Yoga για παιδιά

Γιόγκα για παιδιά 5-10 ετών

Κάθε παιδί για ν' αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών και να αντιμετωπίσει το άγχος και τις φοβίες του, χρειάζεται εργαλεία που θα το βοηθήσουν να παραμείνει σωματικά και νοητικά υγιές. Η γιόγκα είναι η ιδανική μέθοδος για να επιτύχει και τους δύο αυτούς στόχους. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που επιτρέπει στα παιδιά να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν νοητική και σωματική ευλυγισία. Η πειθαρχία και η σοφία της γιόγκα ενισχύουν όχι μόνον τη σωματική υγεία αλλά και το ξύπνημα των νοητικών ικανοτήτων όπως η αυτοσυγκέντρωση, η μνήμη, η επίγνωση, η αυτοεκτίμηση.

Η παθητική στάση που καλλιεργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, περιορίζοντας συχνά τα παιδιά σε κλειστούς χώρους, τα οδηγεί σε σωματική και νοητική αδράνεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη φυσική τους ευλυγισία από πολύ μικρή ηλικία. Επιπλέον ο νοητικός εγκλεισμός τους μέσα στην εικονική πραγματικότητα (ηλεκτρονικά παιχνίδα, τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, smartphones) εμποδίζει την έκφραση και το ξεδίπλωμα της δημιουργικότητάς τους.

Η γιόγκα είναι ευεργετική και για τα υπερκινητικά παιδιά αφού τα βοηθά να κατευνάσουν τους ρυθμούς τους και να συγκεντρώνονται.

Η Yoga για παιδιά είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αναπτύξουν οι μικροί μας φίλοι σημαντικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μέσα από πολλά και διαφορετικά παιχνίδια, τα παιδιά γνωρίζουν τη φιλοσοφία της γιόγκα και αποκτούν πολύτιμα εργαλεία, ώστε να καλλιεργήσουν σωματική και νοητική ευλυγισία.
Πέρα από ένα δυνατό κι ευλύγιστο σώμα, το παιδί αποκτάει σωματική και συναισθηματική επίγνωση, ενώ βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του και μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του. Παράλληλα μαθαίνει να συγκεντρώνεται, να αναπνέει βαθιά και αργά, κι έτσι διδάσκεται τον τρόπο να ηρεμεί και να αποβάλλει το άγχος.
Σημαντικό είναι επίσης ότι μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση, καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα.

Καθώς στις περισσότερες ασκήσεις τα παιδιά μιμούνται ζώα και στοιχεία της φύσης, αντιλαμβάνονται καλύτερα την θέση τους στο περιβάλλον και τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Ο δάσκαλος-δασκάλα συνοδεύει σταδιακά το παιδί στην ανακάλυψη ενός κόσμου διαφορετικού, ανοίγοντας τη φαντασία και εμβαθύνοντας τη δημιουργικότητά του προς την εσωτερική σοφία, ένα θησαυρό που θα είναι στη διάθεσή του για όλη την πορεία της ζωής του.

Από ποιά ηλικία;

Συνήθως οι παιδικές τάξεις απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 έως 10-11 ετών. Στη συνέχεια, ο έφηβος είναι έτοιμος να παρακολουθήσει ένα μάθημα για μεγάλους.

marilounikolaouΜαριλού Νικολάου

Σπούδασε οργάνωση επιχειρήσεων και επικοινωνία και εργάστηκε στο αντικείμενο για πάνω από δέκα χρόνια. Σε μια διαρκή αναζήτηση για έναν πιο δημιουργικό τρόπο ζωής παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας, κεραμικής, κοσμήματος και ραπτικής. Το 2007, σε συνεργασία με καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων, ίδρυσε τον πολυχώρο έκφρασης LU Creative Studio, όπου διοργανώνονται σεμινάρια, εκδηλώσεις, θεματικές εκθέσεις και εκδρομές.

Το 2003 γνώρισε και ασχολήθηκε με τη yoga, ενώ το 2006 εργάστηκε στον Πολυχώρο Shantom, όπου παράλληλα παρακολουθούσε θεωρητικά & πρακτικά μαθήματα yoga με τη Λήδα Shantala. Το 2010 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Yoga (200hr) στο Sivananda Vedanta Centre, ενώ το 2013 ολοκλήρωσε το δεύτερο εκπαιδευτικό Αdvanced Teacher Training 500hr στη σχολή Ghyta Yoga School με τον Μιχάλη Φιλίνη (και τα δύο κέντρα αναγνωρισμένα από τον διεθνή οργανισμό Yoga Alliance International).

Έκτοτε παρακολουθεί συστηματικά μαθήματα Iyengar Yoga, ενώ συνεχίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις της με μαθήματα και σεμινάρια σε διάφορα είδη yoga με αξιόλογους δασκάλους. Συγχρόνως διδάσκει η ίδια - και τακτικά μαθήματα αλλά και καλοκαιρινά yoga retreats.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε δύο εκπαιδευτικά πάνω στην παιδική yoga στο Flower Kids Yoga School (100hr) και Mindfulness for Kids & Teens στο Nada Yoga Place (18hr).

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom

Εγγραφή στο Newsletter