. Σε ένα ομαδικό μάθημα γιόγκα ο κάθε μαθητής θα πρέπει να ασκείται με το δικό του τρόπο, σαν να είναι ιδιαίτερο, ως personal training, σε συνεργασία με το δάσκαλο. Στον τρόπο δόμησης του μαθήματος θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στα ευπαθή σημεία όσο και τους στόχους που έχει ο δάσκαλος για το συγκεκριμένο μαθητή στο συγκεκριμένο μάθημα.

Η επιλογή των ασκήσεων και η σειρά που ακολουθείται, το πως κορυφώνεται το μάθημα και το πως τελειώνει, δεν συμβαίνουν τυχαία.
O τρόπος ομαλής μετάβασης απο τη μία στάση στην άλλη, η αρχή της vinyasa, είναι μία πολύ βασικη αρχή της γιόγκα. Ακολουθείται μία εσωτερική γνώση εκ μέρους του δασκάλου ως προς τα υπέρ και κατά της κάθε στάσης και μία λογική η οποία δομείται ανάλογα με τη σωματική και ενεργειακή επίδραση πού έχουν οι άσανας στο σώμα στην αναπνοή και στο νου. Επίσης λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ανάγκες των μαθητών όσο και οι άμεσοι θεραπευτικοί στόχοι και ο τρόπος που εντάσονται μέσα σε μια προοπτική μακροχρόνιας θεραπείας και εκμάθησης που έχει ο δάσκαλος για τους μαθητές του.

Στη γιόγκα δεν ασκούμαστε μεμονωμένα με μία ή δύο ασκήσεις για συγκεκριμένα μέλη του σώματος αλλά με όλο το σύστημα συμπυκνωμένο στις τρέχουσες ανάγκες.
Και αφήνω τελευταία τη μεγάλη σημασία της θεραπευτικής και πνευματικής σχέσης που αναπτύσεται ανάμεσα στο δάσκαλο και το μαθητή.
Δεν υπάρχει γιόγκα αν δεν υπάρχει αυτή η βαθιά σχέση αγάπης και επαφής δασκάλου – μαθητή.

15. Η Yoga προέρχεται από την Ινδία. Δεν οδηγεί στη φιλοσοφία της ινδουιστικής θρησκείας;

Όχι. Η γιόγκα είναι σύστημα επιστημονικό που αφορά στο σώμα και στο νού. Ο χώρος δράσης του είναι άλλος από το χώρο δράσης των θρησκειών. Ταιριάζει με όλα τα θρησκευτικά πιστεύω και ιδεώδη, ενισχύοντας τις προσωπικές φιλοσοφικές και θρησκευτικές επιλογές του κάθε ασκούμενου.

16. Πoια είναι τα πλεονεκτήματα - οφέλη της yoga;

Η yoga ευεργετεί το φυσικό σώμα: Δημιουργεί ένα ευλύγιστο, δυνατό, αρμονικό σώμα. Δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη, αφαιρεί πόνους, προσφέρει ορθοσωμία.
Βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα και τονώνει το διάφραγμα και τους πνεύμονες οι οποίοι αποκτούν ελαστικότητα και εύρος. Αυξάνει τη ζωτικότητα, την ενέργεια, το μεταβολισμό, τονώνει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό. Κάνει πολύ καλό στην καρδια και το κυκλοφορικό.

Επίσης έχει πολλά ψυχονοητικά οφέλη. Προσφέρει εμπιστοσύνη, αυτοσεβασμό, αυτάρκεια και οδηγεί σε συναισθηματική εξισορρόπηση και συγκινησιακή αυτονομία. Βοηθάει στην ψυχικη χαλάρωση, στην αισθητή μείωση του στρες και στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων.

Πολλά είναι και τα πνευματικά οφέλη: Η yoga μας διδάσκει να συνειδητοποιούμε αυτό που συμβαίνει μέσα και έξω. Το να είμαστε παρόντες και ανοιχτοί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Μερικα ευεργετήματα γίνονται άμεσα αισθητά. Οπως η σωματική και ψυχική χαλάρωση, το άνοιγμα, η ενδυνάμωση, η ευφορία. Άλλα οφέλη εξαρτώνται απο το πως και το πόσο συχνά ασκείται κανείς.

Και φυσικά ο καθένας είναι διαφορετικός. Ομως όλοι αισθάνονται μια θετική αλλαγή μετά απο μερικά μαθήματα. Οι μεγάλες αλλαγές όμως και η απόλαυση θα γινουν αισθητές όταν ο μαθητής μάθει τις αναπνοές, όταν δυναμώσει το διάφραγμα του και εναρμονίσει την κίνηση επάνω στην αναπνοή. Αυτες οι αλλαγές στην αναπνευστική συμπεριφορά θα έχουν άμεση επίδραση στην αύξηση της συγκέντρωσης και στην εμβάθυνση της νοητικής και της ψυχικής ηρεμίας.

Από τη Λήδα Shantala

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom