Σύγχρονος χορός (Release – Limón Technique)

Ο Σύγχρονος χορός είναι πεδίο έρευνας, διεύρυνσης της αντίληψης, εξέλιξης της προσωπικότητας και της κινητικής νοημοσύνης. Είναι η αυθεντική βιωματική έκφραση ψυχικών αναγκών και σύγχρονων προβληματισμών σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Συνδέει τη φυσική εκγύμναση με την εμπειρία της χορευτικής κίνησης γυμνάζοντας παράλληλα σώμα και ψυχή μέσα από την προσωπική έκφραση αλλά και την ενσυναίσθηση.

Στο Σύγχρονο χορό ο μαθητής δεν αναζητεί την τέλεια φόρμα αλλά την ανακάλυψη του εαυτού. Ανακαλύπτει την κίνηση από μέσα προς τα έξω. Κινείται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς ή κανόνες, εκφράζοντας κάθε του συναίσθημα (λύπη, χαρά, πάθος, θυμό, ευτυχία, απογοήτευση, κ.α.).

Οι τεχνικές release δανείζονται στοιχεία από μη-χορευτικές μεθόδους διαχείρισης και εξισορρόπησης του σώματος εστιάζοντας στην εξοικονόμηση και απελευθέρωση της ενέργειας, με στόχο την οργανική-φυσική προσέγγιση.

Η τεχνική Limón δίνει έμφαση στους φυσικούς ρυθμούς του πεσίματος και της ανάνηψης και στο παιχνίδι μεταξύ βάρους και έλλειψης βάρους, παρέχοντας οργανική προσέγγιση στην κίνηση. Ο ίδιος ο εμπνευστής της επιθυμούσε ο χορευτής να είναι ένα Όλον: «ο χορευτής συμμετέχει ολόκληρος, με το νου, το σώμα και το πνεύμα του».


Κατερίνα ΑργυρούΚατερίνα Αργυρού

Φοίτησε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή της Δ. Γρηγοριάδου όπου διδάχτηκε την τέχνη του κλασικού μπαλλέτου (σύστημα Vaganova) και του Σύγχρονου χορού (σύστημα Limon, Cunnigham, Release) με δασκάλους τους B. Rizova, K. Bogoeva, Ν. Καλεθριανού, Μ. Γρηγορίου.

Το 1996 απέκτησε δίπλωμα καθηγήτριας χορού, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού-Τμήμα Καλών Τεχνών. Έπειτα παρακολούθησε μηνιαίο σεμινάριο στην "Academie Internationale de dance Varna" στη Βουλγαρία αποκτώντας το θεωρητικό πτυχίο "Vaganova". Παρακολούθησε σεμινάρια σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με δασκάλους όπως: Milton Myers (καθηγητής στη σχολή Jacobs Pillow), T. Stoffer, G. Harris, Uri Ivgi, J. Nelson, P. Douglas, Maxine Heppner, Gwen Welliver, Juan Kruz, Ori Flomin).

Ταυτόχρονα με τη χορευτική της πορεία ασχολήθηκε με τη μουσικοκινητική αγωγή Carl Orff και τη μουσική-ρυθμική-κινητική αγωγή Jaques Dalcroze, κάνοντας μαθήματα μαζί με την Μ. Κυνηγού-Φλάμπουρα, Λ. Αρζιμάνογλου, A. Slavic και Γ. Φιλιπποπούλου.

Από το 2008 παρακολουθεί μαθήματα Yoga με τη Λήδα Shantala.

Ως χορεύτρια συνεργάστηκε με τις ομάδες"Σχεδία"(Α.Λύρα), "Ίασις" (Ρ.Αλεξοπούλου), Θεατρικοχορευτική ομάδα της Λ. Βελισσαρίου, Χοροθέαμα "Κινητήρας" (Α. Γύρα).

Επίσης, το 1999 συμμετείχε στο έργο του Ν. Κούνδουρου "Εγώ, η Αντιγόνη", στο φεστιβάλ της Επιδαύρου (χορογραφίες Α. Λύρα).

Διδάσκει σε σχολές χορού μουσικοκινητική αγωγή, Σύγχρονο και κλασικό χορό από το 1996.