Yoga

Yoga

Η Γιόγκα μαζί με τον Διαλογισμό αποτελούν το αρχαιότερο και πληρέστερο ολιστικό σύστημα άσκησης (σώμα-ψυχή-νους). Ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν τη φυσική, ενεργειακή και νοητική κατάσταση του σώματος σε άριστη φόρμα απαλλάσοντας τον ασκούμενο από ψυχοσωματικούς πόνους και νοητικούς περιορισμούς.

H Yoga αποτελεί έναν εξαίρετο τρόπο προληπτικής ιατρικής και προσωπικής ανάπτυξης. Οι μη τραυματικές και μη βίαιες ασκήσεις της, κάνοντας την προσιτή σε όλους και σε όλες τις ηλικίες, έχουν θετικότατη επίδραση στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στο κυκλοφορικό, στο αναπνευστικό, στο ενδοκρινολογικό, στο πεπτικό και στο μυοσκελετικό σύστημα. Η σύνδεση της αναπνοής με την κίνηση και την ακινησία –στις παύσεις και στις στάσεις- οδηγεί σταδιακά σε αίσθημα ψυχικής ισορροπίας, ανάπαυσης και πληρότητας.

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το διά ζώσης μάθημα. Επίσης υπάρχουν ορισμένα αμιγώς online μαθήματα (Δευτέρα βράδυ και Πέμπτη πρωί).  Σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος. 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Εκπαίδευση Δασκάλων Yoga 200 ωρών 

με προϋπόθεση προηγούμενης τριετούς φοίτησης στη γιόγκα:  
Οι ώρες άσκησης σας στο μάθημα, αποτελούν τη βάση για το εκπαιδευτικό και συνυπολογίζονται.
Έναρξη 22 Οκτωβρίου | Δηλώσεις συμμετοχής μεχρι 30 Σεπτεμβρίου
Περισσότερα

Σχετικά με το μάθημα της Yoga

Στο Shantom προσαρμόζουμε τις ασκήσεις της Γιόγκα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασκούμενου, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα της προσωπικότητας του, τις προσωπικές του δυσκολίες ή και ευκολίες*.

Το μάθημα περιλαμβάνει:

 • Asanas: Οι παραδοσιακές ασκήσεις/στάσεις
 • Pranayama: Αναπνευστικές ασκήσεις που ελέγχουν και ενισχύουν το πεδίο ενέργειας
 • Dhyana: Διαλογισμός -άσκηση ψυχονοητικής ισορροπίας και παύσης
 • Θεωρία: Εξετάζονται τα Yoga Sutras του Πατάντζαλι όπως και συναφή αρχαία φιλοσοφικά κείμενα τα οποία, με εξαιρετική ακρίβεια, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης αγωνίας

Προσφέρονται δωρεάν στους εγγεγραμμένους μαθητές:

 • Μηνιαίο τρίωρο σεμινάριο θεωρίας
 • Ο εβδομαδιαίος Διαλογισμός κάθε Παρασκευή

*Πριν την ένταξη σας στο μάθημα, απαραίτητη η προσωπική συνάντηση με τη Λήδα Shantala για γνωριμία σε βάθος (χωρίς οικονομική επιβάρυνση).

Συχνές ερωτήσεις για το μάθημα της Yoga

Μπορώ να φάω πριν τη yoga;

Είναι σωστό να έχουμε χωνέψει πριν ξεκινήσουμε το μάθημα yoga. Δηλαδή να έχουμε φάει τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
Η χώνεψη απαιτεί ενέργεια και σχετική ανάπαυση. Αν έχουμε φάει και ασκούμαστε, η ενέργεια πάει στους μυς που ασκούνται και το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει την τροφή. Εκτός απο τη σωματική άσκηση, οι ασάνες (asanas) συνοδεύονται από αναπνοές, κρατήματα, ρουφήγματα και άλλες ασκήσεις της κοιλιάς που απαιτούν άδειο στομάχι ώστε το διάφραγμα να μπορεί να κινείται σε όλο το εύρος του. Προτείνεται το γεύμα πριν τη yoga να είναι ελαφρύ και ευκολοχώνευτο.

Τι πρέπει να φοράω κατά τη διάρκεια του μαθήματος;

Είναι σημαντικό κανείς να φοράει ρούχα άνετα. Δεν υπάρχει ειδική ενδυμασία, ούτε κάποιος λόγος να φοράει κάποιος ρούχα που προτείνονται με το yoga brand.
Η γιόγκα είναι μία ολιστική μέθοδος και φιλοσοφία που επέζησε μέσα στους αιώνες πολύ πριν υπάρξει το εμπορικό ενδυματολογικό κομμάτι της yoga.
Είναι καλό τα ρούχα να μη σφίγγουν τον κορμό, την κοιλιά ή τα πόδια. Συχνά, καθώς ασκούμαστε και με διάφορα είδη αναπνοής, χρειάζεται να φουσκώσουμε την κοιλιά ή το στήθος και θα πρέπει αυτό να μην εμποδίζεται απο τα ρούχα.
Είναι επίσης καλό να έχουμε και ένα footer ή ζακετούλα όταν ξαπλώνουμε στις ασκήσεις εδάφους, ή όταν κάνουμε χαλάρωση που πέφτει η θερμοκρασία του σώματος.
Πριν μπούμε στην αίθουσα βγάζουμε τα παπούτσια μας. Καλό είναι οι κυρίες να φορούν κοντές κάλτσες αντι για κολάν γιατί δεν γλυστρούν και καμιά φορά μπορεί να θέλετε να τις αφαιρέσετε.
Παραδοσιακά είναι προτιμότερο να φοράμε ανοιχτά χρώματα ή άσπρα, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό αν έχουμε άλλες χρωματικές προτιμήσεις.
Ειναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να φοράμε αρώματα και ογκώδη βραχιόλια ή ρολόγια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται να έχω για το μάθημα;

Δεν χρειάζεστε κανέναν εξοπλισμό εκτός απο μία μικρή πετσετούλα για πίσω από το κεφάλι στην ύπτια θέση και κάτω απο το πρόσωπο, όταν ξαπλώνουμε πρηνηδόν.
Το Shantom σας προμηθεύει στρωματάκια, μαξιλάρια και κουβερτούλες για την ώρα της χαλάρωσης. Αν εσείς θέλετε όμως, μπορείτε να φέρετε το προσωπικό σας mat προσθέτοντας το στο υπάρχον –για πιο μαλακά- ή την προσωπική σας κουβερτούλα.

Αν αργήσω στο μάθημα θα μπορέσω να μπω;

Το μάθημα ξεκινάει με μία μικρή συγκέντρωση που παίρνει περίπου 10’. Καλό είναι να περιμένετε αυτά τα 10’ για να μη διακόπτεται η ενέργεια και μετά θα έρθει η δασκάλα να σας ανοίξει. Ενω περιμένετε αυτά τα λίγα λεπτά, μπορείτε και εσείς να συγκεντρωθείτε πριν μπείτε στην αίθουσα.

Λήδα ShantalaΛήδα Shantala

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης. Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Yoga, Ινδικού Κλασικού Χορού, Χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr. Δημιουργός και ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού & Τεχνών Shantom.

Αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Dipl. Licence ès lettres Paris IΙΙ Sorbonne), όπου μεταξύ άλλων σπούδασε γιόγκα, σύγχρονο χορό, εθνολογία και ανθρωπιστική ψυχολογία, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai έμεινε πολλά χρόνια για σπουδές. Για τρία χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam (χορός, έκφραση, μουσική, ρυθμοί, τραγούδι), παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Σπούδασε Yoga, θεωρία και πρακτική -εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας- στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.

Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.

Σπούδασε χοροθεραπεία με τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal, όπως και αφρικανική χοροθεραπεία «Μοmbwiri» στη Γκαμπόν. Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala εισήγαγε τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ. Το ίδιο έτος ίδρυσε το δικό της χώρο το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», το μοναδικό χώρο στην Ελλάδα για τον ινδικό χορό και τη χορογραφική και ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών, στεγάζοντας επίσης τακτικά μαθήματα γιόγκα και αργότερα χοροθεραπείας.

Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μέσω του οποίου έκτοτε μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις δια-πολιτισμικές της έρευνες.

To 2003 δημιούργησε, με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, ένα τριώροφο σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο διαπολιτισμικής εμβέλειας, στο K. Χαλάνδρι, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.

Είναι κόρη του τραγουδιστή Βάσου Σεϊτανίδη και της ηθοποιού Σμάρως Στεφανίδου.

Ινδικός Χορός Bharata Natyam

Επαγγελματική Σχολή Ινδικού Κλασικού Χορού Bharata Natyam

Η μόνη επαγγελματική σχολή στην Ελλάδα, με διεθνές κύρος και αναγνωρισμένη από την περίφημη σχολή Bharata Kalanjali της Ινδίας.

Ο Ινδικός κλασικός χορός Bharata Natyam, είναι μια έντεχνη πνευματική μέθοδος με βαθιές ρίζες στη σοφία, την ποίηση και τα χρώματα της Ινδίας. Ένας μαγευτικός χορός που διηγείται ιστορίες, ποιητικά κείμενα και μύθους.

Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι ολιστικός χορός και συνδυάζει την τέχνη, την ίαση και την επικοινωνία με τις εσωτερικές και συμπαντικές δυνάμεις (γαληνεύοντας και εξαγνίζοντας το νου όπως η γιόγκα). Επί δύο χιλιετηρίδες –πριν ακόμη παρουσιαστεί στη σκηνή- χορευόταν μέσα στους ναούς από ιέρειες, τις devadasi. Όπως οι αρχαίοι Έλληνες έτσι και οι Ινδοί πίστευαν ότι η θεραπεία και η υγεία συνδέονται άμεσα με την τέχνη του χορού και του θεάτρου, με την καλλιέργεια της ψυχής και την πνευματική ενατένιση.

Πρόκειται για έναν απαιτητικό θεατρικό χορό που λειτουργεί σε τρία επίπεδα, τα χέρια, τα πόδια και την έκφραση του προσώπου. Παντρεύει το ρυθμό και τη χορευτική δυναμική με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση των «χειρονομιών» τα hastas ή mudras, σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου.

Απευθύνεται:

Σε άντρες και γυναίκες, σχετικά νέους, με καλή φυσική κατάσταση οι οποίοι επιθυμούν να αφιερωθούν στην εκμάθηση μίας τέχνης. Απαιτεί υπομονή και αφοσίωση. Δεν ενδείκνυται για άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα στη μέση ή στα γόνατα.

H Ελληνική ακαδημία Ινδικού κλασικού χορού Bharata Natyam του Shantom, είναι η μόνη επαγγελματική σχολή στην Ελλάδα που μπορεί να οδηγήσει το μαθητή από τα αρχάρια βήματα του μέχρι τo πτυχίο του. Η μαθητεία του σφραγίζεται με μία σόλο παράσταση, το αρανγκέτραμ (arangetram), που συμβολίζει την είσοδο του μαθητή στη χορευτική Σκηνή του επαγγελματία χορευτή.


Λήδα ShantalaΛήδα Shantala

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης. Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Yoga, Ινδικού Κλασικού Χορού, Χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr. Δημιουργός και ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού & Τεχνών Shantom.

Αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Dipl. Licence ès lettres Paris IΙΙ Sorbonne), όπου μεταξύ άλλων σπούδασε γιόγκα, σύγχρονο χορό, εθνολογία και ανθρωπιστική ψυχολογία, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai έμεινε πολλά χρόνια για σπουδές. Για τρία χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam (χορός, έκφραση, μουσική, ρυθμοί, τραγούδι), παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Σπούδασε Yoga, θεωρία και πρακτική -εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας- στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.

Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.

Σπούδασε χοροθεραπεία με τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal, όπως και αφρικανική χοροθεραπεία «Μοmbwiri» στη Γκαμπόν. Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala εισήγαγε τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ. Το ίδιο έτος ίδρυσε το δικό της χώρο το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», το μοναδικό χώρο στην Ελλάδα για τον ινδικό χορό και τη χορογραφική και ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών, στεγάζοντας επίσης τακτικά μαθήματα γιόγκα και αργότερα χοροθεραπείας.

Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μέσω του οποίου έκτοτε μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις δια-πολιτισμικές της έρευνες.

To 2003 δημιούργησε, με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, ένα τριώροφο σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο διαπολιτισμικής εμβέλειας, στο K. Χαλάνδρι, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.

Είναι κόρη του τραγουδιστή Βάσου Σεϊτανίδη και της ηθοποιού Σμάρως Στεφανίδου.

Pilates

Pilates

Δια ζώσης και live online συγχρόνως με το μάθημα. Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.

Το Πιλάτες είναι αναερόβια άσκηση που στηρίζεται σε έξι βασικές αρχές: σωστή Αναπνοή, Αυτοσυγκέντρωση, Σταθεροποίηση και Έλεγχο του σώματος, Ροή της κίνησης και Ακρίβεια στην άσκηση. Είναι προσιτό σε όσους επιθυμούν ένα υγιές, αθλητικό και ευλύγιστο σώμα, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Καθότι αποτελεί μια ασφαλή και ήπια μέθοδο άσκησης απευθύνεται και σε πιο ευαίσθητες ομάδες, όπως: εγκύους, υπερήλικους και παιδιά. Το Pilates είναι κατάλληλο για άτομα με χρόνιους τραυματισμούς και μυοσκελετικά προβλήματα, αυχενικό σύνδρομο, καθώς επίσης και για άτομα που διανύουν μετεγχειρητικό στάδιο. Οι ασκήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασκούμενου.

Το Pilates σε συνδυασμό με το βασικό/αυθεντικό του ασκησιολόγιο, χρησιμοποιεί και συμπληρωματικά όργανα (pilates props) όπως μπάλες, βαράκια, ελαστικούς ιμάντες, στεφάνια και κυλίνδρους (roller foams) για να διευκολύνει ή και για να δυσκολέψει την άσκηση, μεγιστοποιώντας τη συμμετοχή των μυϊκών ομάδων που δουλεύει ο ασκούμενος κάθε φορά.

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το μάθημα στην αίθουσα του Shantom

Τα σημεία του σώματος που γυμνάζονται πρώτα είναι η κοιλιά, η μέση και οι γλουτοί, το λεγόμενο "Power House", καθώς βοηθούν πάρα πολύ στη στήριξη του σώματός μας κατά τη διάρκεια της εκάστοτε «καθημερινής ρουτίνας» που ακολουθούμε.

Οφέλη:

 • Αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας και της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Μυϊκή συναρμογή, σωματική ενδυνάμωση, γράμμωση, σύσφιξη.
 • Σωστή στάση, ευθυγράμμιση και ευλυγισία του σώματος, ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης.
 • Αντοχή, ισορροπία, αρμονία, χάρη, ευεξία (πνευματική και σωματική).
 • Απαλλαγή από πόνους

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το μάθημα και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δε γίνεται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.


Evi PatsiaΕύη Πατσιά

Movement Therapist, Pilates Mat & Equipment Instructor, Nia Black Belt Teacher, Medical Qigong, Garuda.

H Εύη Πατσιά εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στη σχολή Modern Pilates στο ασκησιολόγιο της μεθόδου Pilates στο έδαφος και με την παγκοσμίως διακεκριμένη εταιρεία Polestar, στο ασκησιολόγιο όλων των μηχανημάτων που σχεδίασε ο Joseph Pilates.
Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην κινησιολογία, στην ανατομία, και στο ρόλο της περιτονίας στην ανθρώπινη κίνηση, η προσέγγιση αυτή καθίσταται πλήρως θεραπευτική, ασφαλής, και αποτελεσματική ως προς την ανάπτυξη της δύναμης έως και το επίπεδο δύσκολης προπόνησης.
Η Εύη είναι σήμερα η μία από τις δύο εκπαιδεύτριες/αντιπροσώπους της Polestar στην Ελλάδα. Επίσης κατέχει Bachelor σε Remedial Massage and Neuromuscular Techniques, από το Πανεπιστήμιο του Westminster του Λονδίνου.
Στο μάθημα της φέρνει και στοιχεία yoga, Garuda, Nia και Qigong.

T΄ai Chi Chuan – Chi Kung

T΄ai Chi Chuan – Chi Kung

Δια ζώσης και live online συγχρόνως με το μάθημα. Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.

Aρχαία κινέζικη πολεμική τέχνη που ανήκει στα “εσωτερικά” συστήματα. Δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στην εσωτερική, πνευματική ποιότητα της άσκησης και τη σωματική και για το λόγο αυτό μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα ως σύστημα σωματικής άσκησης, ως πολεμική τέχνη, ως θεραπεία σωματική και ψυχική και ως πνευματική πρακτική.

Το Τάι Τσι δεν απαιτεί μεγάλη μυϊκή δύναμη γι αυτό και είναι ένας τρόπος άσκησης προσιτός σε όλες τις ηλικίες. Μεταχειρίζεται το σώμα ως έναν οργανισμό που περιέχει ζωτική ενέργεια (Τσι).

Τα οφέλη που αποκτούνται από την άσκηση με τα χρόνια αυξάνονται και η ζωτικότητα διατηρείται ως τα βαθιά γεράματα: βελτιώνει το μυϊκό τόνο, την ισορροπία, τη στάση του σώματος, το βάδισμα, το συντονισμό της κίνησης και την ευλυγισία. Μειώνει το άγχος, μετριάζει την κατάθλιψη και βελτιώνει τη διάθεση. Βοηθά στη διατήρηση συναισθηματικής και νοητικής σταθερότητας.

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το διά ζώσης μάθημα και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.

Στο Shantom διδάσκεται το Σύστημα Yang

 • Από τεχνικής πλευράς: Μικρή φόρμα, μεγάλη φόρμα yang, ενεργειακές φόρμες Τσι Κουνγκ, τεχνικές αυτοάμυνας, στάσεις ισορροπίας.
 • Από ενεργειακής πλευράς: θεμελιώδεις αρχές και κανόνες -περιλαμβάνονται η ενεργειακή ανατομία και λειτουργία του ανθρώπου.
 • Από πνευματικής άποψης: Αρχές και πρακτικές της φιλοσοφίας του Ζεν μέσα από νοητικές ασκήσεις για ψυχική ισορροπία.

Δήμητρα ΖήρουΔήμητρα Ζήρου

Η Δήμητρα Zήρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Στο T'ai Chi Chuan (σχολή Yang) και στο Chi Kung ασκείται από το 1992 με δάσκαλο τον Tew Bunnag, ιδρυτή του European School of T'ai Chi Chuan. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Τάι Τσι και κινέζικης καλλιγραφίας με τον δάσκαλο Chen, καθώς επίσης και σεμινάρια κινεζικού, ταϋλανδικού και ιαπωνικού μασάζ σιάτσου. Ασκείται στο διαλογισμό με δάσκαλο τον Dhiravamsa. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια μαθητεύει στο Αikido και στην Ιαπωνική τέχνη του σπαθιού, Iaido.

Διδάσκει T'ai Chi Chuan, Chi Kung και διαλογισμό από το 2001. Στο Shantom διδάσκει από το 2004.

Σπούδασε κινηματογράφο και φωτογραφία στο University of Illinois στο Σικάγο (Bachelor of Fine Arts) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Université de Paris I στον εθνογραφικό κινηματογράφο (DEA). To 2001 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο στα Διαδραστικά Πολυμέσα / Eικονική Πραγματικότητα στο University of Westminster στο Λονδίνο (Master of Science). Mιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και βασικά ιαπωνικά.

Δίδαξε θεωρία και τεχνική φωτογραφίας στο τμήμα Φωτογραφίας του TEI Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο. Από το 1993 έως σήμερα, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και φωτογραφίες σχετικά με τον αφρικανικό κινηματογράφο, τους αυτόχθονες της αρκτικής Ευρώπης Sámi και το Bόρειο Σέλας. Η φωτογραφική της δουλειά έχει παρουσιαστεί: στο Mουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (2003), στο Αττικό Mετρό (2004), στο Πλανητάριο της Αθήνας (2005), στο Φεστιβάλ Ολύμπου - Δίον (2013) και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2015).

Έχει σκηνοθετήσει πολυάριθμα ντοκυμανταίρ για την ΕΤ1 και ετοιμάζει δύο νέα ντοκυμανταίρ, στην αρκτική Νορβηγία και στην Νότια Αμερική.

Kung Fu

Kung Fu

Παραδοσιακή κινέζικη πολεμική τέχνη με διαχρονική αξία που αποτελεί μια έγκυρη πρόταση για τον σύγχρονο άνθρωπο. Το Kung Fu πέραν από μια άριστη μορφή αυτοάμυνας αποτελεί ένα ολόκληρο σύστημα αξιών -εξελίσσει τον ασκούμενο σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Αποτρέπει την επιθετικότητα, καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση και αναπτύσσει τα προτερήματα έναντι των ελαττωμάτων.

Το κουνγκ φου αποτελεί ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει, ευλυγισία, δύναμη και ισορροπία, σωματικά και ψυχικά. Αξιοποιώντας από τη μία το τέλειο υπόδειγμα της Φύσης, στην οποία βασίζει τις τεχνικές του και αντλεί σοφία και εξερευνώντας από την άλλη τον δρόμο-τρόπο της Ηθικής (Tao), ως απαραίτητο συμπλήρωμα της Φύσης, επιδιώκει να δώσει ένα φυσικό, ηθικό και λογικό πρότυπο ζωής, ανεξάρτητο από κάθε συμβατικότητα.

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το διά ζώσης μάθημα και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.

Η ύλη περιέχει:

 • Από τεχνικής πλευράς: τα ταό (φόρμες - πολεμικοί χοροί), τις τεχνικές αυτοάμυνας, τα ακροβατικά και τα όπλα (κοντάρι, μαχαίρι, σπαθί, λόγχη), στάσεις ισορροπίας που εμπνέονται από κινήσεις ζώων (δράκος, τίγρη, πούμα, λιοντάρι, αετός, γερανός, κ.α.).
 • Από ενεργειακής πλευράς: θεμελιώδεις αρχές και κανόνες υγιεινής και θεραπευτικής. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βασικές δομές του βελονισμού, καθώς και η ενεργειακή ανατομία και λειτουργία του ανθρώπου.
 • Από πνευματικής άποψης: την ουσία (αρχές και πρακτικές) της φιλοσοφίας του Ζεν μέσα από νοητικές ασκήσεις για ψυχική ισορροπία, η οποία ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στα μοναστήρια των Σαολίν.

Χρήστος ΤερζίδηςΧρήστος Τερζίδης

Ο Χρήστος Τερζίδης γεννήθηκε στη Ξάνθη. Ασχολείται με το kung fu απο το 1993, μαθητεύοντας στη σχολή του Ανδρέα Τουλιάτου, απ'όπου πήρε τη μαύρη ζώνη το 1997 (σύστημα Tai Nui). Στο Shantom διδάσκει από την περίοδο 2009-2010.

Eξασκεί το T’ai chi στo Chen style έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Grand Master Chen Xiaowang. Παράλληλα εξασκεί και το Yang style (μικρή και μεγάλη φόρμα).

Παρακολουθεί και ασκείται σε συστήματα του Wudang όπως: Τai yi, Βa Qua, Ba Ji.

Ευρωπαΐκή Σπαθασκία

Ευρωπαϊκή Σπαθασκία

Η σπαθασκία είναι μία δυναμική ενασχόληση, που συνδυάζει τον αθλητισμό, την παράδοση και τις πολεμικές τέχνες. Αποτελεί μέρος των Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών, οι οποίες ξεκινούν από την Αρχαιότητα, για να συνεχίσουν στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, φθάνοντας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι πρώτες πηγές μελέτης εντοπίζονται σε γραπτά των μέσων του 12ου αιώνα και αργότερα σε εγχειρίδια δασκάλων οπλομαχίας όπως οι Fiore Dei Liberi και Johannes Lichtenauer κατά τον 14ο και ο Joachim Meyer κατά τον 15ο αιώνα.

Η βασική εκπαίδευση στηρίζεται στο μακρύ σπαθί (Longsword) και στο σπαθί ενός χεριού με ασπίδιο (sword & buckler), αλλά και σε τεχνικές άοπλης μάχης, ενώ η ύλη προέρχεται από τα συστήματα των προαναφερθέντων δασκάλων.

Το μάθημα απευθύνεται σε ενήλικους, ανεξαρτήτου φύλου και φυσικής κατάστασης ή προηγούμενης εμπειρίας σε πολεμικές τέχνες.

Σκοπός του είναι η αυτοπειθαρχία, η ευεξία, αλλά και η αυτοάμυνα, εφόσον οι πρακτικές εφαρμογές της τέχνης του σπαθιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άοπλα σε ώρα ανάγκης.

Παναγιώτης Παπανικολάου, εκπαιδευτής σπαθασκίαςΟμάδα Pegasus Athens Historical Fencing Club

Η Pegasus Athens Historical Fencing Club είναι μία ομάδα εκπαίδευσης και μελέτης των Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών. Ως μέλος της Hellenic Federation of HEMA (Historical European Martial Arts) συμμετέχει συχνά σε αθλητικές διοργανώσεις και σχετικές εκδηλώσεις.

Εκπαιδευτής της ομάδας είναι ο Παναγιώτης Παπανικολάου.

Ν.Ι.Α. Alternative Dance Fitness

Ν.Ι.Α. Alternative Dance Fitness

Δια ζώσης και live online συγχρόνως με το μάθημα. Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.
ΝΕΟ: Συνδυαστικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά, κάθε Τρίτη 18:00-19:00.  Το παιδί σας θα κάνει γιόγκα ενώ εσείς παρακολουθείτε το NIA Dance fitness. Ένα δώρο τόσο στα παιδιά σας όσο και στον εαυτό σας.

Η ολιστική πρακτική χορευτικής κίνησης Ν.Ι.Α (Now I Am) είναι το πρώτο σύστημα στον κόσμο που συνδυάζει στοιχεία από πολεμικές τέχνες, χορό και μεθόδους χαλάρωσης. Ασκεί όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος χωρίς επιβάρυνση και συγχρόνως καλλιεργεί την ψυχή και το νου.

Η τεχνική του στηρίζεται στο dance fitness αλλά με μια εναλλακτική προσέγγιση έτσι ώστε ο μαθητής να ακούει και να σέβεται τις ανάγκες του, να αγαπά το σώμα του και να αισθάνεται ευεξία.

Ο χορός εμπνέεται από την Jazz και αναπτύσσει την ελαφρύτητα, τα αντίθετα στην κίνηση (πέφτω-σηκώνομαι), την εκφραστικότητα και την ελευθερία. Από τις πολεμικές τέχνες παίρνει την εκρηκτική δυναμική και από τις μεθόδους χαλάρωσης τη συγκέντρωση, τη διάταση και την εναρμόνιση σώματος-νου.


Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το μάθημα στην αίθουσα του Shantom

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα, παρουσιάζεται μία ολιστική μέθοδος εκγύμνασης συνδυάζοντας χορό (Σύχρονο-Isadora Duncan), πολεμικές τέχνες (T΄ai chi, Aikido, TaeKwonDo), θεραπευτικές τεχνικές της Yoga, Alexander Technique, καθώς και τις διδασκαλίες του Moshe Feldenkrais.

Το μάθημα απευθύνεται σε όσους:

 • Θέλουν να αποκτήσουν αντοχή, ελαστικότητα, σωστή στάση σώματος
 • Θέλουν να χάσουν βάρος
 • Θέλουν να γυμναστούν με έναν εναλλακτικό τρόπο, χωρίς κίνδυνο τραυματισμού
 • Θέλουν να εκτονωθούν από την πίεση της καθημερινότητας με μία μορφή άσκησης που τους προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία

Σημείωση: Το πρόγραμμα εκτελείται χωρίς παπούτσια και με την καθοδήγηση υπέροχης μουσικής.

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το διά ζώσης μάθημα και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.

Evi PatsiaΕύη Πατσιά

Movement Therapist, Pilates Mat & Equipment Instructor, Nia Black Belt Teacher, Medical Qigong, Garuda.

H Εύη Πατσιά εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στη σχολή Modern Pilates στο ασκησιολόγιο της μεθόδου Pilates στο έδαφος και με την παγκοσμίως διακεκριμένη εταιρεία Polestar, στο ασκησιολόγιο όλων των μηχανημάτων που σχεδίασε ο Joseph Pilates.
Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην κινησιολογία, στην ανατομία, και στο ρόλο της περιτονίας στην ανθρώπινη κίνηση, η προσέγγιση αυτή καθίσταται πλήρως θεραπευτική, ασφαλής, και αποτελεσματική ως προς την ανάπτυξη της δύναμης έως και το επίπεδο δύσκολης προπόνησης.
Η Εύη είναι σήμερα η μία από τις δύο εκπαιδεύτριες/αντιπροσώπους της Polestar στην Ελλάδα. Επίσης κατέχει Bachelor σε Remedial Massage and Neuromuscular Techniques, από το Πανεπιστήμιο του Westminster του Λονδίνου.
Στο μάθημα της φέρνει και στοιχεία yoga, Garuda, Nia και Qigong.

Ανατολίτικος Χορός

Ανατολίτικος χορός

Δια ζώσης και live online συγχρόνως με το μάθημα. Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.

Ο ανατολίτικος χορός ή οριεντάλ (oriental) είναι μεσογειακός χορός με ρίζες που χάνονται βαθειά στο χρόνο. Ένας χορός ύμνος στη δύναμη και τη σαγήνη του γυναικείου αρχέτυπου που εκφράζει δυναμικά τη θηλυκή ενέργεια, μέσα από τη χαρά του ρυθμού και της κίνησης. Ιδανικός για τη σύγχρονη γυναίκα, τη βοηθά να ξαναβρεί την επαφή με τη φύση της, κάτι που η σημερινή εποχή συχνά υποβαθμίζει και καμιά φορά τείνει να εξαλείψει.

Τα οφέλη του γίνονται άμεσα εμφανή. Τονώνει τη διάθεση, βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και την ευλυγισία του σώματος, προσδίδει αρμονία, κομψότητα, θηλυκότητα και χάρη. Χαρίζει αυτοπεποίθηση.

Ο ανατολίτικος χορός βασίζεται στις φυσικές κινήσεις του γυναικείου σώματος. Επί αιώνες εκτελείτο, ως χορός γονιμότητας, από γυναίκες για γυναίκες, στο πλαίσιο χαρμόσυνων τελετών όπως οι γάμοι. Πιστεύεται μάλιστα ότι στα παλιά χρόνια οι κινήσεις του διδάσκονταν στα κορίτσια γιατί διευκόλυναν στον τοκετό.

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το μάθημα στην αίθουσα του Shantom

Σημείωση: O όρος χορός της κοιλιάς (belly dance) δόθηκε από τους δυτικούς εξερευνητές και αντικαταστάθηκε ως υποτιμητικός και περιοριστικός από τον όρο raqs sharki=χορός της Ανατολής.

Στο Shantom διδάσκεται το αιγυπτιακό στυλ και με χρήση αξεσουάρ όπως μπαστούνι, πέπλο, δίσκο με κεριά, ζήλια, σπαθί.

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, κάθε ηλικίας και σωματότυπου, ακόμη και σ’αυτές που δεν έχουν κάνει ποτέ χορό.

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το διά ζώσης μάθημα και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.

Ιρένε ΜαραντέϊΙρένε Μαραντέϊ

Γεννήθηκε στη Ρώμη. Σπούδασε μπαλέτο επί 12 χρόνια με το Γ. Μέτση, γιόγκα 9 χρόνια με τη Λήδα Shantala, κλασικό τραγούδι και μουσική θεωρία 10 χρόνια στο Ωδείο Αθηνών και το Athenaeum και 3 χρόνια κρουστά (τουμπελέκι, ζήλια) στο Μουσείο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων. Έχει πτυχίο Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, πτυχίο ηθοποιού από τη Δραματική Σχολή Αθηνών και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάστηκε επί 20 χρόνια ως κριτικός χορού, μουσικής και κινηματογράφου στην εφημερίδα "Απογευματινή", επί 10 χρόνια ως ηθοποιός (σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους) και βοηθός σκηνοθέτη του Δημήτρη Ποταμίτη και του Βασίλη Παπαβασιλείου. Έχει διδάξει γυμναστική, χορό, ρυθμική και χορογραφία από το 1982. Ανατολίτικο χορό ξεκίνησε με τη Ρέα σε ηλικία 24 ετών και από το 2003 έχει επικεντρωθεί σ'αυτόν εντατικά, με δασκάλες όπως η Σαμπάχ, η Πέννυ Μπαΐλη, η Μαρίνα Μπέλμπα, η Maria Aya, αλλά και σε σεμινάρια με δασκάλες από το εξωτερικό όπως οι Osama Emami, Yelena, Suha Azar, Ma Prabhu Ερασμία, Chryssanthi Sahar, Athena Najat, Morocco of New York. Στο Shantom διδάσκει από το 2006.

Tribal Fusion - Αmerican Tribal Style Bellydance

Tribal Fusion - Αmerican Tribal Style® Bellydance (ΑΤS)

Το μάθημα στο Shantom περιλαμβάνει την εκμάθηση τόσο του Tribal Fusion όσο και του ATS.
Δια ζώσης και live online συγχρόνως με το μάθημα. Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.

Tribal Fusion Bellydance

Το Τribal Fusion Bellydance είναι απόγονος του Αmerican Tribal Style®. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι η έντονα πολύπλευρη τεχνική του που ενσωματώνει κινήσεις και τεχνικές από διάφορα είδη χορού απ’όλο τον κόσμο: ανατολίτικου, ινδικού κατάκ, φλαμένκο, με στοιχεία σύγχρονου, μέχρι και χιπ χοπ. Ένα μείγμα στοιχείων που ενώνει τις παραδόσεις και τα στυλ και ελευθερώνει το νου.

Αmerican Tribal Style® Bellydance (ΑΤS)

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Αmerican Tribal Style® είναι ο αυτοσχεδιασμός ανάμεσα στις χορεύτριες. Ντυμένες με πολύ φαρδιές πολύχρωμες φούστες, εντυπωσιακά παλαιά κοσμήματα και κρατώντας κύμβαλα στα χέρια, χρησιμοποιούν συγκεκριμένες κινήσεις «κλειδιά» (cues). Με την υπέροχη φολκλορική μουσική που τις συνοδεύει, δημιουργούν χορευτικές φράσεις σε αργό ή γρήγορο ρυθμό, σε ντουέτα, τριάδες ή τετράδες. Αυτό που προκύπτει είναι ένας υπέροχος γυναικείος αυτοσχεδιαστικός χορός, μια παράσταση γεμάτη χαρά, γυναικεία αλληλεγγύη, συνεργασία και παιχνίδι.

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το μάθημα στην αίθουσα του Shantom

Σχετικά με το μάθημα

Για το Tribal Fusion:
Θα δουλέψουμε τις αντιθέσεις μεταξύ ‘φιδίσιων’, απαλών κινήσεων και στακάτων, όλο ένταση απομονώσεων διαφόρων μελών του σώματος. Ετοιμαστείτε για ένα μάθημα που θα σας ξυπνήσει τις αισθήσεις και θα σας βοηθήσει να ελέγξετε κάθε πιθαμή του σώματός σας! Ελάτε να ζήσουμε μια ονειρική εμπειρία!
Ξεκινάμε το μάθημα με ζέσταμα, αναπνοές, ασκήσεις ευλυγισίας και ενδυνάμωσης, συνεχίζουμε με ασκήσεις τεχνικής, απομονώσεις, κοφτές και συνεχόμενες κινήσεις, layering, στροφές καθώς και χορευτικούς συνδυασμούς.  Καθώς εξοικειωνόμαστε, εξασκούμαστε σε βήματα που προχωρούν, μουσικότητα, διασκεδαστικούς συνδυασμούς και χορογραφίες.
Για το ATS:
Θα διδαχθούμε την ισχυρή θεμελιώδη στάση σώματος, τα βήματα του λεξιλογίου και των cues (ενδείξεωv) του A.T.S.®. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία θα μάθουμε τον ομαδικό αυτοσχεδιαστικό χορό σε σχηματισμούς


Σημείωση:

O όρος bellydance, έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλος για τους ανατολίτικους χορούς σε αιγυπτιακό, λιβανέζικο και τούρκικο στυλ, έχει όμως κατοχυρωθεί για τις παραλλαγές τους που δημιουργήθηκαν στην Αμερική - εκ των οποίων και το Tribal. 

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το μάθημα στην αίθουσα του Shantom και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα.  Μεταξύ άλλων, δε γίνεται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.

 


Γιασεμή ΚαλαθάκηΓιασεμή Καλαθάκη

Η Γιασεμή Καλαθάκη είναι δασκάλα χορού, χορογράφος, performer Tribal Fusion, American Tribal Bellydance και ανατολίτικων χορών, ιδρύτρια των ομάδων tribal Merkabah, Αnassa, Tribal Blossom και άλλων, όπως επίσης και διοργανώτρια των φεστιβάλ "Tribalnatyam Gr" και “Persephone Unveiled” στην Αθήνα.

Η αγάπη της για το χορό ξεκίνησε σε μικρή ηλικία με μπαλλέτο και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Μεγαλώνοντας, ενδιαφέρθηκε και για άλλα είδη, όπως τους Ballroom και Latin χορούς, αλλά ερωτεύτηκε και ξεχώρισε τον ανατολίτικο χορό. Σε όλα αυτά τα είδη πιστοποιήθηκε ως επαγγελματίας δασκάλα και χορογράφος.

Μετά από αμέτρητες ώρες εκπαίδευσης με μερικές από τις μεγαλύτερες και καλύτερες καθηγήτριες στον κόσμο, πήρε πιστοποίηση στη Σχολή Ανατολίτικων χορών της Suhaila Salimpour στο Σαν Φρανσίσκο.

Το 2016 στη Βαρκελώνη πήρε την πιστοποίηση American Tribal Style® Bellydance FCBD® - General Skills, Teacher Training & the Business of A.T.S.® από την Carolena Nericcio και την Megha Gavin και είναι η 1η πιστοποιημένη δασκάλα Αmerican Tribal Style® (ΑΤS) στην Ελλάδα και το 1ο Sister Studio A.T.S. ® FCBD® στην Αθήνα!

Η Γιασεμή Καλαθάκη διδάσκει την τέχνη του ανατολίτικου χορού τα τελευταία 19 χρόνια σε αναγνωρισμένες σχολές χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δώσει πάμπολλες παραστάσεις. Επίσης πήρε μέρος ως χορεύτρια στο TribalFest 2011 στο Σαν Φρανσίσκο Η.Π.Α., ενώ το 2018 υπήρξε επίσημη προσκεκλημένη του μεγαλύτερου ετήσιου χορευτικού Τribal φεστιβάλ “UMRAΗ”, στη Νίκαια της Γαλλίας, διδάσκοντας σεμινάρια και συμμετέχοντας στις παραστάσεις.

Είναι επίσης μια από τις πιο επιτυχημένες διοργανώτριες σεμιναρίων και παραστάσεων στην Ελλάδα. Το πραγματικό πάθος της για τον ανατολίτικο χορό την οδηγεί στην ανάγκη να τον προωθήσει και να τον υποστηρίξει ώστε να πάρει τη θέση που του αναλογεί ως ένας από τους πιο όμορφους και μοναδικούς χορούς στον κόσμο.

Εναέριος χορός

Εναέρια ακροβατικά σε πανιά και στεφάνι

Τα εναέρια ακροβατικά σε πανί και στεφάνι, είναι μια σχετικά σύγχρονη μορφή τέχνης του τσίρκου που μετρά επίσημα μόλις 30 χρόνια ιστορίας, όμως οι ρίζες της είναι πανάρχαιες.
Αυτό που είναι ωστόσο αξιοσημείωτο είναι η τεράστια απήχηση που έχουν τα τελευταία χρόνια σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Και αυτό συμβαίνει γιατί η εναέρια κίνηση είναι απολύτως φυσική και εναρμονισμένη με τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Τα χέρια συνηθίζουν σιγά-σιγά να σηκώνουν το βάρος μας και τότε ανοίγεται ένας ολόκληρος κινησιολογικός ορίζοντας, χωρίς όρια, με το πανί να γίνεται προέκταση του ανθρώπινου σώματος.
Στόχος των μαθημάτων είναι η δημιουργία εναέριων κινησιολογικών ροών εστιάζοντας κυρίως στις δυνατότητες του καθενός ξεχωριστά. Μέσα από ασκήσεις τεχνικής και ενδυνάμωσης, θα προσφέρουμε στο σώμα μια ολοκληρωμένη προετοιμασία, έτσι ώστε να εκφραστεί στον αέρα με καθαρές γραμμές!

Το μάθημα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα ενάερια ακροβατικά.

Το πρώτο μέρος του μαθήματος θα αφιερώνεται σε ασκήσεις ενδυνάμωσης και κινητικών μοτίβων στο πάτωμα, ενώ στο δεύτερο θα εφίσταται η προσοχή στην δημιουργία εναέριας τεχνικής, ως απαραίτητα εργαλεία που ευνοούν και οδηγούν στο τελευταίο μέρος του μαθήματος, όπου θα γίνεται προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη σύνθεση δημιουργώντας κάθε φορά ένα κινησιολογικό συνδυασμό βασισμένο στη μοναδικότητα της κίνησης του κάθε μαθητή.

Το μάθημα πραγματοποιείται στη μεγάλη αίθουσα του Shantom, δίπλα στον κήπο, με οροφή 5,5 μέτρων ύψους και ειδική κατασκευή υψηλών προδιαγραφών για ασφαλή άσκηση. Διδάσκονται τρόποι ανεβάσματος στα πανιά, δεσίματα στα πόδια, στάσεις και πτώσεις. 

Μαριάννα ΚαλπατσόγλουΜαριάννα Καλπατσόγλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της Κοινωνικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Freies Universität Berlin.
Από το 2007 διδάσκει στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Έχει συμμετάσχει σε αγωνιστική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής και έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια κλασικού -συγχρονού χορού από πολλούς χορευτές και προπονητές.
Μέσα από την ενασχόληση με το χορό προέκυψε η αγάπη και η περιέργεια για το τσίρκο. Γνώρισε και ασχολήθηκε με το τσίρκο όταν ήταν στο Βερολίνο στo Center For Performing Arts “Katakomben” και έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια εναέριων ακροβατικών απο διακεκριμένους χορευτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων Alex Allan, Will Davis, Emiliano Ron, Sarah Bebe Holmes, Gabriel Tramullas, Tyrone Herlihy, Dream Frohe, Μυρτώ Πετροχείλου, κ.α.).Έχει συμμετάσχει ως performer ακροβατικών και εναέριων ακροβατικών πανιών-στεφανιού σε παραστάσεις στα Χανιά και στην Αθήνα σε διάφορους χώρους μεταξύ άλλων Φεστιβάλ Αθηνών, Τεχνόπολη, θέατρο Badminton, Olvio κ.α. Διδάσκει εναέρια ακροβατικά από το 2009..

Αφρο-σύγχρονος χορός

Αφρο-σύγχρονος χορός (afro-contemporary)

Δια ζώσης και live online συγχρόνως με το μάθημα. Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.

Ο Αφρο-σύγχρονος χορός συνδυάζει το πνεύμα του αφρικάνικου χορού και τη δύναμη της πρωτόγονης έκφρασης με τον αυτοσχεδιασμό και τον σύγχρονο χορό (Limón -release). Σκοπός δεν είναι να μάθουμε χορογραφίες και παραδοσιακούς χορούς της Αφρικής αλλά να έρθουμε σε επαφή με τα βασικά μας ένστικτα και να νιώσουμε τον εσωτερικό πρωταρχικό παλμό μας μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την ελεύθερη εξερεύνηση. Μέσω του ρυθμού ο Αφροσύγχρονος χορός εξερευνά τη ρίζα της εσωτερικής κίνησης βοηθώντας μας να ανακαλύψουμε την προσωπική, ελεύθερη, ανεπιτήδευτη ροή της ενέργειας.

Αντλώντας από τη σοφία και την κουλτούρα του αφρικάνικου χορού –με συμβολισμούς από τα ζώα και από την ανθρώπινη καθημερινότητα- ο ασκούμενος επιτυγχάνει το άνοιγμα του στέρνου και της λεκάνης, τη γείωση μέσω των γυμνών πελμάτων, την εκτόνωση και την ευεξία.

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το διά ζώσης μάθημα και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.

Το μάθημα περιλαμβάνει:

 • Μεθοδευμένη προετοιμασία (ζέσταμα)
 • Ενδυνάμωση
 • Εξοικείωση με το ρυθμό
 • Παιχνίδι
 • Αυτοσχεδιασμό
 • Ομαδική δημιουργία χορογραφιών
 • Αποθεραπεία

Απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας ή εμπειρίας.

Λασκαρίνα FegissaΛασκαρίνα Fegissa

Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα από πατέρα αιθιοπικής καταγωγής και μητέρα ελληνίδα. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Ραλλούς Μάνου το 2003. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Σύγχρονου Χορού, Flamenco, Tango, Brazilian, African. Αργότερα ασχολήθηκε με τοπικούς χορούς της Ανατολικής Αφρικής.

Από το 2013 σπουδάζει Χοροθεραπεία μέσω Πρωτόγονης Έκφρασης στο Atelier du Geste Rythmé. Διδάσκει κλασικό σύγχρονο χορό και μουσικοκινητική. Συνεργάστηκε με ομάδες χορού και θεατρικές ομάδες. Θέλοντας να κατανοήσει καλύτερα τις ρίζες της (Δύση-Αφρική) αποφάσισε να «παντρέψει» τον αφρικάνικο χορό με τον σύγχρονο, διδάσκοντας το μάθημα afro-contemporary fusion.

Σύγχρονος Χορός

Σύγχρονος χορός και αυτοσχεδιασμός

Ατομικός, σε ζευγάρια και ομάδες

Δια ζώσης και live online συγχρόνως με το μάθημα. Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.

Ο σύγχρονος χορός εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ένα στυλ χορού που εστιάζει στην προσωπική ερμηνεία ενός χορευτή, του οποίου οι κινήσεις προέρχονται από την έκφραση των εσωτερικών συναισθημάτων του.
Ο σύγχρονος χορός ενθαρρύνει, μέσω του αυτοσχεδιασμού, τους χορευτές να χρησιμοποιούν τα συναισθήματά και τις διαθέσεις τους προκειμένου να σχεδιάσουν το δικά τους κινητικό λεξιλόγιο. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους χορευτές να εφευρίσκουν νέα βήματα χορού.
Χαρακτηριστικά του σύγχρονου χορού είναι η σκόπιμη χρήση της βαρύτητας, η χρήση του σωματικό βάρος του χορευτή για την ενίσχυση της κίνησης, η επιλογή να γίνονται κάποιες κινήσεις στο πάτωμα.

Η κινησιολογία στο μάθημα αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τα Efforts του Laban που συσχετίζονται με τον χρόνο, την ροή, τον χώρο και το βάρος. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία, αλλάζουν την ποιότητα και την αίσθηση της κίνησης.
Το Laban/Bartenieff Movement Analysis είναι σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρατήρηση, καταγραφή και ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης. Η αρχική έρευνα έγινε από τον Rudolf Laban. Το θεωρητικό του έργο ταξινομήθηκε στα α) Labanotation - σύστημα καταγραφής κίνησης β) Choreutics - Αρμονία Χώρου γ) Eukinetics ή όπως μετονομάστηκε Efforts (πηγαία προσπάθεια ή Πρόθεση).
Τα Efforts υποδηλωνουν ένα εσωτερικό κίνητρο για ώθηση, ενθάρρυνση, επιθυμία, προτροπή, κίνηση ή με μία λέξη για έκφραση.
Η κατανόηση των Efforts θα οδηγήσει σε μια απελευθέρωση και ανάπτυξη του κινητικού λεξιλογίου των συμμετεχόντων. Ο ατομικός αυτοσχεδιασμός και ο αυτοσχεδιασμός σε ζευγάρια και ομάδες θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί η εσωτερική έκφραση των συμμετεχόντων.

Φέτος και online!

Τα μαθήματα προσφέρονται και online live ταυτόχρονα με το μάθημα και σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα δε γίνεται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος.

 

Τάνυα ΒασδάρηΤάνυα Κωνσταντίνα Βασδάρη

Η Τάνυα Κωνσταντίνα Βασδάρη γεννήθηκε στις 30/9/84 στην Αθήνα. Σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε τη ρυθμική γυμναστική και 10 ετών συνέχισε σε σχολή χορού. Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού Ραλλού Μάνου και κατέχει πτυχίο διδασκαλιας μοντέρνου χορού από το αγγλικό Πανεπιστήμιο ISTD. Σπουδασε στο εργαστήρι του ΑΝΤ1 μοντάζ και σκηνοθεσία. Έχει διδαχθεί τη τεχνική του hip-hop locking σε εκπαιδευτικό σεμινάριο διδασκαλίας locking - popping το 2014. Από το 2016-2019 παρακολούθησε το τριετές μεταπτυχιακό της στη χοροθεραπεία.

Διδάσκει σύγχρονο χορό από το 2005 με στοιχεία από τις τεχνικές Limon, Release και Cunningham από το σύγχρονο χορό και από τις old school τεχνικές του hip-hop, σε συνδυασμό με ακροβατικά και contact improvisation. Εμπνέεται πολύ από την δυναμική της ομάδας και πιστεύει ότι ένα δεμένο σύνολο μπορεί να αναδείξει την προσωπικότητα του κάθε μέλους της. Από το 2020 διδάσκει στο τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών χορού του ΙΕΚ ΈΝΩΣΗ.

Είναι ιδρυτικό μέλος της χοροθεατρικής ομάδας diZgravity που δραστηριοποιείται από το 2006 έως και σήμερα, με συμμετοχές σε φεστιβάλ χορού και μεμονωμένες παραστάσεις σε θέατρα εντός και εκτός Αθηνών. Έχει δημιουργήσει χορογραφίες για καλλιτέχνες από το θέατρο αλλά και τον ακροβατικό χορό και για ανεξάρτητα events.
Έχει συνεργαστεί με τις χορευτικές, ακροβατικές και χοροθεατρικές ομάδες Urban d.c, Footsteps, Χορόδραμα Ραλλού Μάνου, Νεφελόπετρα (φιναλίστ στο Ελλάδα Έχεις Ταλέντο 2019), Play and Fly, Χορευτές, Ελτεκαστα, Global Arts, ΙΑΣΙΣ, Παραμυθοχώρα, καθώς και με τους χορογράφους, σκηνοθέτες, τραγουδιστές και ηθοποιούς Αποστολία Παπαδαμάκη, Αλέξανδρος Κούζιτσκιν, Ελένη Κάτζολα, Μαρία Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Τσαουσόπουλος, Κωνσταντίνος Γιώργος Χατζηπαύλου , Χριστίνα Μητροπούλου, Χρύσα Κατσαρίνη, Δημήτρης Χριστοφίδης, Μάρκος Σεφερλής, Ράλλεια Χριστίδου σε σόου, θέατρα, βίντεο κλιπ, τηλεόραση και χορευτικές παραγωγές.
Χοροθεραπεία

Χοροθεραπεία

Οι σωματικές δυσκαμψίες συχνά είναι και ψυχικές

Η Χοροθεραπεία είναι μια έντεχνη μέθοδος ψυχοθεραπείας που επιτυγχάνει μέσω της ελεύθερης αυτοσχεδιαστικής κίνησης, του χορού και της τέχνης, βαθιές συνειδητοποιήσεις στον τρόπο που σκεπτόμαστε, που αισθανόμαστε, που επικοινωνούμε. Οι ασκούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν, να εμβαθύνουν και να απελευθερώσουν τα κινητικά τους πρότυπα διευρύνοντας έτσι την αισθαντικότητά τους στη ζωή.

Το σώμα μας, από την εμβρυακή του κατάσταση, καταγράφει μνήμες, πολλές από τις οποίες περνούν στο ασυνείδητο και λειτουργούν υπόγεια και βλαπτικά. Η Χοροθεραπεία το βοηθά να τις θυμηθεί και να τις εκφράσει λειτουργώντας λυτρωτικά. Απελευθερώνει ψυχοσωματικούς περιορισμούς επιφέροντας γνώση και ευφυΐα, ενέργεια, δημιουργικότητα και αισιοδοξία.

Οι συνεδρίες -τόσο δια ζώσης όσο και online- στη χοροκινητική θεραπεία (Dance Movement Therapy ή Dance Movement Psychotherapy) λειτουργούν και ως μέσον πρόληψης ψυχοσωματικών ασθενειών.

Αναπτύσσεται η εκφραστικότητα και η ικανότητα επικοινωνίας, καταπολεμάται το άγχος, η μελαγχολία, η έλλειψη διάθεσης, η δυσκαμψία.

Το μάθημα

Οι συνεδρίες γίνονται μέσα σε ομάδα. Δεν διδάσκονται χορευτικά βήματα ή άλλες δεξιότητες. Ο χορός ξετυλίγεται άλλες φορές στον προσωπικό χώρο του κάθε συμμετέχοντος ως σόλο και άλλες φορές σε ένα διευρυμένο χώρο μικρής ή μεγάλης ομάδας, όπου συμβαίνουν αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγές. Δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη γνώση χορού.
Οι συνεδρίες αυτές έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, ή δύο, ή τρεις κλπ, μεμονωμένα.
Παρόλα αυτά, με μία φορά κανείς παίρνει μόνο μία γεύση αρχαρίου, διότι η χοροθεραπεία μαθαίνεται κάνοντας χοροθεραπεία και μόνον μέσα από την επανάληψη και τη διάρκεια στο χρόνο, μπορεί κανείς να περιμένει αλλαγές και ίαση. Έτσι συστήνεται αφού κανείς δοκιμάσει μία συνεδρία, να συγκεντρωθεί θεραπευτικά, να δεσμευτεί και να ακολουθήσει ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες δια ζώσης, online ή συνδυαστικά, για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η ετήσια ενότητα των 20 μηνιαίων συναντήσεων όπως την προτείνουμε, σας εγγυάται μια πρώτη ικανοποίηση των θεμάτων και των στόχων που έχετε θέσει, με κανέναν όμως τρόπο δεν είναι επαρκής για μια εις βάθος κατανόηση της ψυχικής δομής. Συστήνονται δυο τουλάχιστον χειμερινές περίοδοι.

Φέτος και online

Οι συνεδρίες χοροθεραπείας προσφέρονται
μία Κυριακή το μήνα διά ζώσης (4 ώρες, 11:00-15:00) και
μία Κυριακή το μήνα online (2 ώρες, 12:00-14:00). 

Σχετικά με τη χοροθεραπεία online
Η τηλεχοροθεραπεία, προσφέρει θεραπευτκή σχέση σε κάπως διαφορετικές συνθήκες:
Στην online χοροθεραπεία, παρουσιάζονται καινούργιες δυνατότητες για να δουλέψουμε διαφορετικά απ’ό,τι στις δια ζώσης συνεδρίες.
Eκτός από όλα τα προηγούμενα θεραπευτικά εργαλεία, η τεχνολογία μας επιτρέπει να αναπτύξουμε και τα ακόλουθα θέματα: προσωπικός και διαδικτυακός χώρος, φυσικό και εικονικό σώμα, σύνδεση και αποσύνδεση, συρρίκνωση και επέκταση, σώμα και αξεσουάρ (ποντίκι κλπ). Αυτά τα νέα φίλτρα δίνουν νέες δυνατότητες επεξεργασίας σχέσεων με το χώρο, με την εικόνα σώματος, την εικόνα εαυτού, μεταβατικό αντικείμενο κ.α.

Σημείωση: Ακολουθούμε πιστά τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.  Μεταξύ άλλων, στα online μαθήματα δεν πραγματοποιείται βιντεοσκόπηση ή αποθήκευση του βίντεο του μαθήματος. 

Οδηγίες για συμμετοχή στα online μαθήματα
Πλήρες ετήσιο πρόγραμμα .


Λήδα ShantalaΛήδα Shantala

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης. Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Yoga, Ινδικού Κλασικού Χορού, Χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr. Δημιουργός και ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού & Τεχνών Shantom.

Αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Dipl. Licence ès lettres Paris IΙΙ Sorbonne), όπου μεταξύ άλλων σπούδασε γιόγκα, σύγχρονο χορό, εθνολογία και ανθρωπιστική ψυχολογία, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai έμεινε πολλά χρόνια για σπουδές. Για τρία χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam (χορός, έκφραση, μουσική, ρυθμοί, τραγούδι), παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Σπούδασε Yoga, θεωρία και πρακτική -εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας- στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.

Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.

Σπούδασε χοροθεραπεία με τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal, όπως και αφρικανική χοροθεραπεία «Μοmbwiri» στη Γκαμπόν. Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala εισήγαγε τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ. Το ίδιο έτος ίδρυσε το δικό της χώρο το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», το μοναδικό χώρο στην Ελλάδα για τον ινδικό χορό και τη χορογραφική και ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών, στεγάζοντας επίσης τακτικά μαθήματα γιόγκα και αργότερα χοροθεραπείας.

Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μέσω του οποίου έκτοτε μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις δια-πολιτισμικές της έρευνες.

To 2003 δημιούργησε, με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, ένα τριώροφο σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο διαπολιτισμικής εμβέλειας, στο K. Χαλάνδρι, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.

Είναι κόρη του τραγουδιστή Βάσου Σεϊτανίδη και της ηθοποιού Σμάρως Στεφανίδου.

Yoga για παιδιά

Yoga για παιδιά

NEO: Παράλληλη δραστηριότητα για γονείς και παιδιά. 
Yoga για τα παιδιά  και  NIA Alternative dance fitness για τους γονείς. Συνδυαστικό πρόγραμμα, κάθε Τρίτη 18:00-19:00. Ένα δώρο τόσο στα παιδιά σας  όσο και στον εαυτό σας.
 Στο Shantom σχεδιάσαμε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα συνδυαστικό την ίδια ώρα  για γονείς και παιδιά. Ενώ το παιδί σας θα κάνει το μάθημα της γιόγκα αξιοποιήστε το χρόνο αναμονής μέχρι να τελειώσει, παρακολουθώντας και εσείς ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα, NIA Alternative Dance fitness.

Γιόγκα για παιδιά 5-10 ετών

Κάθε παιδί για ν' αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών και να αντιμετωπίσει το άγχος και τις φοβίες του, χρειάζεται εργαλεία που θα το βοηθήσουν να παραμείνει σωματικά και νοητικά υγιές. Η γιόγκα είναι η ιδανική μέθοδος για να επιτύχει και τους δύο αυτούς στόχους. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που επιτρέπει στα παιδιά να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν νοητική και σωματική ευλυγισία. Η πειθαρχία και η σοφία της γιόγκα ενισχύουν όχι μόνον τη σωματική υγεία αλλά και το ξύπνημα των νοητικών ικανοτήτων όπως η αυτοσυγκέντρωση, η μνήμη, η επίγνωση, η αυτοεκτίμηση.

Η παθητική στάση που καλλιεργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, περιορίζοντας συχνά τα παιδιά σε κλειστούς χώρους, τα οδηγεί σε σωματική και νοητική αδράνεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη φυσική τους ευλυγισία από πολύ μικρή ηλικία. Επιπλέον ο νοητικός εγκλεισμός τους μέσα στην εικονική πραγματικότητα (ηλεκτρονικά παιχνίδα, τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, smartphones) εμποδίζει την έκφραση και το ξεδίπλωμα της δημιουργικότητάς τους.

Η γιόγκα είναι ευεργετική και για τα υπερκινητικά παιδιά αφού τα βοηθά να κατευνάσουν τους ρυθμούς τους και να συγκεντρώνονται.

Η Yoga για παιδιά είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αναπτύξουν οι μικροί μας φίλοι σημαντικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μέσα από πολλά και διαφορετικά παιχνίδια, τα παιδιά γνωρίζουν τη φιλοσοφία της γιόγκα και αποκτούν πολύτιμα εργαλεία, ώστε να καλλιεργήσουν σωματική και νοητική ευλυγισία.
Πέρα από ένα δυνατό κι ευλύγιστο σώμα, το παιδί αποκτάει σωματική και συναισθηματική επίγνωση, ενώ βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του και μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του. Παράλληλα μαθαίνει να συγκεντρώνεται, να αναπνέει βαθιά και αργά, κι έτσι διδάσκεται τον τρόπο να ηρεμεί και να αποβάλλει το άγχος.
Σημαντικό είναι επίσης ότι μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση, καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα.

Καθώς στις περισσότερες ασκήσεις τα παιδιά μιμούνται ζώα και στοιχεία της φύσης, αντιλαμβάνονται καλύτερα την θέση τους στο περιβάλλον και τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Ο δάσκαλος-δασκάλα συνοδεύει σταδιακά το παιδί στην ανακάλυψη ενός κόσμου διαφορετικού, ανοίγοντας τη φαντασία και εμβαθύνοντας τη δημιουργικότητά του προς την εσωτερική σοφία, ένα θησαυρό που θα είναι στη διάθεσή του για όλη την πορεία της ζωής του.

Από ποιά ηλικία;

Συνήθως οι παιδικές τάξεις απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 έως 10-11 ετών. Στη συνέχεια, ο έφηβος είναι έτοιμος να παρακολουθήσει ένα μάθημα για μεγάλους.

marilounikolaouΜαριλού Νικολάου

Σπούδασε οργάνωση επιχειρήσεων και επικοινωνία και εργάστηκε στο αντικείμενο για πάνω από δέκα χρόνια. Σε μια διαρκή αναζήτηση για έναν πιο δημιουργικό τρόπο ζωής παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας, κεραμικής, κοσμήματος και ραπτικής. Το 2007, σε συνεργασία με καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων, ίδρυσε τον πολυχώρο έκφρασης LU Creative Studio, όπου διοργανώνονται σεμινάρια, εκδηλώσεις, θεματικές εκθέσεις και εκδρομές.

Το 2003 γνώρισε και ασχολήθηκε με τη yoga, ενώ το 2006 εργάστηκε στον Πολυχώρο Shantom, όπου παράλληλα παρακολουθούσε θεωρητικά & πρακτικά μαθήματα yoga με τη Λήδα Shantala. Το 2010 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Yoga (200hr) στο Sivananda Vedanta Centre, ενώ το 2013 ολοκλήρωσε το δεύτερο εκπαιδευτικό Αdvanced Teacher Training 500hr στη σχολή Ghyta Yoga School με τον Μιχάλη Φιλίνη (και τα δύο κέντρα αναγνωρισμένα από τον διεθνή οργανισμό Yoga Alliance International).
Έκτοτε παρακολουθεί συστηματικά μαθήματα Iyengar Yoga, ενώ συνεχίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις της με μαθήματα και σεμινάρια σε διάφορα είδη yoga με αξιόλογους δασκάλους. Συγχρόνως διδάσκει η ίδια - και τακτικά μαθήματα αλλά και καλοκαιρινά yoga retreats.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε δύο εκπαιδευτικά πάνω στην παιδική yoga στο Flower Kids Yoga School (100hr) και Mindfulness for Kids & Teens στο Nada Yoga Place (18hr).
Διαλογισμός

Διαλογισμός

Δια ζώσης και live online συγχρόνως με το μάθημα. Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.

Ο Διαλογισμός, όταν γίνεται σταθερά και με αφοσίωση, απαλλάσσει τον άνθρωπο από κάθε αίσθημα ψυχικού περιορισμού και πόνου. Οδηγεί στη συνειδητοποίηση, στον έλεγχο και στην εκούσια παύση των σκέψεων, θεραπεύοντας από ασθένειες σωματικές και ψυχονοητικές.

Η εσωτερική σιωπή έχει ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη του βαθύτερου είναι μας, του πυρήνα της ύπαρξής μας και συνοδεύεται από αίσθημα εσωτερικής γαλήνης. O διαλογισμός προάγει τις λειτουργίες των νευροδιαβιβαστών και μεταβάλλει τις συχνότητες του εγκεφάλου προσφέροντας ίαση και υγεία στο φυσικό, νοητικό και ψυχικό επίπεδο.

Πριν από το διαλογισμό γίνονται αναπνευστικές ασκήσεις Pranayama (Πραναγιάμα), οι οποίες ησυχάζουν το νου και τον ετοιμάζουν για την ενδοσκόπηση. Οι αναπνευστικές αυτές ασκήσεις είναι πολύτιμες για τον οργανισμό. Aυξάνουν το δυναμικό της ενέργειας, τονώνουν ζωτικούς χώρους του σώματος και του νευρικού συστήματος και εξισορροπούν τον εγκέφαλο, καταπολεμώντας ψυχικές αδυναμίες και ασθένειες.

Οι τέσσερις έννοιες του Διαλογισμού

Ο Διαλογισμός (Meditation) εμπερικλύει τις ακόλουθες τέσσερις έννοιες:

 • Pratyahara (Πρατυαχάρα): Εσωστρέφεια του Νου.
  Η απόσυρση του νου από τα αντικείμενα των αισθήσεων. Οι αισθήσεις λειτουργούν σύμφωνα με το νου και όχι αντίθετα.
 • Dharana (Ντάρανα): Συγκέντρωση.
  Ο νους παραμένει σταθερός και ακίνητος εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη νοητική περιοχή, σε ένα επιλεγμένο σημείο μέσα ή έξω από το σώμα. Ο γνωρίζων και το αντικείμενο της γνώσης γίνονται ένα.
 • Dhyana (Ντιάνα): Διαλογισμός.
  Ο χρονολογικός και ο ψυχολογικός χρόνος σταματούν. Η ένταση της προσοχής μέσα στο πεδίο της συνειδητότητας δεν παρουσιάζει κίνηση.
 • Samadhi (Σαμάντι): Υπέρβαση του Νου.
  Η «εξαφάνιση» του εγώ. Το αντικείμενο της προσήλωσης «λάμπει», χωρίς την παρέμβαση της ατομικής συνειδητότητας.

Λήδα ShantalaΛήδα Shantala

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης. Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Yoga, Ινδικού Κλασικού Χορού, Χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr. Δημιουργός και ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού & Τεχνών Shantom.

Αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Dipl. Licence ès lettres Paris IΙΙ Sorbonne), όπου μεταξύ άλλων σπούδασε γιόγκα, σύγχρονο χορό, εθνολογία και ανθρωπιστική ψυχολογία, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai έμεινε πολλά χρόνια για σπουδές. Για τρία χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam (χορός, έκφραση, μουσική, ρυθμοί, τραγούδι), παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Σπούδασε Yoga, θεωρία και πρακτική -εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας- στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.

Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.

Σπούδασε χοροθεραπεία με τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal, όπως και αφρικανική χοροθεραπεία «Μοmbwiri» στη Γκαμπόν. Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala εισήγαγε τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ. Το ίδιο έτος ίδρυσε το δικό της χώρο το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», το μοναδικό χώρο στην Ελλάδα για τον ινδικό χορό και τη χορογραφική και ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών, στεγάζοντας επίσης τακτικά μαθήματα γιόγκα και αργότερα χοροθεραπείας.

Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μέσω του οποίου έκτοτε μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις δια-πολιτισμικές της έρευνες.

To 2003 δημιούργησε, με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, ένα τριώροφο σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο διαπολιτισμικής εμβέλειας, στο K. Χαλάνδρι, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.

Είναι κόρη του τραγουδιστή Βάσου Σεϊτανίδη και της ηθοποιού Σμάρως Στεφανίδου.

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom

Εγγραφή στο Newsletter