Ινδικός κλασικός χορός Μπαράτα Νάτυαμ: Η πεμπτουσία του ινδικού πολιτισμού

Ινδικός κλασικός χορός Μπαράτα Νάτυαμ: Η πεμπτουσία του ινδικού πολιτισμού

Ο ινδικός κλασικός χορός Bharata Natyam, που οι ρίζες του χάνονται μέσα στους αιώνες, αποτέλεσε μαζί με όλες τις κλασικές τέχνες στην Ινδία, τη συμπύκνωση της πνευματικότητας και της γιόγκα.

Ο Bharata Natyam είναι τουλάχιστον 2.500 χρόνων. Φέρει μέσα στη χορευτική πολυδιάστατη γλώσσα του τη μνήμη και την ουσία της Ινδικής φιλοσοφίας, της Υoga και της Ινδικής ποίησης.

Φέρει μαγεία και φως.

Περισσότερα για τον Bharata Natyam

Ο Μπάρατα Νάτυαμ, αποτελεί ζωντανή παράδοση. Ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια, μεταδίδεται από δάσκαλο σε μαθητή. Έχει στόχους ίασης, πνευματικής κάθαρσης και ανύψωσης. Το άνοιγμα της καρδιάς των ανθρώπων, την απελευθέρωση από τα δεσμά του νου και την ψυχική και νοητική ελευθερία. Μια - χορευτική γιόγκα - που μας ταξιδεύει στον κόσμο του ρυθμού, των συμβόλων, της ποίησης και της φιλοσοφίας της Ινδίας

Ένας χορευτικός διαλογισμός που οδηγεί στο κέντρο του εαυτού

Ο στόχος μιας παράστασης είναι να προσφέρει στο κοινό το «rasa». Μια πνευματική εμπειρία ένωσης και υπέρβασης με τον εαυτό και τους γύρω. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το εκπαιδευμένο σώμα του καλλιτέχνη. Τον συγκεντρωμένο ήρεμο νου του και την ψυχική του ταύτιση με το ποιητικό κείμενο.

Ο θεός Μπράμα τον δημιούργησε, λένε τα αρχαία ινδικά κείμενα. Για να βοηθήσει πνευματικά τους ανθρώπους. Ζήτησε από το θεϊκό χορευτή Shiva να δημιουργήσει μέσω του χορού του μία βέδα, το natya shastra, το πρώτο και πληρέστερο -ανά τον κόσμο- εγχειρίδιο περί της τέχνης του θεάτρου και του χορού.

Για πολλές χιλιετηρίδες χορεύονταν μέσα στους ναούς, ως μέρος της τελετουργίας και της προσφοράς προς τους θεούς, και είναι ένας αιώνας τώρα, που η τέχνη αυτή παρουσιάζεται στο κοινό από θεατρικής σκηνής.

Η εκμάθηση του χορού

Η δομή του χορού περιλαμβάνει κομμάτια καθαρά ρυθμικά, όπου μαζί με το σώμα χορεύουν και τα δάχτυλα, ο λαιμός, τα μάτια, τα φρύδια. Όπως και κομμάτια θεατρικής έκφρασης, abhinaya, που συνδυάζει έκφραση του προσώπου και χειρονομία, τα mudras.

O μαθητής μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του, ερμηνεύοντας τις λέξεις ως σημεία και σύμβολα που φέρουν συναίσθημα.

Τι διδάσκεται στην Ελληνική Ακαδημία Ινδικού κλασικού χορού Bharata Natyam του Shantom

1. Η τεχνική του χορού

  • Adavous: Oι οικογένειες βημάτων και η ρυθμολογία τους
  • Tallas και shollus: Ινδική ρυθμολογία, μετρήματα και εκφρορά των ειδικών συλλαβών που συνοδεύουν τα κρουστά.
  • Hastas /Mudras: Η γλώσσα των χεριών
  • Αbhinaya: Η τέχνη της έκφρασης του προσώπου
  • Πρακτική γιόγκα- άσανας και διαλογισμός.

2. Το πολιτισμικό υπόβαθρο του χορού

  • Ιστορία της Τέχνης του Μπάρατα Νάτυαμ
  • Θεότητες, μύθοι και σύμβολα της Ινδίας.
  • Συγκριτική προσέγγιση με την αρχαία Ελλάδα, φιλοσοφία και τέχνη

3. Ρεπερτόριο

  • Σκηνές από έργα Ινδών συγγραφέων αρχαίων και σύγχρονων, με χρήση των mudras και της έκφρασης.
  • Χορογραφίες από το κλασικό ρεπερτόριο οι οποίες αποτελούν την ύλη της διπλωματικής παράστασης, του arangetram.

Περισσότερα videos

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom