«Ζώντας στο παρόν» | Ολοήμερο σεμινάριο αυθεντικής Yoga με τη Λήδα Shantala

«Ζώντας στο παρόν» | Ολοήμερο σεμινάριο αυθεντικής Yoga με τη Λήδα Shantala

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, 11:00 – 18:00
Αsanas – Pranayama – Διαλογισμός – Θεωρία – Τελετουργική κίνηση

Το να ζει κανείς στο παρόν είναι μια επιλογή. Μια δυνατότητα να διαχωρίζει κανείς την ουσία του, ενώ όλα γύρω ωθούν σε κίνηση και άγχος. Αυτή η «ικανότητα» διδάσκεται μέσα από την ίδια τη ζωή. Τόσο στις στιγμές που ικανοποιούν τις πιο τρελλές επιθυμίες μας, όσο και εκείνες που μας αναγκάζουν να ζήσουμε απώλεια και μοναξιά. Γιατί και τα δύο βιώματα λειτουργούν συμπληρωματικά μέσα στο δίπολο χαίρομαι-λυπάμαι, θέλω-δεν θέλω και όλες τις αντιφάσεις του νου.

Δεν αρκεί το βίωμα εάν δεν έχουμε την εσωτερική καθοδήγηση που μας κάνει να διακρίνουμε ότι η δοκιμασία που περνάμε στην πραγματικότητα δεν αφορά την ουσία μας, αυτό που είμαστε χωρίς προσδιορισμό, χωρίς επίρρημα ή επίθετο του τύπου ‘είμαι ωραίος’ ή ‘είμαι αποτυχημένος’, ‘είμαι αυτό’ ή ‘δεν είμαι εκείνο’. Η συνειδητοποίηση ότι όλα αυτά που βιώνω αφορούν το σώμα μου και τα του σώματος. Όμως εγώ Ζώ. Αναπνέω Είμαι.
Η Ζωή είναι μέσα μου και είμαι μέσα Της. Αυτό το βίωμα μας διδάσκει στο παρόν ποια είναι η ορθή στάση και δράση. Και ορθή είναι η συνειδητή συμφωνία με τα γεγονότα. Ναι σε αυτό που είναι. Τι χαλάρωση! Συμφωνώ να συνεργαστώ με αυτό που βιώνω αντί να του πηγαίνω κόντρα.

Αυτή η επιλογή με οδηγεί, μέσω της κάρμα γιόγκα, της συνειδητής δράσης, σε μία δυνατότητα να ξεπεράσω παλιά μοντέλα συμπεριφοράς και σκέψης. Και έτσι δεν αντιδρώ πια. Δρω ακολουθώντας τη σοφία της στιγμής που με καθοδηγεί. Και αυτό είναι απελευθερωτικό.
Γιατί ο τρόπος που βιώνουμε τα πράγματα ή μας λυτρώνει ή μας αλυσσοδένει.

Στο σεμινάριο θα βιώσουμε αυτές τις λεπτοφυείς αισθήσεις που καλλιεργούνται με τη Γιόγκα και που μας επιτρέπουν να «δούμε». Θα τις αναζητήσουμε μέσα από κίνηση που φέρει ακινησία, μέσα από τις άσανας, τη συνειδητή άσκηση και τη σωστή αναπνοή του Πραναγιάμα. Το Διαλογισμό και τη νοητική κάθαρση που φέρνει η φιλοσοφία της Γιόγκα και της Βεντάντα. Μέσα από την Τελετουργική κίνηση που θα αγγίξει βαθύτερες χορδές της ψυχής μας.
Και αυτή η ποιότητα κάθαρσης που θα επέλθει είναι «σατβική». Αγνή, βαθιά και εσωτερική. Μας ετοιμάζει για την πνευματική μετατόπιση που μας χρειάζεται. Που θα μας λυτρώσει, μέσα από την εμπειρία της πληρότητας και της ευγνωμοσύνης, την εμπειρία του εαυτού και του Πνεύματος. To Samadhi.

Στόχοι του σεμιναρίου

Με το νου και την σκέψη μπορούμε να γνωρίσουμε τον τρισδιάστατο κόσμο των φαινομένων, τον κόσμο του δυαδισμού και της πολλαπλότητας. Τον κόσμο της μάγια -όπως λένε τα αρχαία ινδικά κείμενα-, τον κόσμο που εμφανίζεται ως αντανάκλαση μέσα στο νου, όπως λέει ο Πλάτωνας στο Σπήλαιο.
Με το νου και την σκέψη όμως, είναι αδύνατον να εμβαθύνουμε στη γνώση της ψυχικής ουσίας μας. Οι νοητικές λειτουργίες μας αποτελούν το εμπόδιο σε αυτήν την αναζήτηση. Παρ’ όλον ότι αποτελούν έκφραση βαθύτερων πεδίων, λειτουργούν ως κάλυπτρο, αποκρύπτοντας τον πνευματικό πυρήνα από τον οποίο προέρχονται.
Για να γνωρίσουμε το ποιος είμαι, για να συνειδητοποιήσουμε την υπόσταση μας ως άνθρωποι, χρειάζεται ειδική άσκηση η οποία, μέσω της αναπτυσσόμενης συγκέντρωσης, επιφέρει την απαραίτητη νοητική παύση. Τότε, μέσα στην εσωτερική σιωπή, μας απορροφά η βαθύτερη φύση μας και μας αποκαλύπτει την Ουσία.

Στο ολοήμερο αυτό σεμινάριο θα ασκήσουμε ολιστικά:
το σώμα μέσω των asanas, την αναπνοή μέσω του pranayama, το νου μέσω του διαλογισμού, και μέσω της θεωρίας θα αναπροσδιορίσουμε τον τρόπο σκέψης μας. Τέλος, η Τελετουργική Κίνηση θα μας συνδέσει με τα λεπτοφυή συναισθήματα της ψυχής μας που οδηγούν στην ένωση με το Όλον.

Πρακτικές Πληροφορίες

Τόπος διεξαγωγής: Πολυχώρος Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Χαλάνδρι, στάση μετρό «Χολαργός»  Οδηγίες πρόσβασης
Επικοινωνία: τηλ. 210-6717529 e-mail
Ώρες επικοινωνίας γραμματείας:
             Απόγευμα: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:30-21:30
             Πρωί: Τρίτη και Πέμπτη 10:00-14:00
Δηλώσεις συμμετοχής: Άμεσα για εξασφάλιση θέσης & μέχρι Παρασκευή 24.1.2020
Τι να φέρω: Άνετα ρούχα, πετσετούλα για το πρόσωπο και ελαφρύ γεύμα
Κόστος: Σε εξαιρετική τιμή ως προσφορά προς τους αναζητητές της Γιόγκα. Ενημερωθείτε από τη γραμματεία.

Επεξηγήσεις σχετικά με την ύλη του σεμιναρίου

Raja Yoga είναι το οκταμελές πανάρχαιο ινδικό σύστημα – darshana, που σημαίνει προοπτική. H Yoga, οδηγεί τον ασκούμενο από τον ψυχο-νοητικό περιορισμό, τον πόνο και το ψυχικό σκοτάδι, σε μια διευρυμένη συνειδητοποίηση της ταυτότητας και του είναι του, εδραιώνοντάς τον μέσα σε αληθινούς άξονες στήριξης, δύναμης και αντίληψης.
Σ’ αυτή την εσωτερική ψυχική μετατόπιση, η συγκέντρωση είναι απαραίτητο εργαλείο. Το σώμα, ως συμπυκνωτής και εκφραστής λεπτοφυών διεργασιών, χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τα «βάρη», τις δυσκολίες και τα άλγη που του επιβάλλουν τα απωθημένα και να εκφράσει ποιότητες που θα επιτρέψουν νέες ισορροπίες και αναπόφευκτα, ίαση.
Η αναπνοή, καθρεφτίζει το χαρακτήρα και τη γενικότερη κινητική και νοητική συμπεριφορά μας, είναι φορέας ενέργειας και λειτουργεί ως εσωτερικός φακός επισήμανσης πόνων και διαστρεβλώσεων, σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από τη συνειδητή εργασία με την εισπνοή, την εκπνοή, όπως και τα ανάμεσά τους διαστήματα (παύσεις/κρατήματα), προάγονται όλες οι λειτουργίες των συστημάτων και των οργάνων του σώματος και ως εκ τούτου επέρχεται «κάθαρση». Αυτή η «κάθαρση» θα οδηγήσει τον ασκούμενο σε βαθύτερα πεδία του ασυνείδητου νου, μέχρι ανεξιχνίαστες περιοχές του «μη-νου», που διέπονται από πληρότητα, σιωπή και ενεργητική ακινησία.
Η παράταση της συγκέντρωσης και η παραμονή σε αυτές τις περιοχές (όπου οι συχνότητες του εγκεφάλου είναι πολύ χαμηλές), οδηγεί σταδιακά στην πλήρη αποστασιοποίηση από εξωγενείς παράγοντες και στην τελική απορρόφηση από τον πνευματικό πυρήνα, που βιώνεται από τον ασκούμενο ως «έκσταση» και βαθειά συνειδητοποίηση εαυτού.

Asanas: Στάσεις εκγύμνασης που ασκούν το νου και το σώμα αυξάνοντας την ψυχοσωματική του υγεία. Η μεθοδολογία της κινησιολογίας των ασκήσεων διαπνέεται από τη γενικότερη φιλοσοφία και τους στόχους του πλήρους συστήματος.
Pranayama: O έλεγχος και ενίσχυση του πεδίου ενέργειας. Αναπνευστικές ασκήσεις οι οποίες δρώντας στο ενεργειακό πεδίο ευεργετούν το σώμα, ισχυροποιούν την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού, κατευνάζουν τις σκέψεις, αναπτύσσουν την ικανότητα της διάκρισης, τον αυτοέλεγχο και τη συνειδητοποίηση των εσωτερικών αναγκών. Δομούν ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο ικανό να καθαρίσει το νου μέχρι αυτός να λάμψει «ως κρύσταλλος».
Dhyana: Διαλογισμός. Άσκηση ψυχο-νοητικής ισορροπίας και ακινησίας η οποία αποκαλύπτει την εσωτερική διάσταση της ψυχής και του πνεύματος. Ενισχύει την αυτοπαρατήρηση και την αυτογνωσία, καλλιεργεί την ψυχή και το χαρακτήρα και βοηθά άμεσα στην ίαση των ασθενειών, επιδρώντας θετικά και τελικά εξαλείφοντας τα ασυνείδητα αίτια που την προκάλεσαν.
Θεωρία: Εξετάζονται τα Yoga Sutras του Patanjali όπως και συναφή αρχαία κείμενα Vedanta. Αυτά τα κείμενα, με εξαιρετική ακρίβεια και επιστημοσύνη, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Επίσης αναλύουν τα διαφορετικά πεδία του νου -από τον εξωτερικό του φλοιό μέχρι το βάθος του ασύνειδου- όπως και τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό. Προτείνονται ως χάρτης και πυξίδα στους αναζητητές του εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαθειά τους φύση, ενώ παράλληλα προσφέρουν υλικό για νοητική εργασία και επανεξέταση πολλών δεδομένων «κλισέ».
Τελετουργική κίνηση: Σύνδεση με τον ψυχικό συμβολισμό μέσα από τον οποίο το σώμα εκφράζει δέηση και ευγνωμοσύνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
10:30 - 11:00 Αφίξεις.
11:00 – 13:00 Γιόγκα (Asanas και Pranayama)
13.00 – 13.15 Μικρό Διάλειμμα
13:15 – 14:15 Διαλογισμός /Dhyana
14.15 -- 14.45 Διάλειμμα (προσφέρεται καφές/τσάϊ)
14:45 – 16:45 Θεωρητική Ανάλυση (Sat Sang)
16:45 – 17:00 Μικρό Διάλειμμα
17:00 – 18:00 Τελετουργική κίνηση

Λήδα Shantala


Δημιουργός και ιδρύτρια του πολυχώρου πολιτισμού και τεχνών Shantom.
Master teacher γιόγκα, διαλογισμού, ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, χορογράφος, χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr, φιλόλογος (Γαλλική φιλολογία Sorbonne III)
Σπούδασε γιόγκα, θεωρία και πρακτική - εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας - στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας, μαθητεύοντας κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς όπως οι sri Satyananda, B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami Udasin. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Λονάβλα, Ινδία).
Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala ξεκίνησε τη διδασκαλία γιόγκα, ινδικού κλασικού χορού και χοροθεραπείας, αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ και από το 2003 στον Πολυχώρο Shantom.
Μετά από 30 χρόνια διδασκαλίας, έχει αναπτύξει προσωπική αίσθηση και εμπειρία, που της επιτρέπει να προσεγγίζει τους μαθητές της με έναν άμεσο και εξατομικευμένο τρόπο. Τώρα μεταδίδει μεν τη γνώση που έλαβε από τους δασκάλους της αλλά εμπλουτισμένη από τα προσωπικά της βιώματα που προέρχονται από την καθημερινή της πολύχρονη πρακτική. Βιώματα που της επιτρέπουν πλέον να αντιλαμβάνεται τη γιόγκα σε όλες της τις πλευρές, αντλώντας αυθόρμητα τον τρόπο ερμηνείας του όλου συστήματος από την προσωπική της πηγή σοφίας.
 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom