5ήμερο σεμινάριο ινδικού χορού Bharata Natyam στο Μουσικό Χωριό

5ήμερο σεμινάριο ινδικού χορού Bharata Natyam στο Μουσικό Χωριό

Εισαγωγή στον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ και στον ινδικό πολιτισμό: Θεωρία και πρακτική

Στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, Τετάρτη 26-Κυριακή 30 Αυγούστου 2020. Με τη Λήδα Shantala


Παρουσίαση του ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ:

Ο ινδικός κλασικός χορός Bharata Natyam, που οι ρίζες του χάνονται μέσα στους αιώνες, αποτέλεσε μαζί με όλες τις κλασικές τέχνες στην Ινδία, τη συμπύκνωση της πνευματικότητας και της γιόγκα.   Είναι αρχαίος χορός, τουλάχιστον 2.500 χρόνων. Φέρει μέσα στη χορευτική πολυδιάστατη γλώσσα του τη μνήμη και την ουσία της ινδικής φιλοσοφίας, της γιόγκα και της ινδικής ποίησης. Φέρει μαγεία και φως.

Είναι παράδοση που μένει ζωντανή.  Ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια, μεταδίδεται από δάσκαλο σε μαθητή. Για πολλές χιλιετηρίδες χορεύονταν μέσα στους ναούς, ως μέρος της τελετουργίας και της προσφοράς προς τους θεούς, και είναι ένας αιώνας τώρα, που η τέχνη αυτή παρουσιάζεται στο κοινό από θεατρικής σκηνής.

 Έχει στόχους ίασης,  πνευματικής κάθαρσης και ανύψωσης. Το άνοιγμα της καρδιάς των ανθρώπων, την απελευθέρωση από τα δεσμά του νου και την ψυχική και νοητική ελευθερία.  Μια «χορευτική γιόγκα»  που μας ταξιδεύει στον κόσμο του ρυθμού, των συμβόλων, της ποίησης και της φιλοσοφίας της Ινδίας.  Ένας χορευτικός διαλογισμός που οδηγεί στο κέντρο του εαυτού.  Ο στόχος μιας παράστασης είναι να προσφέρει στο κοινό το «rasa»,  πνευματική εμπειρία ένωσης και υπέρβασης με τον εαυτό και τους γύρω.  Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το εκπαιδευμένο σώμα του καλλιτέχνη.  Τον συγκεντρωμένο ήρεμο νου του και την ψυχική του ταύτιση με το ποιητικό κείμενο.

Ο θεός Brahma τον δημιούργησε, λένε τα αρχαία ινδικά κείμενα, για να βοηθήσει πνευματικά τους ανθρώπους.  Ζήτησε από το θεϊκό χορευτή Shiva να δημιουργήσει μέσω του χορού του μια νέα βέδα, το natya shastra, το πρώτο και πληρέστερο -ανά τον κόσμο- εγχειρίδιο περί της τέχνης του θεάτρου και του χορού.

Η εκμάθηση του χορού :

Η δομή του χορού περιλαμβάνει αφ’ ενός κομμάτια καθαρά ρυθμικά, όπου μαζί με το σώμα χορεύουν και τα δάχτυλα, ο λαιμός, τα μάτια, τα φρύδια, αφ’ ετέρου κομμάτια θεατρικής έκφρασης (abhinaya), που συνδυάζει έκφραση του προσώπου και χειρονομία, τα mudras.  O μαθητής μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του, ερμηνεύοντας τις λέξεις ως σημεία και σύμβολα που φέρουν συναίσθημα.

 

Η ύλη του σεμιναρίου μας:

Η τεχνική του χορού:
  • Adavus : Oι οικογένειες βημάτων και η ρυθμολογία τους
  • Tallas και shollus : Ινδική ρυθμολογία, μετρήματα και εκφρορά των ειδικών συλλαβών που συνοδεύουν τα κρουστά.
  • Hastas /Mudras : Η γλώσσα των χεριών
  • Αbhinaya: Η τέχνη της έκφρασης του προσώπου
  • Πρακτική γιόγκα- άσανας και διαλογισμός.

Το πολιτισμικό υπόβαθρο του χορού :

  • Ιστορία της τέχνης του Μπάρατα Νάτυαμ
  • Θεότητες, μύθοι και σύμβολα της Ινδίας.
  • Συγκριτική προσέγγιση με την αρχαία Ελλάδα, φιλοσοφία και τέχνη
Ρεπερτόριο :
  • Θα διδαχθούν σκηνές από έργα Ινδών συγγραφέων αρχαίων και σύγχρονων, με χρήση των mudras και της έκφρασης.
  • Θα μάθουμε και θα παρουσιάσουμε μία χορογραφία από το κλασικό ρεπερτόριο αφιερωμένη στη μυθική θεότητα Ganesha που έχει κεφάλι ελέφαντα και σώμα μικρού παιδιού.

 

Το Μουσικό Χωριό

Το Μουσικό Χωριό είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2006 από τους μουσικούς Θύμιο Ατζακά, Κώστα Μακρυγιαννάκη και Γιώργο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Η καλλιτεχνική κοινότητα του Μουσικού Χωριού συμπλήρωσε φέτος μια πορεία 13 χρόνων σε ένα πολυσυλλεκτικό μοντέλο καλλιτεχνικής συμβίωσης που γεννήθηκε κι ωρίμασε στον Άγιο Λαυρέντιο και το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα καινοτόμο θεσμό.
Στα μουσικά εργαστήρια, masterclasses και residencies τα οποία συντονίζουν διεθνείς καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ενεργά επαγγελματίες ή σπουδαστές μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και performers απ’ όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή τους δεν περιορίζεται στα εργαστήρια και την παρακολούθηση συναυλιών, αλλά επεκτείνεται σε ομαδική δημιουργική δράση και παραγωγή δρώμενων και μουσικών project σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, από τον Άγιο Λαυρέντιο πέρασαν πλήθος μουσικόφιλοι και φιλότεχνοι που τίμησαν το θεσμό με την παρουσία τους.
Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων πραγματοποιούνται συναυλίες/παραστάσεις (εκ των οποίων πολλές είναι αποτέλεσμα της επιτόπιας εργασίας σπουδαστών / συντονιστών).

Πρακτικές πληροφορίες:

Διάρκεια: Το σεμινάριο θα διαρκέσει 5 μέρες. Άφιξη Κυριακή 26/8, αναχώρηση  Παρασκευή 31/8/2020

Ο χώρος: Residence σε κτίριο του 18ου αιώνα στον Άγιο Λαυρέντιο, ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια του Πηλίου, βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά του Βόλου και σε υψόμετρο 600 μέτρων. Ήταν και παραμένει ένα χωριό με αυτοδύναμη κοινωνική ζωή. Η συντηρημένη αρχιτεκτονική των κτισμάτων, το πλούσιο δίκτυο των καλντεριμιών, η πλήρης απουσία αυτοκινήτων και η φυσική του θέση μέσα σε πυκνό δάσος καστανιάς, οξιάς και ελιάς, δημιουργούν την αίσθηση ενός τόπου που παραμένει αμετάβλητος με το πέρασμα των αιώνων.

Περισσότερες πρακτικές πληροφορίες (διαμονή, κόστος) και Εγγραφές: Στην ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού. Σας παρακαλούμε όταν γραφτείτε να ειδοποιήσετε και εμάς. 

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom