8ωρο Σεμινάριο Yoga 14.04.24, «Asanas, Mudras & Τελετουργική Κίνηση»

8ωρο Σεμινάριο Yoga 14.04.24,  «Asanas, Mudras & Τελετουργική Κίνηση»

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ YOGA

Κυριακή 14.04.2024, 10:00 – 18:00

Mε τη Λήδα Shantala

Yoga asanas, mudras, ιερές χειρονομίες & Τελετουργική κίνηση”

Mε έμπνευση από την Ινδική κλασική Τέχνη & την Aρχαιοελληνική Φιλοσοφία


Το θεωρητικό πλαίσιο του σεμιναρίου:

Σύμφωνα με την Ινδουιστική και αρχαιοελληνική φιλοσοφία, η κίνηση αποτελεί μέσον ανύψωσης από το αισθητό στο απόλυτον, από τη δυαδικότητα και την πολλαπλότητα, στο «Ένα χωρίς δεύτερο». Η γιόγκικη μεθοδολογία αυτής της πνευματικής αναζήτησης, πέραν από τα Υoga Sutras εκπονείται στις Βέδες και ιδιαίτερα στην πολύ λίγο γνωστή 5η βέδα, το Natya Shastra που περικλείει λεπτομερή καταγραφή των mudras.

Η αρχαιοελληνική σκέψη με πολύ συγγενικό τρόπο, μέσα από τις αναλύσεις της ως προς το τι είναι χειρονομία, κίνηση και θέατρο, συναντάει την ινδική σκέψη και κοσμογονία. 


Ο μυθικός Shiva μέσα από το χορό του, ως ιερουργία, δημιουργεί και καταστρέφει τον κόσμο, αποκαλύπτοντας το μυστήριο της ζωής και του θανάτου.

Πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα

Γεννήθηκε κατόπιν εσωτερικής έμπνευσης από τη Λήδα Shantala. 
 Κυοφορήθηκε μέσα από τις 2 ιδιότητές της, ως master δασκάλα Yoga και ως χορογράφος, χορεύτρια, μελετήτρια της Ινδικής κλασικής τέχνης του Μπάρατα Νάτυαμ.


Χάρη στην έρευνά της, ήρθε κοντά με τις απαρχές της ινδικής φιλοσοφίας, έζησε βιωματικά ιερή κίνηση και χειρονομία, μύθους και αρχέτυπα συνδεδεμένα με τρόπο σκέψης και κίνησης άλλων εποχών.


Είναι καρπός πολύχρονης μελέτης των 2 πολιτισμών μέσα από την εργογραφία και τις παραστάσεις της, τη μελέτη αρχαιοελληνικών συγγραμμάτων και αποτυπώσεων σε αγγεία και αγαλματίδια και την πολυετή παραμονή της στην Ινδία κοντά σε μεγάλους ινδούς δασκάλους και γιόγκι.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Θα φωτίσουμε τη yoga asana ως διαδικασία ιερής κίνησης που αποτελείται από 3 κύρια μέρη «τη Φορά, το σχήμα και τη δείξη». Τη θεωρία αυτήν κατέγραψε ο Πλούταρχος ως διαδικασία ανύψωσης της συνειδητότητας και υπέρβασης των σωματικών ορίων. 


Θα εξετάσουμε τα mudras ως ιερές χειρονομίες που συμπυκνώνουν ενέργεια, μέσα από ειδικές άσανες με χρήση ειδικών δακτυλικών θέσεων, αλλά και ως πρακτικές ενεργειακής φόρτισης σε συνδυασμό με bandhas και pranayama. 
Θα μάθουμε τις 52 δακτυλικές θέσεις, mudras, όπως περιγράφονται στο Natya shastra, μερικές από τις οποίες έχουν διασωθεί στη γιόγκικη πρακτική. 
Θα μελετήσουμε τα συλλογικά πεδία μέσα από το Dhyana Shlokam, ιερή ποίηση
διαλογισμού, στοχαζόμενοι το σώμα του Shiva.

Μέσω χειρονομιών, ειδικών θέσεων και ισορροπιών θα βιώσουμε το μυθολογικό σύμπαν του Ινδουισμού. 


Θα εμβαθύνουμε στο διαλογισμό. 
Θα κλείσουμε με Satsang και συζήτηση.

Ημερομηνία & Ώρα Διεξαγωγής: Κυριακή 14.03.2024 | 10:00 – 18:00 

Τόπος Διεξαγωγής: Πολυχώρος Πολιτισμού Shantom, Τριπόλεως 35Α & Εύβοιας, 152 31 K. Χαλάνδρι, στάση μετρό "Χολαργός" της γραμμής 3 (έξοδος προς Αθήνα).

Δηλώσεις Συμμετοχής και πληροφορίες: Στη γραμματεία, Δε-Πε. 18:00-22:00 , Παρ. 18:00-21:00, τηλ. 210-6717529, www.shantom.gr

Τακτοποίηση εισφοράς: Το αργότερο έως την Παρασκευή 12.04.2024. Είτε στη γραμματεία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Περισσότερα:

Για τη γιόγκα

Για το διαλογισμό

Για την εκπαίδευση δασκάλων γιόγκα

Για τον ινδικό κλασικό χορό

Videos:

Ο Μύθος του Χορού Συνέντευξη με τη Λήδα Shantala:

Βιογραφικό Λήδας Shantala

Χοροθεραπεύτρια GDTR Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence ès Lettres, Paris III Sorbonne), χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ καθώς και Ινδικής κλασικής Yoga, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala». Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας  της Ινδίας «Kaivalya Dhama»,  της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha». 

Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα.

Το 1987 άρχισε να διδάσκει κατ αρχήν στο «Κέντρο Μάντιραμ».

To 2003 δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom.

Το 2022 ίδρυσε την Ακαδημία Ινδικής κλασικής Yoga και εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Yoga 200 ωρών, με διεθνή πιστοποίηση. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

Στις 28 Ιουνίου 2022, τιμήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του ΕICBI (Europe India Centre for Business Industry) ως EUIndia60 Legend και συμπεριλήφθηκε στην ειδική τιμητική λίστα και στην επετειακή της έκδοση με 60 Legends, ανάμεσα σε παγκόσμιου κύρους προσωπικότητες, που επιβραβεύονται για το έργο τους με το οποίο συνέβαλαν και συμβάλουν στη σύσφιξη των σχέσεων Ευρώπης- Ινδίας τα τελευταία 60 χρόνια.

H παρουσίαση της, στη σειρά 35
Το e-βιβλίο (στη σελίδα 35)  

Περισσότερα για τη Λήδα Shantala

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom