Yoga

Η Γιόγκα μαζί με τον Διαλογισμό αποτελούν το αρχαιότερο και πληρέστερο ολιστικό σύστημα άσκησης (σώμα-ψυχή-νους). Ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν τη φυσική, ενεργειακή και νοητική κατάσταση του σώματος σε άριστη φόρμα απαλλάσοντας τον ασκούμενο από ψυχοσωματικούς πόνους και νοητικούς περιορισμούς.

H Yoga αποτελεί έναν εξαίρετο τρόπο προληπτικής ιατρικής και προσωπικής ανάπτυξης. Οι μη τραυματικές και μη βίαιες ασκήσεις της, κάνοντας την προσιτή σε όλους και σε όλες τις ηλικίες, έχουν θετικότατη επίδραση στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στο κυκλοφορικό, στο αναπνευστικό, στο ενδοκρινολογικό, στο πεπτικό και στο μυοσκελετικό σύστημα. Η σύνδεση της αναπνοής με την κίνηση και την ακινησία –στις παύσεις και στις στάσεις- οδηγεί σταδιακά σε αίσθημα ψυχικής ισορροπίας, ανάπαυσης και πληρότητας.

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το διά ζώσης μάθημα. Επίσης υπάρχουν ορισμένα αμιγώς online μαθήματα (Δευτέρα βράδυ και Πέμπτη πρωί).  Σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος. 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Σχετικά με το μάθημα της Yoga

Στο Shantom προσαρμόζουμε τις ασκήσεις της Γιόγκα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασκούμενου, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα της προσωπικότητας του, τις προσωπικές του δυσκολίες ή και ευκολίες*.

Το μάθημα περιλαμβάνει:

  • Asanas: Οι παραδοσιακές ασκήσεις/στάσεις
  • Pranayama: Αναπνευστικές ασκήσεις που ελέγχουν και ενισχύουν το πεδίο ενέργειας
  • Dhyana: Διαλογισμός -άσκηση ψυχονοητικής ισορροπίας και παύσης
  • Θεωρία: Εξετάζονται τα Yoga Sutras του Πατάντζαλι όπως και συναφή αρχαία φιλοσοφικά κείμενα τα οποία, με εξαιρετική ακρίβεια, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης αγωνίας

Προσφέρονται δωρεάν στους εγγεγραμμένους μαθητές:

  • Μηνιαίο τρίωρο σεμινάριο θεωρίας
  • Ο εβδομαδιαίος Διαλογισμός κάθε Παρασκευή

*Πριν την ένταξη σας στο μάθημα, απαραίτητη η προσωπική συνάντηση με τη Λήδα Shantala για γνωριμία σε βάθος (χωρίς οικονομική επιβάρυνση).

Συχνές ερωτήσεις για το μάθημα της Yoga

Μπορώ να φάω πριν τη yoga;

Είναι σωστό να έχουμε χωνέψει πριν ξεκινήσουμε το μάθημα yoga. Δηλαδή να έχουμε φάει τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
Η χώνεψη απαιτεί ενέργεια και σχετική ανάπαυση. Αν έχουμε φάει και ασκούμαστε, η ενέργεια πάει στους μυς που ασκούνται και το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει την τροφή. Εκτός απο τη σωματική άσκηση, οι ασάνες (asanas) συνοδεύονται από αναπνοές, κρατήματα, ρουφήγματα και άλλες ασκήσεις της κοιλιάς που απαιτούν άδειο στομάχι ώστε το διάφραγμα να μπορεί να κινείται σε όλο το εύρος του. Προτείνεται το γεύμα πριν τη yoga να είναι ελαφρύ και ευκολοχώνευτο.

Τι πρέπει να φοράω κατά τη διάρκεια του μαθήματος;

Είναι σημαντικό κανείς να φοράει ρούχα άνετα. Δεν υπάρχει ειδική ενδυμασία, ούτε κάποιος λόγος να φοράει κάποιος ρούχα που προτείνονται με το yoga brand.
Η γιόγκα είναι μία ολιστική μέθοδος και φιλοσοφία που επέζησε μέσα στους αιώνες πολύ πριν υπάρξει το εμπορικό ενδυματολογικό κομμάτι της yoga.
Είναι καλό τα ρούχα να μη σφίγγουν τον κορμό, την κοιλιά ή τα πόδια. Συχνά, καθώς ασκούμαστε και με διάφορα είδη αναπνοής, χρειάζεται να φουσκώσουμε την κοιλιά ή το στήθος και θα πρέπει αυτό να μην εμποδίζεται απο τα ρούχα.
Είναι επίσης καλό να έχουμε και ένα footer ή ζακετούλα όταν ξαπλώνουμε στις ασκήσεις εδάφους, ή όταν κάνουμε χαλάρωση που πέφτει η θερμοκρασία του σώματος.
Πριν μπούμε στην αίθουσα βγάζουμε τα παπούτσια μας. Καλό είναι οι κυρίες να φορούν κοντές κάλτσες αντι για κολάν γιατί δεν γλυστρούν και καμιά φορά μπορεί να θέλετε να τις αφαιρέσετε.
Παραδοσιακά είναι προτιμότερο να φοράμε ανοιχτά χρώματα ή άσπρα, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό αν έχουμε άλλες χρωματικές προτιμήσεις.
Ειναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να φοράμε αρώματα και ογκώδη βραχιόλια ή ρολόγια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται να έχω για το μάθημα;

Δεν χρειάζεστε κανέναν εξοπλισμό εκτός απο μία μικρή πετσετούλα για πίσω από το κεφάλι στην ύπτια θέση και κάτω απο το πρόσωπο, όταν ξαπλώνουμε πρηνηδόν.
Το Shantom σας προμηθεύει στρωματάκια, μαξιλάρια και κουβερτούλες για την ώρα της χαλάρωσης. Αν εσείς θέλετε όμως, μπορείτε να φέρετε το προσωπικό σας mat προσθέτοντας το στο υπάρχον –για πιο μαλακά- ή την προσωπική σας κουβερτούλα.

Αν αργήσω στο μάθημα θα μπορέσω να μπω;

Το μάθημα ξεκινάει με μία μικρή συγκέντρωση που παίρνει περίπου 10’. Καλό είναι να περιμένετε αυτά τα 10’ για να μη διακόπτεται η ενέργεια και μετά θα έρθει η δασκάλα να σας ανοίξει. Ενω περιμένετε αυτά τα λίγα λεπτά, μπορείτε και εσείς να συγκεντρωθείτε πριν μπείτε στην αίθουσα.