Μαθήματα Yoga στο Χαλάνδρι και Online

Μάθημα δια ζώσης στο Shantom και live online συγχρόνως, με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.
Αμιγώς online μάθημα κάθε Δευτέρα 19.45 - 21.15 | Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Η Γιόγκα μαζί με τον Διαλογισμό αποτελούν το αρχαιότερο και πληρέστερο ολιστικό σύστημα άσκησης (σώμα-ψυχή-νους). Ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν τη φυσική, ενεργειακή και νοητική κατάσταση του σώματος σε άριστη φόρμα απαλλάσοντας τον ασκούμενο από ψυχοσωματικούς πόνους και νοητικούς περιορισμούς.

H Yoga αποτελεί έναν εξαίρετο τρόπο προληπτικής ιατρικής και προσωπικής ανάπτυξης. Οι μη τραυματικές και μη βίαιες ασκήσεις της, κάνοντας την προσιτή σε όλους και σε όλες τις ηλικίες, έχουν θετικότατη επίδραση στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στο κυκλοφορικό, στο αναπνευστικό, στο ενδοκρινολογικό, στο πεπτικό και στο μυοσκελετικό σύστημα. Η σύνδεση της αναπνοής με την κίνηση και την ακινησία –στις παύσεις και στις στάσεις- οδηγεί σταδιακά σε αίσθημα ψυχικής ισορροπίας, ανάπαυσης και πληρότητας.

Επιπλέον των μαθημάτων Γιόγκα

Εβδομαδιαίος Διαλογισμός

 • Κάθε Παρασκευή 17.30 – 18.45 προσφέρεται μάθημα πραναγιάμα - διαλογισμού.

Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga 200 ωρών

Σεμινάρια - retreats

Συμπληρωματικά με τα μαθήματα για θεωρητική κατάρτιση και πρακτική διαλογισμού προσφέρονται

 • Δύο 6ωρα σεμινάρια γιόγκα, διαλογισμού και φιλοσοφίας στο χώρο του Shantom και
 • Ένα 8ήμερο retreat στο Πήλιο με γιόγκα, διαλογισμό, φιλοσοφία και χοροθεραπεία. Δείτε το πρόγραμμα εδώ για ημερομηνίες.

Σχετικά με το μάθημα της Yoga

Στο Shantom προσαρμόζουμε τις ασκήσεις της Γιόγκα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασκούμενου, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα της προσωπικότητας του, τις προσωπικές του δυσκολίες ή και ευκολίες*.

Το μάθημα περιλαμβάνει:

 • Asanas: Οι παραδοσιακές ασκήσεις/στάσεις
 • Pranayama: Αναπνευστικές ασκήσεις που ελέγχουν και ενισχύουν το πεδίο ενέργειας
 • Dhyana: Διαλογισμός -άσκηση ψυχονοητικής ισορροπίας και παύσης
 • Θεωρία: Εξετάζονται τα Yoga Sutras του Πατάντζαλι όπως και συναφή αρχαία φιλοσοφικά κείμενα τα οποία, με εξαιρετική ακρίβεια, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης αγωνίας

Προσφέρεται δωρεάν στους εγγεγραμμένους μαθητές o εβδομαδιαίος Διαλογισμός κάθε Παρασκευή

*Πριν την ένταξη σας στο μάθημα, απαραίτητη η προσωπική συνάντηση με τη Λήδα Shantala για γνωριμία σε βάθος (χωρίς οικονομική επιβάρυνση).

Συχνές ερωτήσεις για το μάθημα της Yoga

Μπορώ να φάω πριν τη yoga;

Είναι σωστό να έχουμε χωνέψει πριν ξεκινήσουμε το μάθημα yoga. Δηλαδή να έχουμε φάει τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
Η χώνεψη απαιτεί ενέργεια και σχετική ανάπαυση. Αν έχουμε φάει και ασκούμαστε, η ενέργεια πάει στους μυς που ασκούνται και το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει την τροφή. Εκτός απο τη σωματική άσκηση, οι ασάνες (asanas) συνοδεύονται από αναπνοές, κρατήματα, ρουφήγματα και άλλες ασκήσεις της κοιλιάς που απαιτούν άδειο στομάχι ώστε το διάφραγμα να μπορεί να κινείται σε όλο το εύρος του. Προτείνεται το γεύμα πριν τη yoga να είναι ελαφρύ και ευκολοχώνευτο.

Τι πρέπει να φοράω κατά τη διάρκεια του μαθήματος;

 • Είναι σημαντικό κανείς να φοράει ρούχα άνετα. Δεν υπάρχει ειδική ενδυμασία, ούτε κάποιος λόγος να φοράει κάποιος ρούχα που προτείνονται με το yoga brand. Η γιόγκα είναι μία ολιστική μέθοδος και φιλοσοφία που επέζησε μέσα στους αιώνες πολύ πριν υπάρξει το εμπορικό ενδυματολογικό κομμάτι της yoga.
 • Είναι καλό τα ρούχα να μη σφίγγουν τον κορμό, την κοιλιά ή τα πόδια. Συχνά, καθώς ασκούμαστε και με διάφορα είδη αναπνοής, χρειάζεται να φουσκώσουμε την κοιλιά ή το στήθος και θα πρέπει αυτό να μην εμποδίζεται απο τα ρούχα.
 • Είναι επίσης καλό να έχουμε και ένα footer ή ζακετούλα όταν ξαπλώνουμε στις ασκήσεις εδάφους, ή όταν κάνουμε χαλάρωση που πέφτει η θερμοκρασία του σώματος.
 • Πριν μπούμε στην αίθουσα βγάζουμε τα παπούτσια μας. Καλό είναι οι κυρίες να φορούν κοντές κάλτσες αντι για κολάν γιατί δεν γλυστρούν και καμιά φορά μπορεί να θέλετε να τις αφαιρέσετε.
 • Παραδοσιακά είναι προτιμότερο να φοράμε ανοιχτά χρώματα ή άσπρα, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό αν έχουμε άλλες χρωματικές προτιμήσεις.
 • Ειναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να φοράμε αρώματα και ογκώδη βραχιόλια ή ρολόγια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται να έχω για το μάθημα;

Δεν χρειάζεστε κανέναν εξοπλισμό εκτός απο μία μικρή πετσετούλα για πίσω από το κεφάλι στην ύπτια θέση και κάτω απο το πρόσωπο, όταν ξαπλώνουμε πρηνηδόν.
Το Shantom σας προμηθεύει στρωματάκια, μαξιλάρια και κουβερτούλες για την ώρα της χαλάρωσης. Αν εσείς θέλετε όμως, μπορείτε να φέρετε το προσωπικό σας mat προσθέτοντας το στο υπάρχον –για πιο μαλακά- ή την προσωπική σας κουβερτούλα.

Αν αργήσω στο μάθημα θα μπορέσω να μπω;

Το μάθημα ξεκινάει με μία μικρή συγκέντρωση που παίρνει περίπου 10’. Καλό είναι να περιμένετε αυτά τα 10’ για να μη διακόπτεται η ενέργεια και μετά θα έρθει η δασκάλα να σας ανοίξει. Ενω περιμένετε αυτά τα λίγα λεπτά, μπορείτε και εσείς να συγκεντρωθείτε πριν μπείτε στην αίθουσα.

Λήδα ShantalaΛήδα Shantala

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης. Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Yoga, Ινδικού Κλασικού Χορού, Χοροθεραπεύτρια GDTR Senior. Δημιουργός και ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού & Τεχνών Shantom.

Αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Dipl. Licence ès lettres Paris IΙΙ Sorbonne), όπου μεταξύ άλλων σπούδασε γιόγκα, σύγχρονο χορό, εθνολογία και ανθρωπιστική ψυχολογία, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai έμεινε πολλά χρόνια για σπουδές. Για τρία χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam (χορός, έκφραση, μουσική, ρυθμοί, τραγούδι), παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Σπούδασε Yoga, θεωρία και πρακτική -εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας- στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.

Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.

Σπούδασε χοροθεραπεία με τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal, όπως και αφρικανική χοροθεραπεία «Μοmbwiri» στη Γκαμπόν. Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala εισήγαγε τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ. Το ίδιο έτος ίδρυσε το δικό της χώρο το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», το μοναδικό χώρο στην Ελλάδα για τον ινδικό χορό και τη χορογραφική και ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών, στεγάζοντας επίσης τακτικά μαθήματα γιόγκα και αργότερα χοροθεραπείας.

Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μέσω του οποίου έκτοτε μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις δια-πολιτισμικές της έρευνες.

To 2003 δημιούργησε, με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, ένα τριώροφο σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο διαπολιτισμικής εμβέλειας, στο K. Χαλάνδρι, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.

Το 2006 συνέγραψε, με την Ιρένε Μαραντέϊ, το βιβλίο Bharata Natyam, με θέμα τον ινδικό κλασικό χορό. 

Το 2022 τιμήθηκε  από διεθνή επιτροπή του ΕICBI (Europe India Centre for Business Industry) που την συμπεριέλαβε ανάμεσα στις EUIndia60 Legends, 60 εξέχουσες προσωπικότητες απ’όλη την Ευρώπη και την Ινδία που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για την εδραίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ευρώπη και Ινδία τα τελευταία 60 χρόνια. 

Είναι κόρη του τραγουδιστή Βάσου Σεϊτανίδη και της ηθοποιού Σμάρως Στεφανίδου.

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom

Εγγραφή στο Newsletter