Χοροθεραπεία

Προσφέρεται σε 4ωρες δια ζώσης ομαδικές συνεδρίες μία φορά το μήνα όπως και ατομικές συνεδρίες δια ζώσης και online με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Οι σωματικές δυσκαμψίες συχνά είναι και ψυχικές

Η Χοροθεραπεία, (Dance Movement Therapy ή Dance Movement Psychotherapy) είναι μια έντεχνη μέθοδος ψυχοθεραπείας που επιτυγχάνει μέσω της ελεύθερης αυτοσχεδιαστικής κίνησης, του χορού και της τέχνης, βαθιές συνειδητοποιήσεις στον τρόπο που σκεπτόμαστε, που αισθανόμαστε, που επικοινωνούμε. Οι ασκούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν, να εμβαθύνουν και να απελευθερώσουν τα κινητικά τους πρότυπα διευρύνοντας έτσι την αισθαντικότητά τους στη ζωή.

Το σώμα μας, από την εμβρυακή του κατάσταση, καταγράφει μνήμες, πολλές από τις οποίες περνούν στο ασυνείδητο και λειτουργούν υπόγεια και βλαπτικά. Η Χοροθεραπεία το βοηθά να τις θυμηθεί και να τις εκφράσει λειτουργώντας λυτρωτικά. Απελευθερώνει ψυχοσωματικούς περιορισμούς επιφέροντας γνώση και ευφυΐα, ενέργεια, δημιουργικότητα και αισιοδοξία.
Με τη χοροθεραπεία αναπτύσσεται η εκφραστικότητα και η ικανότητα επικοινωνίας, καταπολεμάται το άγχος, η μελαγχολία, η έλλειψη διάθεσης, η δυσκαμψία.
Προσφέρονται συνεδρίες δια ζώσης 4ωρες ομαδικές μία φορά το μήνα και ατομικές δια ζώσης ή online.

Το μάθημα

Οι συνεδρίες γίνονται μέσα σε ομάδα. Δεν διδάσκονται χορευτικά βήματα ή άλλες δεξιότητες. Ο χορός ξετυλίγεται άλλες φορές στον προσωπικό χώρο του κάθε συμμετέχοντος ως σόλο και άλλες φορές σε ένα διευρυμένο χώρο μικρής ή μεγάλης ομάδας, όπου συμβαίνουν αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγές. Δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη γνώση χορού.
Οι συνεδρίες αυτές έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, ή δύο, ή τρεις κλπ, μεμονωμένα.
Παρόλα αυτά, με μία φορά κανείς παίρνει μόνο μία γεύση αρχαρίου, διότι η χοροθεραπεία μαθαίνεται κάνοντας χοροθεραπεία και μόνον μέσα από την επανάληψη και τη διάρκεια στο χρόνο, μπορεί κανείς να περιμένει αλλαγές και ίαση. Έτσι συστήνεται αφού κανείς δοκιμάσει μία συνεδρία, να συγκεντρωθεί θεραπευτικά, να δεσμευτεί και να ακολουθήσει ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες δια ζώσης, online ή συνδυαστικά, για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η ετήσια ενότητα των 20 μηνιαίων συναντήσεων όπως την προτείνουμε, σας εγγυάται μια πρώτη ικανοποίηση των θεμάτων και των στόχων που έχετε θέσει, με κανέναν όμως τρόπο δεν είναι επαρκής για μια εις βάθος κατανόηση της ψυχικής δομής. Συστήνονται δυο τουλάχιστον χειμερινές περίοδοι.

Σχετικά με τη χοροθεραπεία online
Η τηλεχοροθεραπεία, προσφέρει θεραπευτκή σχέση σε κάπως διαφορετικές συνθήκες:
Στην online χοροθεραπεία, παρουσιάζονται καινούργιες δυνατότητες για να δουλέψουμε διαφορετικά απ’ό,τι στις δια ζώσης συνεδρίες.
Eκτός από όλα τα προηγούμενα θεραπευτικά εργαλεία, η τεχνολογία μας επιτρέπει να αναπτύξουμε και τα ακόλουθα θέματα: προσωπικός και διαδικτυακός χώρος, φυσικό και εικονικό σώμα, σύνδεση και αποσύνδεση, συρρίκνωση και επέκταση, σώμα και αξεσουάρ (ποντίκι κλπ). Αυτά τα νέα φίλτρα δίνουν νέες δυνατότητες επεξεργασίας σχέσεων με το χώρο, με την εικόνα σώματος, την εικόνα εαυτού, μεταβατικό αντικείμενο κ.α.

Οδηγίες για συμμετοχή στα online μαθήματα
Πλήρες ετήσιο πρόγραμμα.


Ο Μύθος του Χορού Συνέντευξη με τη Λήδα Shantala– Aπόσπασμα Χοροθεραπείας στο 10.24:

 

Χοροθεραπεία στο Shantom: 

Λήδα ShantalaΛήδα Shantala

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης. Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Yoga, Ινδικού Κλασικού Χορού, Χοροθεραπεύτρια GDTR Senior. Δημιουργός και ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού & Τεχνών Shantom.

Αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Dipl. Licence ès lettres Paris IΙΙ Sorbonne), όπου μεταξύ άλλων σπούδασε γιόγκα, σύγχρονο χορό, εθνολογία και ανθρωπιστική ψυχολογία, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai έμεινε πολλά χρόνια για σπουδές. Για τρία χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam (χορός, έκφραση, μουσική, ρυθμοί, τραγούδι), παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Σπούδασε Yoga, θεωρία και πρακτική -εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας- στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.

Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.

Σπούδασε χοροθεραπεία με τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal, όπως και αφρικανική χοροθεραπεία «Μοmbwiri» στη Γκαμπόν. Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala εισήγαγε τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ. Το ίδιο έτος ίδρυσε το δικό της χώρο το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», το μοναδικό χώρο στην Ελλάδα για τον ινδικό χορό και τη χορογραφική και ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών, στεγάζοντας επίσης τακτικά μαθήματα γιόγκα και αργότερα χοροθεραπείας.

Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μέσω του οποίου έκτοτε μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις δια-πολιτισμικές της έρευνες.

To 2003 δημιούργησε, με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, ένα τριώροφο σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο διαπολιτισμικής εμβέλειας, στο K. Χαλάνδρι, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.

Το 2006 συνέγραψε, με την Ιρένε Μαραντέϊ, το βιβλίο Bharata Natyam, με θέμα τον ινδικό κλασικό χορό. 

Το 2022 τιμήθηκε  από διεθνή επιτροπή του ΕICBI (Europe India Centre for Business Industry) που την συμπεριέλαβε ανάμεσα στις EUIndia60 Legends, 60 εξέχουσες προσωπικότητες απ’όλη την Ευρώπη και την Ινδία που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για την εδραίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ευρώπη και Ινδία τα τελευταία 60 χρόνια. 

Είναι κόρη του τραγουδιστή Βάσου Σεϊτανίδη και της ηθοποιού Σμάρως Στεφανίδου.

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom