7ωρο σεμινάριο κλασικής Yoga με τη Λήδα Shantala “Φως στο μονοπάτι”

7ωρο σεμινάριο κλασικής Yoga με τη Λήδα Shantala “Φως στο μονοπάτι”

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ YOGA 2023-2024

7ωρο σεμινάριο κλασικής Yoga με τη Λήδα Shantala

“Φως στο μονοπάτι”

7ωρο σεμινάριο  Ινδικής κλασικής Yoga με  Αsanas, Pranayama, Διαλογισμό, Φιλοσοφία Βεντάντα, Satsang. Θα ασκηθούμε με όλα τα εργαλεία της Ινδικής κλασικής Υοga, σωματικά, αναπνευστικά, νοητικά και πνευματικά. Οι ασκήσεις θα έχουν ως στόχο την κάθαρση του νοητικού καθρέφτη, την αποστασιοποίηση της συνειδητότητας από την έλξη προς τα αντικείμενα του νου και του κόσμου, την εμβάθυνση και τη συνεύρευση με την εσωτερική αλήθεια και  το συντονισμό με την πνευματική διάσταση.

Έχει προγραμματιστεί άλλο ένα μονοήμερο Yoga Retreat στις 14 Απριλίου 2024
Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε δασκάλους Yoga και μαθητές που έχουν ασκηθεί τουλάχιστον για ένα έτος.

To πρόγραμμα του σεμιναρίου 

11:00-13:00    Asanas - Pranayama
13:00-13:15    Διάλειμμα
13:15-14:15    Διαλογισμός
14:15-14:45    Διάλειμμα              
14:45-16:45    Θεωρία
16:45-18:00    Satsang - Συζήτηση

Λίγα λόγια για τo Σεμινάριο:

Η 8μελής Ινδική κλασική Yoga ή Raja Yoga είναι το οκταμελές πανάρχαιο ινδικό σύστημα – darshana, προοπτική, το οποίο οδηγεί τον ασκούμενο από τον ψυχο-νοητικό περιορισμό, τον πόνο και το ψυχικό σκοτάδι, σε μια διευρυμένη συνειδητοποίηση της ταυτότητας του και του είναι του, εδραιώνοντάς τον μέσα σε αληθινούς άξονες στήριξης, δύναμης και αντίληψης. Σ’ αυτή την εσωτερική ψυχική μετατόπιση, η συγκέντρωση είναι απαραίτητο εργαλείο.

Η πρακτική εξάσκηση / sadhana

Asanas: Η μεθοδολογία της κινησιολογίας των asanas διαπνέεται από τη γενικότερη φιλοσοφία και τους στόχους του πλήρους συστήματος. Οι asanas ασκούν το νου και το σώμα αυξάνοντας την ψυχοσωματική του υγεία. Το σώμα, ως συμπυκνωτής και εκφραστής λεπτοφυών διεργασιών, χρειάζεται να συνειδητοποιήσει και να απελευθερώσει βάρη, πόνους και δυσκολίες και να καλλιεργήσει ευθυγράμμιση, άξονες και ορθοσωμία. Μέσω των ασκήσεων προάγεται η σύνδεση σώματος νου με τους ενεργειακούς και ψυχικούς λεπτοφυείς φορείς του.

Pranayama: Αναπνευστικές ασκήσεις που ισχυροποιούν τον οργανισμό, αναπτύσσουν την ικανότητα της διάκρισης και τον αυτοέλεγχο. Δομούν ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο ικανό να καθαρίσει το νου μέχρι αυτός να λάμψει «ως κρύσταλλος». Ο τρόπος που αναπνέουμε, καθρεφτίζει το χαρακτήρα και τη γενικότερη κινητική και νοητική συμπεριφορά μας. Μέσα από τη συνειδητή εργασία με την εισπνοή, την εκπνοή, όπως και τα ανάμεσά τους διαστήματα (παύσεις/κρατήματα), προάγονται οι λειτουργίες όλων των συστημάτων και των οργάνων του σώματος και ως εκ τούτου επέρχεται «κάθαρση». Έτσι μέσω εξαγνισμού, ο ασκούμενος οδηγείται σε βαθύτερα πεδία του ασυνείδητου νου, μέχρι στις ανεξιχνίαστες περιοχές του «υπερνού», που διέπονται από πληρότητα, σιωπή και ενεργητική ακινησία.

Dhyana - Διαλογισμός: Άσκηση ψυχο-νοητικής ισορροπίας και ακινησίας η οποία αποκαλύπτει την εσωτερική διάσταση της ψυχής και του πνεύματος. Ενισχύει την αυτοπαρατήρηση, καλλιεργεί το χαρακτήρα και βοηθά άμεσα στην ίαση των ασθενειών επιδρώντας και εξαλείφοντας τα ασυνείδητα αίτια που τις προκάλεσαν. Η παράταση της συγκέντρωσης και η παραμονή σε περιοχές όπου οι συχνότητες του εγκεφάλου είναι πολύ χαμηλές, οδηγεί σταδιακά στην πλήρη αποστασιοποίηση από εξωγενείς παράγοντες και στην τελική απορρόφηση από τον πνευματικό πυρήνα, που βιώνεται από τον ασκούμενο ως «έκσταση» και βαθειά συνειδητοποίηση εαυτού.

Φιλοσοφία - Vedanta: Τα αρχαία κείμενα από τις Ουπανισάδες, με εξαιρετική ακρίβεια και επιστημοσύνη, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Επίσης αναλύουν τα διαφορετικά πεδία του νου - από τον εξωτερικό του φλοιό μέχρι το βάθος του ασύνειδου, όπως και τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό πνευματικό πεδίο. Προτείνονται ως χάρτης και πυξίδα στους αναζητητές του εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαθειά τους φύση, ενώ παράλληλα προσφέρουν υλικό για νοητική εργασία και επανεξέταση πολλών δεδομένων «κλισέ».

Ημερομηνία & Ώρα Διεξαγωγής: Κυριακή 03.12.2023 | 11:00 – 18:00 

Τόπος Διεξαγωγής: Πολυχώρος Πολιτισμού Shantom, Τριπόλεως 35Α & Εύβοιας, 152 31 K. Χαλάνδρι, στάση μετρό "Χολαργός" της γραμμής 3 (έξοδος προς Αθήνα).

Δηλώσεις Συμμετοχής και πληροφορίες: Στη γραμματεία, Δε-Πε. 18:00-22:00 , Παρ. 18:00-21:00, τηλ. 210-6717529, www.shantom.gr

Τακτοποίηση εισφοράς: Το αργότερο έως την Παρασκευή 01.12.2023. Είτε στη γραμματεία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και αποστολή αποδεικτικού ηλεκτρονικά.

Οι ημέρες και ώρες των μαθημάτων Yoga εδώ:

Περισσότερα:

Videos:

Ο Μύθος του Χορού Συνέντευξη με τη Λήδα Shantala – Aπόσπασμα για την γιόγκα στο 18.34:

Γιόγκα με την Λήδα στο Shantom:

Λήδα Shantala

Καθηγήτρια Ινδικής κλασικής Yoga, ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ χορογράφος, χορεύτρια, Χοροθεραπεύτρια GDTR Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence ès Lettres, Paris III Sorbonne), ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala». Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha».

Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα.

Το 1987 άρχισε να διδάσκει κατ αρχήν στο «Κέντρο Μάντιραμ».

To 2003 δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom.

Το 2022 ίδρυσε την Ακαδημία Ινδικής κλασικής Yoga και εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Yoga 200 ωρών, με διεθνή πιστοποίηση. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

Στις 28 Ιουνίου 2022, τιμήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του ΕICBI (Europe India Centre for Business Industry) ως EUIndia60 Legend και συμπεριλήφθηκε στην ειδική τιμητική λίστα και στην επετειακή της έκδοση με 60 Legends, ανάμεσα σε παγκόσμιου κύρους προσωπικότητες, που επιβραβεύονται για το έργο τους με το οποίο συνέβαλαν και συμβάλουν στη σύσφιξη των σχέσεων Ευρώπης- Ινδίας τα τελευταία 60 χρόνια.

H παρουσίαση της, στη σειρά 35
Το e-βιβλίο (στη σελίδα 35)  

Περισσότερα για τη Λήδα Shantala

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom