Διαλογισμός

Μάθημα δια ζώσης στο Shantom και live online συγχρόνως, με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Ο Διαλογισμός, όταν γίνεται σταθερά και με αφοσίωση, απαλλάσσει τον άνθρωπο από κάθε αίσθημα ψυχικού περιορισμού και πόνου. Οδηγεί στη συνειδητοποίηση, στον έλεγχο και στην εκούσια παύση των σκέψεων, θεραπεύοντας από ασθένειες σωματικές και ψυχονοητικές.

Η εσωτερική σιωπή έχει ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη του βαθύτερου είναι μας, του πυρήνα της ύπαρξής μας και συνοδεύεται από αίσθημα εσωτερικής γαλήνης. O διαλογισμός προάγει τις λειτουργίες των νευροδιαβιβαστών και μεταβάλλει τις συχνότητες του εγκεφάλου προσφέροντας ίαση και υγεία στο φυσικό, νοητικό και ψυχικό επίπεδο.

Πριν από το διαλογισμό γίνονται αναπνευστικές ασκήσεις Pranayama (Πραναγιάμα), οι οποίες ησυχάζουν το νου και τον ετοιμάζουν για την ενδοσκόπηση. Οι αναπνευστικές αυτές ασκήσεις είναι πολύτιμες για τον οργανισμό. Aυξάνουν το δυναμικό της ενέργειας, τονώνουν ζωτικούς χώρους του σώματος και του νευρικού συστήματος και εξισορροπούν τον εγκέφαλο, καταπολεμώντας ψυχικές αδυναμίες και ασθένειες.

Οι τέσσερις έννοιες του Διαλογισμού

Ο Διαλογισμός (Meditation) εμπερικλύει τις ακόλουθες τέσσερις έννοιες:

  • Pratyahara (Πρατυαχάρα): Εσωστρέφεια του Νου.
    Η απόσυρση του νου από τα αντικείμενα των αισθήσεων. Οι αισθήσεις λειτουργούν σύμφωνα με το νου και όχι αντίθετα.
  • Dharana (Ντάρανα): Συγκέντρωση.
    Ο νους παραμένει σταθερός και ακίνητος εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη νοητική περιοχή, σε ένα επιλεγμένο σημείο μέσα ή έξω από το σώμα. Ο γνωρίζων και το αντικείμενο της γνώσης γίνονται ένα.
  • Dhyana (Ντιάνα): Διαλογισμός.
    Ο χρονολογικός και ο ψυχολογικός χρόνος σταματούν. Η ένταση της προσοχής μέσα στο πεδίο της συνειδητότητας δεν παρουσιάζει κίνηση.
  • Samadhi (Σαμάντι): Υπέρβαση του Νου.
    Η «εξαφάνιση» του εγώ. Το αντικείμενο της προσήλωσης «λάμπει», χωρίς την παρέμβαση της ατομικής συνειδητότητας.

Λήδα ShantalaΛήδα Shantala

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης. Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Yoga, Ινδικού Κλασικού Χορού, Χοροθεραπεύτρια GDTR Senior. Δημιουργός και ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού & Τεχνών Shantom.

Αφού τελείωσε τις σπουδές της στη Γαλλία (Dipl. Licence ès lettres Paris IΙΙ Sorbonne), όπου μεταξύ άλλων σπούδασε γιόγκα, σύγχρονο χορό, εθνολογία και ανθρωπιστική ψυχολογία, η Λήδα Shantala ταξίδεψε στην Ινδία ακολουθώντας ένα ισχυρό κάλεσμα ψυχής. Στο Chennai έμεινε πολλά χρόνια για σπουδές. Για τρία χρόνια εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του ινδικού κλασικού χορού Βharata Natyam (χορός, έκφραση, μουσική, ρυθμοί, τραγούδι), παίρνοντας δίπλωμα από την Ινδική Ακαδημία Χορού «Bharata Kalanjali» και τη σχολή έκφρασης Abhinaya Sudha στο Τσεννάι, όπου ως σήμερα επιστρέφει για παραστάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Σπούδασε Yoga, θεωρία και πρακτική -εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας- στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.

Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins (Γαλλία), Leopoldo Chariars (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami (Ινδία)– με τον οποίο είναι ακόμα σε τακτική επαφή επισκεπτόμενη με κάθε ευκαιρία το ashram Sadhana Kendra.

Σπούδασε χοροθεραπεία με τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal, όπως και αφρικανική χοροθεραπεία «Μοmbwiri» στη Γκαμπόν. Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala εισήγαγε τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ. Το ίδιο έτος ίδρυσε το δικό της χώρο το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», το μοναδικό χώρο στην Ελλάδα για τον ινδικό χορό και τη χορογραφική και ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών, στεγάζοντας επίσης τακτικά μαθήματα γιόγκα και αργότερα χοροθεραπείας.

Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μέσω του οποίου έκτοτε μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις δια-πολιτισμικές της έρευνες.

To 2003 δημιούργησε, με τη μητέρα της Σμάρω Στεφανίδου, και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, ένα τριώροφο σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο διαπολιτισμικής εμβέλειας, στο K. Χαλάνδρι, όπου διδάσκονται γιόγκα, χοροθεραπεία, χοροί, πολεμικές τέχνες και μέθοδοι άσκησης απ’όλο τον κόσμο.

Το 2006 συνέγραψε, με την Ιρένε Μαραντέϊ, το βιβλίο Bharata Natyam, με θέμα τον ινδικό κλασικό χορό. 

Το 2022 τιμήθηκε  από διεθνή επιτροπή του ΕICBI (Europe India Centre for Business Industry) που την συμπεριέλαβε ανάμεσα στις EUIndia60 Legends, 60 εξέχουσες προσωπικότητες απ’όλη την Ευρώπη και την Ινδία που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για την εδραίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ευρώπη και Ινδία τα τελευταία 60 χρόνια. 

Είναι κόρη του τραγουδιστή Βάσου Σεϊτανίδη και της ηθοποιού Σμάρως Στεφανίδου.

 

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις και προσφορές από το Shantom