Αφρικάνικος χορός

Μάθημα δια ζώσης στο Shantom και live online συγχρόνως, με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Η μουσική, όπως και ο χορός, μεταφράζουν την απόλυτη επικοινωνία ανθρώπου και φύσης, αλλά παραμένουν και ο πιό σύντομος δρόμος επικοινωνίας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέσα στην αφρικανική κουλτούρα, ο χορός συνδέεται με τις βασικές αρχές που διέπουν την καθημερινή ζωή της κοινότητας: πολλές από τις κινήσεις του δεν είναι απλά διακοσμητικές αλλά εμπνέονται από τις γεωργικές και άλλες εργασίες, άλλες μιμούνται κινήσεις ζώων και πουλιών, άλλες επιδεικνύουν τη δύναμη ή τη χάρη και έχουν στόχο την ανεύρεση ερωτικού συντρόφου. 
Είναι χοροί που απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα, γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο και τη λεκάνη, περιοχές όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση.  
Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη ανανεώνει την ενέργεια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τι το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία.
Οι δυτικοί ερευνητές, παρατηρώντας τους χορούς αυτούς στα αφρικανικά χωριά, διαπίστωσαν οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και έτσι σήμερα τους χρησιμοποιούν για θεραπείες ψυχοσωματικές (χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία κλπ).
Ο χορευτής γίνεται ένα με το ρυθμό και έχει άμεση επαφή με το μουσικό στα κρουστά (djembe).  Η ταύτιση αυτή τον κάνει να ξεχνά την καθημερινότητά του και κάποια στιγμή μπορεί και να τον οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας.
 Στην Αφρική υπάρχει μεγάλος πλούτος χορών ανά περιοχή, με πάμπολλες παραλλαγές και η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τη δυτική Αφρική, αλλά και ο σύγχρονος αφρικάνικος χορός, που έχει επηρεαστεί από τη μουσική τζαζ. 
Μέσα απ’αυτά τα μαθήματα, σας δίνεται μια ευκαιρία να γνωρίσετε τις βάσεις του αφρικάνικου χορού και να έρθετε σε επαφή με διάφορους αφρικάνικους ρυθμούς. Θα πλουτίσετε με ευχάριστο τρόπο τις γνώσεις σας για το σώμα σας και θα αισθανθείτε τη σχέση του με τη γη, το χώρο γενικότερα και το ρυθμό. 
Αντλώντας από τη σοφία και την κουλτούρα του αφρικάνικου χορού –με συμβολισμούς από τα ζώα και από την ανθρώπινη καθημερινότητα- ο ασκούμενος επιτυγχάνει το άνοιγμα του στέρνου και της λεκάνης, τη γείωση μέσω των γυμνών πελμάτων, την εκτόνωση και την ευεξία.

Το μάθημα περιλαμβάνει:

  • Μεθοδευμένη προετοιμασία (ζέσταμα)
  • Ενδυνάμωση
  • Εξοικείωση με το ρυθμό
  • Αυτοσχεδιασμό
  • Αποθεραπεία

Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εμπειρίας.

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom

Εγγραφή στο Newsletter