Ταξίδι ζωής στη Νότια Ινδία, Δεκέμβριος 2022

Ταξίδι ζωής στη Νότια Ινδία, Δεκέμβριος 2022

Εναρμόνιση σώματος και ψυχής με
Yoga, διαλογισμό, χοροθεραπεία, αγιουρβέδα

21 Δεκεμβρίου 2022-5 Ιανουαρίου 2023 
Ένα ταξίδι για ταξιδιώτες με εσωτερική αναζήτηση και ενδιαφέρον για τους πνευματικούς θησαυρούς της Ινδίας

H Λήδα Shantala σε συνεργασία με τη Νένια Βαμβακάρη ως συνοδό εκδρομής (tour leader) και το τουριστικό γραφείο Versus travel, διοργανώνουν ένα 16ήμερο εξειδικευμένο ταξίδι στη Νότια Ινδία, από 21.12.2022 -5.1.2023.

Ένα διαφορετικό ταξίδι

Η Νότια Ινδία ασκεί στους επισκέπτες μια εξαιρετική γοητεία, που δικαιολογείται από τη διαιώνιση των χιλιόχρονων παραδόσεών της, από την πλούσια πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική της κληρονομιά και από τη μοναδικότητα του τροπικού περιβάλλοντος. 
Κάθε σταθμός αποτελεί βίωμα από τον κόσμο των βασιλιάδων και των θεών, μια κατάδυση βαθιά σε ένα παρελθόν -που όμως είναι πάντα παρόν- και μια ευκαιρία για να διερευνήσει κανείς το πρόσωπο που η Ινδία στρέφει προς το μέλλον. Αναμφίβολα το ταξίδι στη Νότια Ινδία και η συνάντηση με τον τροπικό της κόσμο αποτελεί έναν πνευματικό πλούτο για τον επισκέπτη. 
Ένα ταξίδι που παρασύρει τον ταξιδιώτη από το Τσενάι στην «ακτή των μπαχαρικών της Ινδίας», την Κέραλα, σε εκπληκτικές πόλεις του Τάμιλ Νάντου, όπως Μαντουραϊ και Ποντιτσέρυ.
Ένα ταξίδι με μαγευτικές υδάτινες διαδρομές, με καταφύγια προστασίας σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, με θαυμαστά συγκροτήματα ιερών ναών επιδιώκοντας παράλληλα την ψυχική ανάταση που μας εξασφαλίζει η μύηση στη γιόγκα και στο διαλογισμό  που κληροδότησε με σοφία στον υπόλοιπο κόσμο ο ινδικός πολιτισμός. 
Αυτό που όμως το κάνει ένα εντελώς ξεχωριστό πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι περιλαμβάνει μαθήματα γιόγκα, διαλογισμού, εισαγωγής στον Ινδικό κλασικό χορό και τις χειρονομίες, mudras, και συνεδρίες χοροθεραπείας. 
Το ταξίδι συνοδεύει η Λήδα Shantala, πνευματική οδηγός και δασκάλα γιόγκα και διαλογισμού. 
Μέσα από διάφορες χοροθεραπευτικές μεθόδους, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, απαραίτητα στοιχεία για ένα ουσιαστικό εσωτερικό ταξίδι. Η γιόγκα, οι αναπνευστικές ασκήσεις pranayama, η χαλάρωση και ο διαλογισμός, θα αναπτύξουν τη σωματική ευφυΐα, την αναπνευστική δύναμη και την ψυχική ανάταση, ενώ η επίσκεψη μας στους ναούς θα προετοιμάζεται μέσα από εκμάθηση των στάσεων των θεών που θα επισκεφθούμε, μαθαίνοντας τις ιστορίες τους μέσα  από τα μούντρας του Ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ. 
Ένα ταξίδι που δεν θα μοιάζει  με κανένα άλλο!...

Παροχές

 • Διεθνείς πτήσεις: Αθήνα-Μαντράς και Τριβάντρουμ- Αθήνα, με την GulfAir.
 • Ημιδιατροφή.
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 5* και 4*, προσεκτικά επιλεγμένα, από τα καλύτερα στην κάθε περιοχή. Να τονίσουμε ότι η τουριστική υποδομή στη Νότια Ινδία δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη (σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνονται τα ξενοδοχεία του Νότου με τα υπερπολυτελή του Βορρά).
 • Καθημερινά πρωινά μαθήματα γιόγκα, διαλογισμού, ή χοροθεραπείας ή εισαγωγής στις ιστορίες της Ινδικής μυθολογίας μέσω των στάσεων και των μούντρας του Ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ.
 • Παρακολούθηση παραστάσεων ινδικού κλασικού χορού Κατακάλι και Μπάρατα Νάτυαμ. Οι πολιτιστικές αυτές παραστάσεις, που περιλαμβάνονται στην τιμή του προγράμματος, συνήθως πωλούνται τοπικά ως προαιρετικές.
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα ελληνικά.

Σημαντικοί σταθμοί του ταξιδιού

 • Επίσκεψη στην «παγκόσμια πόλη», το Αουροβίλ.
 • Επίσκεψη στο Άσραμ του Σρι Αουρομπίντο στο Ποντιτσέρυ .
 • Επίσκεψη στην Καλάκσετρα στο Τσενάι, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα σπουδής του ινδικού κλασικού χορού και του ινδικού πολιτισμού της Νότιας Ινδίας.(Εάν δεν είναι κλειστή εκείνες τις μέρες.)
 • Περίπατος διαλογισμού (walking meditation) στο Τιρουβανναμαλάι.
 • Επίσκεψη στον αρχαίο ναό Μίνακσι στην πόλη Μαντουράι.
 • Διαλογισμός στον ιερό βράχο Σουάμι Βιβεκανάντα στο Κόβαλαμ.
 • Αγιουρβεδικές θεραπείες στο Κόβαλαμ.
 • Ξενάγηση στους παράκτιους λαξευτούς ναούς του Μαχαμπαλίπουραμ.
 • Κρουαζιέρα στα μαγευτικά κανάλια του Πιτσάβαραμ (Κέραλα) με παραδοσιακό houseboat.

Προεπισκόπηση προγράμματος

Αφετηρία στο ταξίδι μας στη Νότια Ινδία το Τσενάι (πρώην Μαντράς) η «βασίλισσα» του αχανούς Νότου, από όπου συνεχίζουμε για το Μαχαμπαλίπουραμ με τους παράκτιους λαξευτούς ναούς. Φτάνουμε στο Τιρουβανναμαλάι, στους πρόποδες του λόφου Αρουνάτσαλα, ερχόμαστε στη μοναδική Αουροβίλ και στο γαλλικής φινέτσας Ποντιτσέρυ. Επισκεπτόμαστε την Τσιντάμπαραμ με τη μακρόχρονη ιστορία και τους υγρότοπους της Πιτσάβαραμ και καταλήγουμε στη Μαντουράι με τους εκπληκτικούς ναούς. Συνεχίζουμε στο Πέριγιαρ, ένα καταφύγιο προστασίας σπάνιας χλωρίδας και πανίδας και φτάνουμε στο Κοτσίν, ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Αραβικής Θάλασσας, στο Αλλεπέυ για τη μαγευτική, υδάτινη διαδρομή έως το Κουμαρακόμ και από εκεί στο Κόβαλαμ, στο νότιο άκρο της ινδικής χερσονήσου. Τελευταίος μας σταθμός η πόλη Τριβάντρουμ από όπου και επιστρέφουμε. 

 

Η διδασκαλία της Λήδας Shantala

Εναρμόνιση σώματος και ψυχής με γιόγκα, αναπνευστικές ασκήσεις pranayama, διαλογισμό, χοροθεραπεία, στοιχεία ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ

 leda teaching 02H διδασκαλία της Λήδας Shantala είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του πνευματικού οδοιπορικού και της εσωτερικής αναζήτησης. 
Η Λήδα Shantala, πνευματική οδηγός και δασκάλα γιόγκα και διαλογισμού, χορογράφος  χορεύτρια του ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ και χοροθεραπεύτρια, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, έζησε και σπούδασε στη Νότια Ινδία. 
Αγάπησε τον ινδικό πολιτισμό και τα αρχαία κείμενα, τους μύθους του Ινδουισμού και την πνευματική τους ουσία. Μέσα από τη βαθιά γνώση της, θα σας μυήσει στους ινδουιστικούς μύθους και στους μυστικούς κόσμους που παραπέμπουν τα σύμβολα και οι χειρονομίες (mudras) των θεοτήτων. Μέσα από συνεδρίες ινδικού κλασικού χορού θα χορέψετε τις ιστορίες της ινδικής μυθολογίας που συνδέονται με τους ναούς και τις στάσεις των Ινδών θεών και θα βιώσετε τη μαγεία της ινδικής τέχνης. 
Καθώς η ίδια είναι χορογράφος ερευνήτρια και χορεύτρια του ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, θα σας μυήσει θεωρητικά και βιωματικά στη μαγεία του ινδικού χοροθεάτρου. Η κάθε μέρα θα ξεκινάει με γιόγκα, αναπνευστικές ασκήσεις pranayama και διαλογισμό και οι χοροθεραπευτικές διαδικασίες θα γεμίζουν με χαρά και ενέργεια όλες τις στιγμές του ταξιδιού σας με επιλεγμένες επισκέψεις σε τόπους λατρείας, διαλογισμού, τέχνης και φύσης.

Σε αυτό το διαφορετικό και μοναδικό ταξίδι θα γίνουμε όλοι ένα σώμα. 
Πέρα από τα μαθήματα,  η Λήδα θα είναι μαζί σας για να φωτίζει με δημιουργικές διαδικασίες την αξία της εγρήγορσης.
Στους χώρους αναμονής για τις πτήσεις, στα πούλμαν, στις ξεναγήσεις, θα αξιοποιούνται όλες οι στιγμές με ευρηματικότητα, με λεκτικούς και μη λεκτικούς τρόπους, ώστε όλα τα μέλη του ταξιδιού να γνωριστούνε σε βάθος και να αισθανθούνε την αγάπη της ταξιδιωτικής οικογένειας.
Μέριμνά της θα είναι η ψυχική σύνδεση των ταξιδιωτών,  η ανάταση και το μοίρασμα, απαραίτητα στοιχεία για ένα ουσιαστικό ξένοιαστο, χαλαρό, εσωτερικό ταξίδι.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ενότητας όλων των μελών, είναι καλό να μοιραζόμαστε παρόμοια βιώματα και εμπειρίες. Με αυτό το σκεπτικό, συνιστάται η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων όπως και η παρακολούθηση των βιωματικών εμπειριών ομάδας.

 Ελάτε να συζητήσουμε σε προκαταρκτικό ραντεβού

Αν δεν είστε ήδη μαθητής της Λήδας, πριν την επιβεβαίωση της κράτησής σας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε και από κοντά και να μιλήσουμε για το υπέροχο ταξίδι σας.

ΠΤΗΣΕΙΣ 

 Αρ. πτήσης  Ημερομηνία Πτήσης  Διαδρομή
(Από à Προς)
 Ώρα
Αναχώρησης
 Ώρα
Άφιξης
 GF 42  21/12/2022  ΑΘΗΝΑ– ΜΠΑΧΡΕΪΝ  14:25  19:25
 GF 68  21/12/2022  ΜΠΑΧΡΕΪΝ– ΤΣΕΝΑΪ   20:15  03:20 +1
 GF 61  05/01/2023  ΤΡΙΒΑΝΤΡΟΥΜ – ΜΠΑΧΡΕΪΝ  05:45  08:25
 GF 41  05/01/2023  ΜΠΑΧΡΕΪΝ– ΑΘΗΝΑ      13:05  17:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16ήμερης Εκδρομής

1η μέρα – Τετάρτη 21/12/22:  Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα - Τσενάϊ (Μαντράς) 

Συγκέντρωση στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Επιβίβαση και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού (Μπαχρέϊν) για το Τσενάι (Μαντράς).

 

2η μέρα – Πέμπτη 22/12/22: Άφιξη στο Τσενάϊ (Μαντράς) 

chennai bharatanatyam 02Άφιξη νωρίς το πρωί στο Τσενάϊ και άμεση εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Η άφιξή μας είναι πολύ πρωί, όμως το Versus έχει εξασφαλίσει τα δωμάτια στο ξενοδοχείο, παρ’ όλο που το check-in κατά την ημέρα άφιξης κανονικά είναι στις 14:00. 
Αργότερα ξεκινάμε την ξενάγηση της πόλης. Το Τσενάϊ, πιο γνωστό -ιδιαίτερα στους ναυτικούς- με την παλιά αγγλική του ονομασία «Μαντράς», είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας, πρωτεύουσα της ομοσπονδιακής πολιτείας Ταμίλ Νάντου και δεύτερο σε κίνηση εμπορικό λιμάνι της ανατολικής Ινδίας, μετά την Καλκούτα. Αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της χώρας και έχει επίσης χαρακτηριστεί ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Νότιας Ινδίας». 
Ο Ναός Kapaleeshwarar, που δεσπόζει στην περιοχή, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα δραβιδικής αρχιτεκτονικής αφιερωμένος στο Σίβα. Διασχίζοντας τμήμα της παραλιακής λεωφόρου, μήκους 13 χλμ,, θα γνωρίσουμε εξωτερικά το οχυρό του Αγ. Γεωργίου και θα επισκεφθούμε την εκκλησία της Παρθένου, την πρώτη χριστιανική εκκλησία που κτίστηκε στην Ινδία το 1680, την εκκλησία του Αγ. Θωμά και θα ξεναγηθούμε στο Εθνικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή μπρούτζινων αγαλματίδιων της δυναστείας Τσόλα (9ος-13ος αι). 
Το απόγευμα μπορούμε να παρακολουθήσουμε μουσικοχορευτική παράσταση.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα – Παρασκευή 23/12/22: Τσενάϊ - Μαχαμπαλίπουραμ

south india mahabalipuramΠρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Μετά το πρωινό, θα αναχωρήσουμε για την παράκτια πόλη Μαχαμπαλίπουραμ. Καθ’ οδόν ίσως έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε την Ακαδημία Ινδικού Χορού & Τεχνών Kalakshetra Foundation (κάποιο διάστημα παραμένει κλειστή). 
Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση και ξεκινάμε την ξενάγηση της πόλης. Ο ναός της Ακτής αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών ναών κτισμένοι παραθαλάσσια στην ακτή Coromandel. Είναι πιθανόν να  λειτούργησε στο παρελθόν, εκτός από λατρευτικός χώρος, ως ορόσημο για την πλοήγηση των πλοίων. Η πυραμιδοειδής μορφή του με θέα στον ωκεανό είναι εντυπωσιακή. Οι δύο κύριοι ναοί είναι αφιερωμένοι στο Σίβα, ενώ ο μικρότερος στο Βίσνου, ενώ το σύμπλεγμα των ναών είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 
Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο σύμπλεγμα των 5 Rathas. Πρόκειται για 5 μονολιθικούς ναούς, μεγάλους βράχους, όπου έχουν λαξευτεί ιερά σε ευθεία γραμμή, σαν να αναδύονται από το νερό. 
Ελεύθερος χρόνος στην πόλη και κατόπιν παρακολούθηση μουσικοχορευτικής παράστασης στο Festival of Carnatic Music & Dance. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση. 

4η μέρα – Σάββατο 24/12/22: Μαχαμπαλίπουραμ - Τιρουβανναμαλάϊ

south india thiruvanmallai ashramΠρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Μετά το πρωινό αναχώρηση για Τιρουβανναμαλάϊ, πόλη χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Αrunachalla, σημαντικός θρησκευτικός χώρος του Ινδουισμού. Με την άφιξή μας θα δούμε τον ναό Arunachaleswar, κτίσμα του 11ου αιώνα αφιερωμένο στον Σίβα. Ακολουθεί walking meditation.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η μέρα – Κυριακή 25/12/22: Τιρουβανναμαλάϊ - Αουροβίλ - Ποντιτσέρι

south india aurovilleΠρωινός διαλογισμός και πραναγιάμα. 
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για πρωινή επίσκεψη στο Άσραμ Sri Ramanasramam. Μικρή περιήγηση στο χώρο και μεσημεριανό γεύμα.
Αναχώρηση για την Αουροβίλ, την «πόλη της αυγής». Επίσκεψη σε μια κοινότητα όπου οι κάτοικοί της ζουν με ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής από το 1968, όταν ιδρύθηκε από την πνευματική καθοδηγήτρια Μίρα Αλφάσα “The Mother”. 
Μετά την επίσκεψη αναχωρούμε για το Ποντιτσέρι, όμορφη παραλιακή πόλη, πρώην γαλλική αποικία. Ξενάγηση στην πόλη και ελεύθερος χρόνος για βόλτα στα γραφικά δρομάκια της και στην αγορά. Αργά το απόγευμα πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η μέρα - Δευτέρα 26/12/22: Ποντιτσέρυ  – Τσιντάμπαραμ – Πιτσάβαραμ – Ποντιτσέρυ

Πρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ.
Μετά το πρόγευμα, θα επισκεφθούμε το Ασραμ Sri Aurobindo. Έπειτα  θα κατευθυνθούμε νότια στην πόλη Τσιντάμπαραμ, μια πόλη με μακρόχρονη ιστορία, πρωτεύουσα  της δυναστείας των Τσόλα. Εκεί βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του 10ου αι. αφιερωμένος στο Σίβα Ναταράτζα, τον κοσμικό χορευτή δημιουργό. Αποτελεί έξοχο δείγμα δραβικής αρχιτεκτονικής, με υπέροχες ανάγλυφες αναπαραστάσεις, πολλές από τις οποίες απεικονίζουν τον κλασικό ινδικό χορό Bharata Natyam. Στο κέντρο του Ιερού, απεικονίζεται ο θεός Σίβα να χορεύει τον κοσμικό χορό του.  Είναι ο μοναδικός ναός που υπάρχει στην Ινδία με το τεράστιο άγαλμα της μυθικής θεότητας στη στάση του χορευτή. 
Θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας στους υγρότοπους της Πιτσάβαραμ με τα 4.000 κανάλια και 1.700 νησιά και θα απολαύσουμε μια ωραία βαρκάδα μέσα σε ένα δάσος από δένδρα μανγκρόβια. Επιστροφή  στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η μέρα – Τρίτη 27/12/22: Ποντιτσέρι - Μαντουράϊ

Madurai, Meenakshi templeΠρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή  χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Μετά από ένα πλούσιο πρόγευμα, αναχωρούμε οδικώς με ενδιάμεσες στάσεις για την πόλη Μαντουράι, συνεχίζοντας την κατάβασή μας νοτιότερα.
Άφιξη στην πόλη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

8η μέρα – Τετάρτη 28/12/22: Μαντουράϊ - Περιγιάρ (Τέκκαντι)

south india thekkady spicesΠρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή  χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Μετά το πρόγευμα αναχωρούμε για ξενάγηση της πόλης. Η Μαντουράι υπήρξε η έδρα της δυναστείας των Ναγιάκ (16ος-18ος αι). Εδώ, θα επισκεφθούμε ίσως τον εντυπωσιακότερο ναό όλης της Ινδίας, τον Meenakshi, αφιερωμένο στην Πάρβατι, σύζυγο του Σίβα, που στην περιοχή φέρει την ονομασία Μίνακσι. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εντυπωσιάζει με τα πολυάριθμα πολύχρωμα γλυπτά του καθώς και με το πολύβουο πλήθος των προσκυνητών που κατακλύζουν το χώρο από την ανατολή ως την δύση. 
Αναχωρούμε οδικά για το Πέριγιαρ με την ομώνυμη λίμνη του. Η περιοχή αποτελεί καταφύγιο προστασίας σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

9η μέρα – Πέμπτη 29/12/22:  Περιγιάρ (Τέκκαντι) – Κοτσίν

south india kochi chinese netsΠρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή  χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Μετά από ένα πλούσιο πρωινό,  θα επισκεφθούμε το δρυμό, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την τεράστια βιοποικιλότητα του, που φιλοξενεί περίπου 60 είδη θηλαστικών (τίγρεις, ελέφαντες, πίθηκοι, ελάφια, βουβάλια, αγριογούρουνα κ.α.), 45 είδη ερπετών, 320 είδη πτηνών, 27 είδη αμφίβιων και 160 είδη εντόμων. Θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας στα γύρω χωριά με τις φυτείες των μπαχαρικών, (όπως πιπέρι, κάρδαμο, κανέλα και μοσχοκάρφι) και στις καταπράσινες φυτείες τσαγιού. 
Κατόπιν, αναχωρούμε οδικώς με κατεύθυνση την δυτική ακτή της χώρας και προορισμό ένα πολύ παλιό και γραφικό λιμάνι της Αραβικής Θάλασσας, το Κοτσίν
Άφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

10η μέρα – Παρασκευή 30/12/22: Κοτσίν

south india kochi synagogue
Πρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή  χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για ξενάγηση της πόλης, γνωστή από παλιά, ως «βασίλισσα της Αραβικής θάλασσας». Ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο μπαχαρικών στη δυτική ακτή της Ινδίας, από τον 14ο αι. και μετά. Έλληνες, Ρωμαίοι, Εβραίοι, ’Άραβες, Κινέζοι και στη συνέχεια Πορτογάλοι και Άγγλοι αποικιοκράτες κυριάρχησαν στην περιοχή, αφήνοντας το στίγμα τους.
Το Κοτσίν  εκτείνεται πάνω σε έξι νησιά και πολλές στενές χερσονήσους. Η περιήγησή μας στην παλιά πόλη θα μας οδηγήσει στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, της παλαιότερης ευρωπαϊκής εκκλησίας στην Ινδία, εκεί όπου ήταν ο πρώτος τάφος του Βάσκο Ντα Γκάμα. Συνεχίζουμε την ξενάγησή μας στο πρώην Ολλανδικό Παλάτι, κατοικία του πρώην μαχαραγιά, διακοσμημένο με τις ωραιότερες ίσως τοιχογραφίες της νότιας Ινδίας και στο Μουσείο, που στεγάζεται στο μέγαρο Νταρμπάρ. Στο λιμάνι θα δούμε τα κινέζικα δίχτυα που κρέμονται πάνω από τη θάλασσα και χρησιμοποιούνται ως σήμερα.
Στην εβραϊκή συνοικία θα επισκεφθούμε την ιστορική και καλαίσθητη Συναγωγή Paradesi, η οποία είναι η παλαιότερη εν λειτουργία. Χρόνος ελεύθερος στις αγορές της εβραϊκής συνοικίας για ψώνια. Το απόγευμα θα μεταφερθούμε στο κέντρο του κλασικού χορού Κατακάλι, όπου θα παρακολουθήσουμε χορευτικά ινδικά συγκροτήματα. Η Κέραλα φημίζεται για τον κλασικό χορό, την παντομίμα και τις χορό-θεατρικές παραστάσεις με μάσκες.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

11η μέρα – Σάββατο 31/12/22: Κοτσίν  – Αλέππεϊ – Κόβαλαμ

south india kerala houseboat 02Πρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή  χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για το Αλλέππεϊ. Φθάνοντας, θα επιβιβαστούμε σε houseboat (πλωτό σπίτι) για μια μοναδική κρουαζιέρα στον υδάτινο παράδεισο της περιοχής. Ποτάμια, λίμνες, κανάλια και λιμνοθάλασσα, περιβάλλουν τα χωριά της περιοχής και τους ορυζώνες τους, δημιουργώντας ένα τοπίο μαγευτικό και αξιοθέατο. Μεσημεριανό γεύμα εν πλω. 
Συνεχίζουμε οδικώς για Κόβαλαμ
Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.


12η μέρα – Κυριακή 1/1/23: Κόβαλαμ

south india kovalam beachΠρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή  χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Ημέρα ελεύθερη για θεραπείες αγιουρβέδα στο ξενοδοχείο και βόλτα στο κοντινό  χωριό και στην παραλία. Γεύμα και δείπνο στο ξενοδοχείο.


13η μέρα – Δευτέρα 2/1/23: Κόβαλαμ

south india ayurvedic massageΠρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή  χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Ημέρα ελεύθερη για θεραπείες αγιουρβέδα στο ξενοδοχείο και βόλτα στο κοντινό  χωριό και στην παραλία. Γεύμα και δείπνο στο ξενοδοχείο. 

14η μέρα – Τρίτη 3/1/23: Kόβαλαμ – Κάνυακουμάρι – Kόβαλαμ

south india kanyakumariΜετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για μια ολοήμερη εκδρομή στο Ακρωτήρι Κόμοριν (Κάνυακουμάρι) που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της ινδικής χερσονήσου, εκεί όπου συναντώνται τα νερά του κόλπου της Βεγγάλης, της Αραβικής θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού .
Πολύ σημαντικός τόπος του ινδουϊσμού, γιατί στο σημείο αυτό, σύμφωνα με το έπος της Ραμάγιανα, ο μυθικός πιθηκόμορφος θεός Χάνουμαν πήδηξε στη Σρι Λάνκα για να βρει τη Σίτα, σύζυγο του πρίγκηπα Ράμα, την οποία απήγαγε ο δαίμονας Ράβανα.
Καθ’ οδόν θα σταματήσουμε να δούμε το παλάτι Παντμανάπουραμ, το μεγαλύτερο ξύλινο παλάτι της Ασίας, με υπέροχα ξυλόγλυπτα.
Το Κάνυακουμάρι έχει μεγάλη πνευματική σημασία για τους Ινδούς και πλήθος προσκυνητών επισκέπτονται τον Ναό Κουμάρι Αμμάν που είναι αφιερωμένος στην θεά Κάνυα, ενσάρκωση της Πάρβατι. 
Φτάνοντας στο ακρωτήρι, θα επισκεφθούμε πρώτα το Ναό και μετά θα πάρουμε το φέρρυ για να πάμε στις βραχονησίδες απέναντι, όπου βρίσκεται το Μνημείο αφιερωμένο στο γνωστό Ινδό φιλόσοφο της Βεντάντα, Σουάμι Βιβεκανάντα. Θα επισκεφθούμε το Μουσείο που εκθέτει φωτογραφίες από την ζωή του και έπειτα θα κατευθυνθούμε σε ένα χώρο αφιερωμένο στους προσκυνητές που θέλουν να διαλογισθούν σε ένα ιδιαίτερα ενεργειακά φορτισμένο μέρος.
Διαλογισμός στο Βράχο του Βιβεκανάντα (βάσει διαθεσιμότητας).
Επιστρέφοντας στην Κόβαλαμ, θα επισκεφθούμε καθ’ οδόν το ναό Σουτσίντραμ, αφιερωμένο στην τριαδική θεότητα Βράχμα, Βισνού, Σίβα. 
Δείπνο και διανυκτέρευση.

15η μέρα – Τετάρτη 4/1/23: Κόβαλαμ – Τριβάντρουμ

south india padmanapuram palaceΠρωινό μάθημα γιόγκα-διαλογισμού ή  χοροθεραπείας ή Μπάρατα Νάτυαμ. 
Μετά το πρόγευμα ελεύθερος χρόνος μέχρι την αναχώρησή μας για την  πρωτεύουσα της Κέραλα, Τρίβαντρουμ. H πόλη, μια από τις πιο ευχάριστες στην Ινδία, είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, τα περισσότερα σπίτια της είναι με κεραμοσκεπή και στενά δρομάκια διακλαδώνονται στις παλιές γειτονιές. Ξενάγηση στην πόλη και  ελεύθερος χρόνος για τα τελευταία ψώνια. Αποχαιρετιστήριο δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.
Το βράδυ αργά μεταφορά στο αεροδρόμιο και αναμονή μέχρι την ώρα της πτήσης μας.


16η μέρα – Πέμπτη 5/1/23: Τριβάντρουμ – Μπαχρέϊν - Αθήνα  πτήση επιστροφής

south india bahrein airportΝωρίς το πρωί (05:45) αναχώρηση αεροπορικώς από Τριβάντρουμ για Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.  Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από την αναχώρηση


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έκδοση βίζας Ινδίας

Η τουριστική βίζα για την Ινδία από 26/2/2016 εκδίδεται online για τα ελληνικά διαβατήρια. 
Για την έκδοσή της (την οποία αναλαμβάνει το Versus Travel για εσάς) απαιτείται να  αποστείλετε στην εταιρεία τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την αναχώρησή σας, με e-mail τα κάτωθι δικαιολογητικά: 

 • ένα (1) έγχρωμο και καθαρό αντίγραφο του διαβατηρίου σας
 • ένα (1) έγχρωμοφωτοαντίγραφο ταυτότητας
 • μία (1) έγχρωμη φωτογραφία (όχι διαβατηρίου) σε μορφή .jpeg (min 1KB, max 1MB) σε λευκό φόντο. Ελάχιστη διάσταση φωτογραφίας: 350 x 350 pixels (ύψος, πλάτος).
 • Πλήρως συμπληρωμένη τη φόρμα που θα σας σταλεί.

Η έκδοση της βίζας δεν περιλαμβάνεται στο κόστος της εκδρομής. Το κόστος της είναι 35 €/άτομο. Αν κάποιος ταξιδιώτης είναι ανήλικος ή σπουδαστής, επικοινωνήστε με το ταξιδιωτικό γραφείο για επιπλέον δικαιολογητικά που θα χρειαστούν. Στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε πιο κάτω. 

Η Ινδία είναι ιδιαίτερος προορισμός

Τα προγράμματα της Ινδίας έχουν ιδιαιτερότητες έναντι των άλλων προγραμμάτων, λόγω ιδιομορφίας της χώρας και της ζωής των κατοίκων της. Δεν είναι ταξίδια ξεκούρασης ή χαλάρωσης. Ο ταξιδιώτης πρέπει να επιλέξει την Ινδία όταν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, τις παραδόσεις τους και τον πολιτισμό τους. 
Οι συνθήκες του ταξιδιού είναι δύσκολες: Δρόμοι που διανύονται αργά λόγω της μεγάλης συμφόρησης από κάθε λογής όχημα και ζώο, πτήσεις που ακυρώνονται χωρίς ιδιαίτερο λόγο, οπότε οι αντίστοιχες διαδρομές πρέπει να γίνουν οδικά, εξαθλιωμένοι άνθρωποι που ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες. Το ταξίδι στην Ινδία απευθύνεται στον ενημερωμένο ταξιδιώτη. Η Ινδία είναι μια απαιτητική χώρα που αξιώνει σεβασμό, υπομονή, ανεκτικότητα, τεντωμένες κεραίες και γερό στομάχι!
Κατά τη γνώμη μας είναι μια μοναδική χώρα και το ταξίδι σε αυτήν θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη σκέψη σας, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι να αποδεχτείτε τις ιδιομορφίες της.

ΚΟΣΤΟΣ

** Super Τιμή ** για τις 11 πρώτες συμμετοχές

ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ  

Από Αθήνα: 2.690€
Από Θεσσαλονίκη* 2.910€ (μαζί με το εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα)
Από Λάρνακα** 3.740€  (μαζί με εισιτήριο Λάρνακα-Αθήνα και όλους τους φόρους. Πληρώνετε μόνο τη βίζα)

 Επιβάρυνση μονόκλινου: + € 900

Προκαταβολή € 1000. Αποπληρωμή έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

Τι περιλαμβάνει το κόστος
 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό. 
 • Ξενοδοχεία 5*, 4*, προσεκτικά επιλεγμένα, από τα καλύτερα στην κάθε περιοχή. Να τονίσουμε ότι η τουριστική υποδομή στη Νότια Ινδία δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνονται τα ξενοδοχεία του Νότου με τα υπερπολυτελή του Βορρά)Ημιδιατροφή καθημερινά. 
 • Πρωινά μαθήματα γιόγκα-διαλογισμού, χοροθεραπείας, ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ
 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
 • Τοπικός ξεναγός
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης. Μια αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.  Δείτε αναλυτικά στο  www.versustravel.eu/apolytiprostasia
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα ελληνικά.

Αναχωρήσεις από Κύπρο      
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση  εκτός από Βίζα Ινδίας: 35 €


Δεν περιλαμβάνονται
 • Φόροι αεροδρομίων
 • επιβάρυνση καυσίμων
 • φιλοδωρήματα
 • αχθοφορικά
 • επιπλέον πακέτο ασφάλειας (δείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναλυτικά τι καλύπτει)
  Σύνολο των παραπάνω: 800€, τα οποία προκαταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Τίποτε δεν πληρώνεται τοπικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μπορείτε να χαλαρώστε και απολαύστε το ταξίδι σας.
 • Βίζα Ινδίας: 35 €
 • Το στρωματάκι για τα μαθήματα - πρέπει να φέρετε δικό σας
 • προσωπικά έξοδα
 • οτιδήποτε δεν αναφέρεται σ'αυτά που περιλαμβάνονται

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Η κράτησή σας μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους:
1. Ηλεκτρονικά εδώ  
2. Στα γραφεία της εταιρείας, είτε τηλεφωνικά είτε με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.).
Με την κράτησή σας προσκομίστε (στο e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με φυσική παρουσία στα γραφεία της εταιρείας) φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. 
Η οριστικοποίηση της κράτησής σας γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 1.000 €. Δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.   
Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία της εταιρείας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, η χρέωση της προκαταβολής γίνεται εφάπαξ. Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 άτοκες δόσεις, με χρήση πιστωτικής κάρτας 
Για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων - 18 άτοκες δόσεις. 
Για ταξίδια κόστους μικρότερου των 2.500€ - μέχρι και 12 άτοκες δόσεις. 
Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που θα σας στείλει η εταιρεία.  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για πληροφορίες, για το κλείσιμο θέσης και τις πληρωμές παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το πρακτορείο Versus travel.

ΑΘΗΝΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: Φιλελλήνων 7, Σύνταγμα, 105 57 (1ος όροφος) τηλ.+30 210 3232800
ΑΘΗΝΑ - ΓΛΥΦΑΔΑ: Λαζαράκη 20(ισόγειο), 166 75 τηλ: +30 216 8004346
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλαποθάκη 7-9 (δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους), 546 24, (2ος όρ) τηλ: +30 2310 230001 
E-mail Ελλάδας: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΚΥΠΡΟΣ: Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ 82Ε 1077 Λευκωσία τηλ:00357-22449977
E-mail Κύπρου: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για πληροφορίες σχετικά με τη διδασκαλία της Λήδας Shantala, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Shantom 

www.shantom.gr | Τηλ: 210-6717529 e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom