Ανατολίτικος χορός

Ο ανατολίτικος χορός ή οριεντάλ (oriental) είναι μεσογειακός χορός με ρίζες που χάνονται βαθειά στο χρόνο. Ένας χορός ύμνος στη δύναμη και τη σαγήνη του γυναικείου αρχέτυπου που εκφράζει δυναμικά τη θηλυκή ενέργεια, μέσα από τη χαρά του ρυθμού και της κίνησης. Ιδανικός για τη σύγχρονη γυναίκα, τη βοηθά να ξαναβρεί την επαφή με τη φύση της, κάτι που η σημερινή εποχή συχνά υποβαθμίζει και καμιά φορά τείνει να εξαλείψει.

Τα οφέλη του γίνονται άμεσα εμφανή. Τονώνει τη διάθεση, βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και την ευλυγισία του σώματος, προσδίδει αρμονία, κομψότητα, θηλυκότητα και χάρη. Χαρίζει αυτοπεποίθηση.

Ο ανατολίτικος χορός βασίζεται στις φυσικές κινήσεις του γυναικείου σώματος. Επί αιώνες εκτελείτο, ως χορός γονιμότητας, από γυναίκες για γυναίκες, στο πλαίσιο χαρμόσυνων τελετών όπως οι γάμοι. Πιστεύεται μάλιστα ότι στα παλιά χρόνια οι κινήσεις του διδάσκονταν στα κορίτσια γιατί διευκόλυναν στον τοκετό.

Σημείωση: O όρος χορός της κοιλιάς (belly dance) δόθηκε από τους δυτικούς εξερευνητές και αντικαταστάθηκε ως υποτιμητικός και περιοριστικός από τον όρο raqs sharki=χορός της Ανατολής.

Στο Shantom διδάσκεται το αιγυπτιακό στυλ και με χρήση αξεσουάρ όπως μπαστούνι, πέπλο, δίσκο με κεριά, ζήλια, σπαθί.

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, κάθε ηλικίας και σωματότυπου, ακόμη και σ’αυτές που δεν έχουν κάνει ποτέ χορό.

Νέλλη ΡουμελιώτηΝέλλη Ρουμελιώτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από 5 έως 12 ετών ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική. Συνέχισε με μπαλέτο, φλαμένκο (επί 6 χρόνια), σύγχρονο χορό και αφρικάνικο. Σπούδασε κλασικό ινδικό χορό Bharata Natyam με τη Λήδα Shantala. Το 2006 έδωσε την πρώτη της παράσταση, το Arangetram, και πήρε το επαγγελματικό της δίπλωμα από την Ελληνική Ακαδημία Μπάρατα Νάτυαμ του Shantom.

Παράλληλα από το 2000 ασχολείται με τον ανατολίτικο χορό και ειδικεύτηκε στο αυθεντικό αιγυπτιακό στυλ στα 4 είδη του: folk, classical, baladi, zaar, παίρνοντας δίπλωμα από το εξωτερικό. Επίσης έχει διδαχθεί τον τσιγγάνικο αιγυπτιακό χορό (Ghawazee), χρήση πέπλου μπαστούνι και ζήλια.

Έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε Master Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής από το Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και δεύτερο Master και διδακτορικό (PhD) στη Στατιστική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα είναι μεταδιδακτορικός φοιτητής στο πιο πάνω τμήμα.


Ιρένε ΜαραντέϊΙρένε Μαραντέϊ

Γεννήθηκε στη Ρώμη. Σπούδασε μπαλέτο επί 12 χρόνια με το Γ. Μέτση, γιόγκα 9 χρόνια με τη Λήδα Shantala, κλασικό τραγούδι και μουσική θεωρία 10 χρόνια στο Ωδείο Αθηνών και το Athenaeum και 3 χρόνια κρουστά (τουμπελέκι, ζήλια) στο Μουσείο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων. Έχει πτυχίο φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης και πτυχίο ηθοποιού.

Εργάστηκε επί 20 χρόνια ως κριτικός χορού, μουσικής και κινηματογράφου στην "Απογευματινή" και επί 10 χρόνια ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Έχει διδάξει γυμναστική, χορό, ρυθμική και χορογραφία από το 1982. Ανατολίτικο χορό ξεκίνησε με τη Ρέα σε ηλικία 24 ετών και από το 2003 έχει επικεντρωθεί σ'αυτόν εντατικά, με δασκάλες όπως η Σαμπάχ, η Πέννυ Μπαΐλη, η Μαρίνα Μπέλμπα, η Maria Aya, αλλά και σε σεμινάρια με δασκάλες από το εξωτερικό όπως οι Osama Emami, Yelena, Suha Azar, Ma Prabhu Ερασμία, Chryssanthi Sahar, Athena Najat, Morocco of New York. Στο Shantom διδάσκει από το 2006.