Εναλλακτικές Θεραπείες

Στο Shantom φιλοξενούνται πολλά είδη εναλλακτικών θεραπειών και μασάζ, σε μορφή ατομικών συνεδριών, από καταρτισμένους, έμπειρους και επιλεγμένους θεραπευτές/μασέρ.

Οι εναλλακτικές θεραπείες ενεργοποιούν το σώμα ολιστικά και κατευνάζουν σωματικούς και ψυχικούς πόνους εξισορροπώντας το με το πνεύμα. Προσφέρουν αναζωογόνηση, χαλάρωση, αποτοξίνωση, ενεργειακή εξισορρόπηση και σε πολλές περιπτώσεις -είτε συνδυαστικά είτε αυτόνομα- εξασφαλίζουν αποτελεσματική θεραπεία για μια σειρά ασθενειών.

Πρόκειται για αρχαίες και σύγχρονες θεραπευτικές τέχνες που συντελούν αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία παθήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Αγιουρβεδικό μασάζ

Αγιουρβεδικό μασάζ

Αγιουρβέδα σημαίνει "H επιστήμη της ζωής", έχει προέλευση την Ινδία και είναι το αρχαιότερο επιστημονικό ιατρικό σύστημα στο κόσμο.
Η συστηματική εμπειρία του αγιουρβεδικού μασάζ (ayurvedic massage) δίνει μακροζωία, υγιή και όμορφη εμφάνιση. Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές.

Οφέλη:
 • Χαλάρωμα των μυών και των νεύρων με αποτέλεσμα την επαναφορά των οστών στη φυσιολογική τους θέση
 • Υποχώρηση ακαμψίας αυχένα και ωμοπλάτης
 • Αποτοξίνωση του οργανισμού
 • Aνακούφιση από υπερένταση, άγχος, ημικρανίες, αϋπνία, ατονία, κατάθλιψη, συναισθηματικό στρες ή νευρικότητα
 • Βελτίωση της συγκέντρωσης σε περιπτώσεις πνευματικής εξάντλησης, αμνησίας ή σύγχυσης
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και αύξηση του οξυγόνου στους ιστούς και στον εγκέφαλο
 • Αναζωογόνηση και βελτίωση της κυκλοφορίας του λεμφικού συστήματος
 • Μεγάλη βοήθεια σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS Syndrome)
 • Πρόληψη τριχόπτωσης, ρυτίδων, κυτταρίτιδας, τοπικού πάχους, ραγάδων, οιδήματος, νευραλγίας προσώπου
 • Απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας από τους μεσημβρινούς και εξισορρόπηση των τσάκρας

Αρωματοθεραπεία

Αρωματοθεραπεία

Μασάζ με αιθέρια έλαια

Η Αρωματοθεραπεία (aromatherapy) συνδυάζει επιτυχημένα τη δράση της μάλαξης (μασάζ) και των αιθέριων ελαίων. Είναι μία ολιστική, ήπια, μέθοδος φυσικής θεραπείας που συνεργάζεται με τις φυσικές ικανότητες αποκατάστασης που διαθέτει το σώμα μας και έχει ως στόχο τη χαλάρωση, τη μείωση του άγχους και την αύξηση της ενεργητικότητας, αποτέλεσμα των οποίων είναι η εξισορρόπηση του νου και του σώματος.

Τα αιθέρια έλαια είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που βρίσκονται σε διάφορα μέρη των φυτών (άνθη, φύλλα, ρίζες) με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς την τοξικότητα ή τις παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάσουν τα συνθετικά σκευάσματα (φάρμακα). Λόγω του σχετικά μικρού μοριακού βάρους, απορροφώνται εύκολα από το δέρμα, περνούν στη κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν στους εσωτερικούς ιστούς και στα όργανα του σώματος. Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό ορισμένων αιθέριων ελαίων είναι ο οργανοτροπισμός, δηλαδή η επιλεκτική δράση και συγκέντρωση τους σε συγκεκριμένα όργανα.

Ινδικό μασάζ κεφαλής

Ινδικό μασάζ κεφαλής (Shampissage)

Το ινδικό μασάζ κεφαλής (Indian head massage) είναι τμήμα της αρχαίας ολιστικής παράδοσης Αγιουρβέντα και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία του σώματος και του νου. Εκτελείται στο κεφάλι, το πρόσωπο, τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης –όλα τα σημεία όπου τείνει να συσσωρεύεται η ένταση και το άγχος. 
Οι σταθερές αλλά απαλές και ρυθμικές κινήσεις του ινδικού μασάζ κεφαλής χαλαρώνουν εντάσεις και άγχος, απαλύνουν πονοκεφάλους και πόνο στα μάτια, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και επαναφέρουν τη ζωτικότητα. Απαλλάσσει από τη νοητική κόπωση, τη γενική κατάπτωση και τα αρνητικά συναισθήματα (άγχος, φόβο, θυμό). Ο νους αποκτά ξανά την αρμονία του και συντονίζεται με ό,τι τον περιβάλει.

Ιδιαίτερα ωφέλιμο είναι και για το τριχωτό μέρος της κεφαλής. Παραδοσιακά, οι Ινδές χρησιμοποιούν φυσικά έλαια που έχουν θαυμάσιες καλλυντικές ιδιότητες διατηρώντας τα μαλλιά υγιή και λαμπερά. Ωστόσο η θεραπεία, που γίνεται σε καρέκλα (ο θεραπευόμενος δεν χρειάζεται να βγάλει τα ρούχα του), μπορεί να γίνει και χωρίς λάδι εάν κάποιος δεν το θέλει, αφού και μόνο το μασάζ ωφελεί τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.

Λεμφικό μασάζ

Λεμφικό μασάζ (Μάλαξη κυτταρίτιδας)

Το λεμφικό μασάζ κυτταρίτιδας τονώνει τη μικροκυκλοφορία και συμβάλλει στην εξάλειψη των οιδημάτων από τη συσσώρευση λίπους. Χάρη στην αντιοιδηματική και αποσυμφορητική δράση του, το λεμφικό χειροπρακτικό μασάζ διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, εξαφανίζει τα πρηξίματα και συντελεί σημαντικά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Σε αντίθεση με το κλασικό μασάζ, το λεμφικό μασάζ δεν δουλεύει πάνω στις μυϊκές ομάδες και την κυκλοφορία του αίματος, αλλά μόνο πάνω στο λεμφικό σύστημα. Ο μασέρ δουλεύει πάνω στα επιφανειακά λεμφαγγεία, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα, όμως οι κινήσεις είναι τέτοιες που ξεμπλοκάρουν ακόμα και την πιο βαθιά κυκλοφορία της λέμφου η οποία βρίσκει διαφυγή μέσα από δευτερεύοντα κανάλια που συνδέουν το λεμφικό σύστημα με τις φλέβες.
Το λεμφικό μασάζ κυτταρίτιδας γίνεται σε ολόκληρο το μήκος των ποδιών, στην κοιλιά, τους γλουτούς και τα χέρια.

Τα πέντε πρώτα μασάζ, είναι ωφελιμότερο να γίνονται μέσα σε 10 ημέρες (ανά δύο μέρες), για να ενεργοποιηθεί η λέμφος ώστε να γίνει γρήγορη αποτοξίνωση του οργανισμού. Ο τελικός αριθμός και ο χρόνος διάρκειας των συνεδριών εξαρτώνται από τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου και το μέγεθος του προβλήματος.

Rejuvance

Rejuvance

Εναλλακτική μέθοδος αισθητικής του προσώπου

Rejuvance σημαίνει ανανέωση, αναζωογόνηση. Πρόκειται για μια φυσική και αποτελεσματική μέθοδο αναζωογόνησης του προσώπου, που επιδρά συγχρόνως σε όλο το σώμα και το νου προκαλώντας βαθιά χαλάρωση. Οι τεχνικές Rejuvance (ρεζουβάνς) είναι ήπιες και εφαρμόζονται με τις άκρες των δακτύλων πάνω σε κάθε σημείο του προσώπου, του κεφαλιού, του λαιμού, του ντεκολτέ και των ώμων από την επιφάνεια έως το βάθος των ιστών.
 Η βασική θεραπεία του Rejuvance ολοκληρώνεται σε έξι ωριαίες συνεδρίες, μια ανά εβδομάδα. Για εμβάθυνση και συντήρηση των αποτελεσμάτων συστήνονται ασκήσεις, μασάζ προσώπου και συνταγές καλλυντικών με φυσικά αιθέρια έλαια και υλικά. Μπορεί να επαναλαμβάνεται μία ή δύο φορές το χρόνο ολόκληρη ή αποσπασματικά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.

Στο πρόσωπο αποτυπώνονται οι ψυχικές και σωματικές εντάσεις, τα συναισθήματα αλλά και οι μνήμες δημιουργώντας σφιξίματα, ρυτίδες και παραμορφώσεις, που με τον καιρό μονιμοποιούνται αλλάζοντας το φυσικό του σχήμα. Η θεραπεία και συντήρηση με rejuvance διατηρεί το πρόσωπο νεανικό και λείο.

Οφέλη
 • βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, της λέμφου και της ενέργειας
 • ενεργοποιείται η μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας και γίνεται καλύτερα η μεταφορά νερού, οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς, καθώς και η απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα
 • απελευθερώνεται η μυϊκή ένταση και αποκαθίσταται ο μυϊκός τόνος, οι ρυτίδες μαλακώνουν, λεπταίνουν, το πρόσωπο ανασηκώνεται και ξαναβρίσκει το φυσικό του σχήμα
 • μέσω πίεσης ενεργειακών σημείων της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, εξισορροπείται όχι μόνον το πρόσωπο και συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα, αλλά ολόκληρος ο οργανισμός, ανακουφίζονται ενοχλήσεις όπως πονοκέφαλοι, άγχος, αϋπνία και δημιουργείται ένα αίσθημα ευεξίας στο σώμα και το νου

Ρεφλεξολογία

Ρεφλεξολογία

H ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια τεχνική και βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα και στις παλάμες, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος. Oνομάζεται και ζωνο-θεραπεία διότι βασίζεται στην αρχή των δέκα αντανακλαστικών ζωνών που διαπερνούν το σώμα μας και απολήγουν στα πέλματα και στις παλάμες, όπου ο ρεφλεξολόγος ασκεί τις τεχνικές του.
O ρεφλεξολόγος χαλαρώνοντας και ενεργοποιώντας το σώμα, μέσω της διέγερσης των αντανακλαστικών σημείων με ειδικούς χειρισμούς και πιέσεις, απελευθερώνει τις θεραπευτικές δυνάμεις του. Έτσι, επιτυγχάνει την ενεργοποίηση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού. Γι’ αυτό, συνιστούμε περισσότερη αγάπη στα πόδια μας. H ενεργοποίηση, η σωστή φροντίδα και περιποίησή τους, μάς δίνει υγεία και μακροζωΐα.

Η ρεφλεξιολογία (reflexology) μπορεί να συνδυαστεί, ως συμπληρωματική μέθοδος, με οποιαδήποτε παραδοσιακή -ή μη- μέθοδο θεραπείας καθώς είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη, όταν εφαρμόζεται από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως.

Σιάτσου

Shiatsu (Σιάτσου)

Αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα, οι βάσεις του όμως βρίσκονται στην ολιστική θεραπευτική προσέγγιση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (σήμερα υπάρχουν πολλά είδη Σιάτσου).
Shiatsu σημαίνει κάθετη πίεση με τα δάκτυλα. Η κάθετη πίεση γίνεται πάνω στα ενεργειακά κανάλια του σώματος (μεσημβρινούς). Οι μεσημβρινοί ρυθμίζουν τη ροή της ενέργειας σε όλον τον οργανισμό. Η διέγερση των επιφανειακών μεσημβρινών επηρεάζει το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού εξισορροπώντας την ενέργεια και ενισχύοντας το εγγενές θεραπευτικό δυναμικό του ατόμου.
Συγχρόνως χρησιμοποιούνται και πλήθος άλλες τεχνικές, όπως, διατάσεις, κινητοποιήσεις αρθρώσεων, μαλάξεις. Αυτές εφαρμόζονται και με τις παλάμες, τους πήχεις, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα με τρόπο ασφαλή και ανώδυνο για το δέκτη που είναι ξαπλωμένος σε στρώμα στο δάπεδο ή καθιστός και ντυμένος με άνετα ρούχα.

Τα αποτελέσματα, που συνοδεύονται συνήθως από ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης, είναι αισθητά από την πρώτη συνεδρία. Για καλύτερα και πιο σταθερά αποτελέσματα χρειάζονται όμως κατά μέσο όρο τέσσερις ή πέντε συνεδρίες πάντα ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Σε τι βοηθάει το Σιάτσου
 • Αδυναμία συγκέντρωσης, αϋπνία, άγχος και συναισθηματική φόρτιση, πονοκεφάλους, πόνους (π.χ. από πιάσιμο, κόπωση, ρευματισμούς, δυσκαμψία, περίοδο, κ.λ.π.), διαταραχές του πεπτικού συστήματος, πεσμένη λίμπιντο.

Οφέλη
 • Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την ευλυγισία γι αυτό και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε ανθρώπους που δουλεύουν με το σώμα τους (χορευτές, αθλητές, κ.α.), αλλά και αντιστρόφως σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν κινούνται επαρκώς (π.χ. καθιστική δουλειά, ανάρρωση, νοσηλεία, κ.λ.π.).

Σουηδικό Μασάζ

Σουηδικό μασάζ

Μυοχαλαρωτικό μασάζ σε όλο το σώμα που επιδρά στους μύες, στους συνδέσμους, στις αρθρώσεις και στο νευρικό ιστό. Με ειδικές μαλάξεις και την κατάλληλη πίεση, προάγει τη συνολική ευεξία του σώματος και επιταχύνει τη φυσική ικανότητά της θεραπείας, αποφορτίζοντας το σώμα από μυοσκελετικούς πόνους, ένταση και σφίξιμο.

Aπευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Το Σουηδικό μασάζ αποτελείται από πέντε βασικές κινήσεις – χτυπήματα:

 1. Το Ολίσθημα (effleurage): γρήγορες απαλές θωπείες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και το προετοιμάζουν για τη συνέχεια.
 2. Τη Ζύμωση (petrissage): απαλή ενεργοποίηση των μυών.
 3. Τις Κρούσεις (tapotement): απαλά χτυπήματα με τα πλαϊνά της παλάμης.
 4. Τις Εντριβές (friction): με τη βοήθεια όλων των δακτύλων μαλάσσονται οι σκληροί και άκαμπτοι μύες.
 5. Τη Δόνηση/τρεμούλιασμα: με τα δάκτυλα αλλά και όλη την παλάμη, ασκούνται πιέσεις παράλληλα με δονήσεις στα σκληρά σημεία των μυών.
Οφέλη
 • αντιμετώπιση της μυϊκής έντασης
 • βελτίωση της κακής κυκλοφορίας του αίματος
 • ανακούφιση σε δυσκαμψίες από οστεοαρθρίτιδα
 • περιορισμός και καταπολέμηση των χρόνιων πόνων
 • ενεργοποίηση της λέμφου
 • απομάκρυνση τοξινών από τους ιστούς και τους συνδέσμους
 • αύξηση της αυτοάμυνας του σώματος
 • αποθεραπεία τραυματισμών
 • αποτελεσματική αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, τους στρες και της κατάθλιψης

Thai Yoga Massage

Thai Yoga Massage

Το Thai Yoga Massage είναι μια αρχαία θεραπευτική τέχνη με ρίζες στη Yoga, την αγιουρβεδική ιατρική και τη βουδιστική πνευματική πρακτική. Είναι ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα στο οποίο συνδυάζονται μαλακές πιέσεις, ρυθμικό μασάζ, απαλές συστροφές και παθητικές ασκήσεις διατάσεων από τη Yoga. Οι τεχνικές αυτές αποτελούν μια συνολική θεραπεία που απελευθερώνει άγχη, εντάσεις και περιορισμούς.
Το Thai Yoga Massage επαναφέρει τη ζωτική ενέργεια σε κανονική ροή. Κατά βάση «ανοίγει» τις περιοχές όπου η ενέργεια έχει μπλοκαριστεί με αποτέλεσμα τη συνολική ευεξία του σώματος, του νου και του πνεύματος. Ο δέκτης οδηγείται σε βαθειά χαλάρωση, σε σωματική και νοητική αρμονία, σε ισορροπία και υγεία και αυξάνεται η ζωτικότητα και η ευεξία του, αποτελέσματα που διαρκούν στο χρόνο.

Οφέλη
 • Χαλαρώνει βαθιά και απελευθερώνει από μυικές εντάσεις
 • Τονώνει, αυξάνει τη ζωτική ενέργεια
 • Ανακουφίζει από πόνους
 • Αυξάνει την ευκαμψία
 • Ξυπνά τα συστήματα του σώματος και τα εξισορροπεί
 • Βοηθάει στην γρηγορότερη ανάρρωση από ασθένειες και τραυματισμούς
 • Δρα προληπτικά σε υποβόσκουσες ασθένειες
 • Αυξάνει τη ροή του αίματος και της λέμφου
 • Απελευθερώνει από συναισθηματικό στρες και μπλοκαρίσματα
 • Βοηθά στη διαχείρηση του καθημερινού άγχους, του στρες, της πίεσης
 • Βοηθά στη συγκέντρωση
 • Αποκαθιστά τη σύνδεση μεταξύ σώματος – νου - ψυχής

Hχομασάζ με ηχογαβάθες - singing bowls

Hχομασάζ με ηχογαβάθες (singing bowls)

Το ηχομασάζ είναι μια πανάρχαια μέθοδος θεραπείας, με ρίζες στις παραδόσεις λαών της Ανατολής και κυρίως της Κίνας και του Θιβέτ. Συνδέεται με τους σαμάνους και τη θρησκεία των Ιμαλάϊων. Αργότερα ενσωματώθηκε στον ταντρικό βουδισμό.

Στη διάρκεια της θεραπείας, που γίνεται με χάλκινες χειροποίητες γαβάθες, ο θεραπευόμενος ξαπλώνει σε ένα στρώμα στο δάπεδο, έπειτα οι ηχογαβάθες τοποθετούνται στο σώμα του με συγκεκριμένη ακολουθία και κρούονται. Οι δονήσεις που προκαλούνται εναρμονίζουν το σώμα και δημιουργούν βαθειά χαλάρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ενεργοποιούνται οι ιαματικές δυνάμεις αυτοθεραπείας του οργανισμού.

Το σύστημα θεραπείας που ακολουθείται βασίζεται στη μέθοδο του Peter Hess, ο οποίος, αφού παρακολούθησε επί χρόνια θεραπευτές στο Θιβέτ, το Νεπάλ και την Ινδία, προσάρμοσε τη θεραπεία στα δυτικά πρότυπα.

Ο ίδιος ο Peter Hess περιγράφει την επίδραση των ήχων στο σώμα μας με μια παραστατική εικόνα:

«Αν αφήσουμε μια πέτρα να πέσει στα νερά μιας μικρής λίμνης, δημιουργούνται ομόκεντροι κυματισμοί, που εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη λίμνη. Με αυτόν τον τρόπο κάθε μόριο νερού μπαίνει σε κίνηση. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το ηχομασάζ στο σώμα μας, που αποτελείται κατά 80% σχεδόν από νερό. Οι ευεργετικές αυτές δονήσεις μεταφέρονται και εξαπλώνονται στο σώμα με ομόκεντρους κυματισμούς».

Το ηχομασάζ:

 • βοηθά στην γρήγορη επίτευξη βαθιάς χαλάρωσης.
 • βοηθά στο λύσιµο μυϊκών και νοητικών εντάσεων
 • βελτιώνει την λειτουργία των οργάνων και συμβάλλει στην
 • εναρμόνιση των τσάκρας.
 • κάνει όλα τα κύτταρα του σώματος να δονούνται και να
 • επανέρχονται στην αρχική υγιή τους κατάσταση.
 • αποβάλλει το άγχος
 • φέρνει εναρμόνιση ψυχής, σώματος και πνεύματος

Βοηθά ιδιαίτερα

 • άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας,
 • άτομα που βρίσκονται σε κώμα,
 • παιδιά με προβλήματα νοητικά και ψυχολογικά,
 • σε αποκατάσταση µετά από εγκεφαλικό
 • σε αποτοξίνωση από ουσίες.

Έχει ενταχθεί ως συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας σε νοσοκομεία της Γερμανίας και της Βρετανίας

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom